Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Ευρωπαίοι Ταύροι’ χρειάζεται να δείξουν λίγη υπομονή

bull vs bearΥπάρχει μικρότερος κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης παρά για την οικονομία των ΗΠΑ.

Κανείς δεν αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στην συνάντηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, την Πέμπτη . Παρόλα αυτά, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την συνέχιση της ανοδικής τάσης του ευρώ μετά από παρεμπόδιση τους τελευταίους μήνες.

Σε όσους αποτελούν πνεύμα αντιλογίας, αρέσει να στοχεύουν σε έρευνες πάνω στο δείκτη διευθυντών αγορών ή στην PMI, οι οποίες δείχνουν επιβράδυνση στην παταγωγή και το ενδεχόμενο μια βραδύτερης ανάπτυξης, ως τον λόγο για τον οποίο το ευρώ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα μεγάλα κέρδη του από το προηγούμενο έτος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει λιγότερος κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνηςνπαρά για την οικονομία των ΗΠΑ. Η ευρωζώνη παρουσίασε χαμηλό πληθωρισμό, μόλις 1,3%, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε σχετικά ισχυρή ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%. Και παρόλο που οι έρευνες PMI έχουν αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μετά από μια τεράστια επέκταση 57 μηνών μέχρι τον Μάρτιο.

Αντίθετα, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στον αμερικανικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής του ISM για τον Απρίλιο, μετά την τεράστια πτώση μιας σειράς προσδοκιών του Empire Manufacturing Index. Η σειρά αυτή παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση κατά μήνα στην ιστορία της, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μείωση ενός μηνός κατά τη διάρκεια της οικονοικής κρίσης ή όταν οι αγορές μετοχών είχαν διοχετευτεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Παρά το γεγονός ότι το δολάριο έγινε ένα από τα λίγα ασυνεπή περιουσιακά στοιχεία όταν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι προκάλεσαν την εκποίηση μεταξύ αγορών Φεβρουάριο, το δολάριο δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει τις κρίσιμες τεχνικές. Ακόμη και όταν οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, το δολάριο ήταν επίσης υπό πίεση. Και θα μπορούσε να υπάρξει και άλλο μειονέκτημα για το αμερικανικό νόμισμα, ακόμη και αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Επενδύσεων επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και η ΕΚΤ να συνεχίσει με χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το δολάριο θα μπορούσε να βρεθεί υπό την πίεση του αυξανόμενου εθνικού χρέους των Η.Π.Α. καθώς οι προϋπολογισμοί «χοιροτροπούνται». Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι μιας οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς η οικονομία και η αγορά εργασίας λειτουργούν σχεδόν πέραν της αιχμής. Επίσης, οι αγορές μετοχών δεν υποστηρίζονται πλέον από τη μαζική αισιοδοξία που συνόδευε το εμπόριο επαναξιολόγησης το 2017.

Η Fed παρακολουθούσε ότι η ΕΚΤ σχεδόν πυροδοτεί την οικονομία της, όταν μείωσε ραγδαία τον ισολογισμό της από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2014. Τώρα, η ΕΚΤ βρίσκεται στην έδρα του καταρράκτη παρακολουθώντας τον αντίκτυπο των κινήσεων της Fed. Η καλύτερη πολιτική της ΕΚΤ είναι να επιτρέψει στην Fed να προχωρήσειί περαιτέρω στη μείωση των ισολογισμών και στη νομισματική σύσφιξη, επειδή το ”τέλμα” μπορεί να είναι βαθύτερο από όσο φαίνεται. Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε πτώση αν η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβρανδυνθει πάρα πολύ σε υψηλότερα ποσοστά.

Η προσέγγιση αυτή δεν πρέπει να είναι πτωτική ούτε για το ευρώ βραχυπρόθεσμα. Εξάλλου, το ευρώ αυξήθηκε από το χαμηλό των 1,04 δολαρίων στις αρχές του 2017 σε περίπου 1,20 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, παρόλο που η Fed αύξησε τα επιτόκια και άρχισε να μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία του ισολογισμού. Εξετάζοντας τη μακροπρόθεσμη τάση των συναλλαγών του ευρώ και του δολαρίου, η ισχύς του δολαρίου είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Το ευρώ φαίνεται πιο πιθανό να κινηθεί προς το 1,30 δολάρια από ένα πρόσφατο 1,22 δολάρια, ενώ το δολάριο, όπως μετράται από το δείκτη του δολαρίου, είναι πιο πιθανό να πέσει στα μέσα στα μέσα του 80 από περίπου 91,103 σήμερα.

Και παρόλο που η ΕΚΤ είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, το ευρώ είναι απίθανο να πέσει πιο χαμηλά από το $ 1,16. Η ΕΚΤ μπορεί να είναι ικανοποιημένη με το καθησει πίσω και να αφήσει τη Fed να σφυρηλατήσει τον οδυνηρό δρόμο προς τη νομισματική λιτότητα.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin