Image default
Πρώτο Θέμα

Οι αγορές του σήμερα έχουν πολλά κοινά με αυτές του 2007

Stocks 714x521Στην ‘’αγαθή’’ οικονομική τους αξιολόγηση πριν από την κρίση, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν την ευπάθεια που επιβάλλουν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Με μια πρώτη ματιά, το ξέσπασμα της μεταβλητότητας το 2018 είναι δύσκολο να τετραπλασιαστεί με τα θετικά μικροοικονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Το φόντο είναι μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη: ισχυρά εταιρικά κέρδη και χαμηλά ποσοστά ανεργίας, πληθωρισμού και αθέτησης. Κανένα από αυτά δεν είναι κάτι διαφορετικό από το 2017, ένα έτος όπου ο δείκτης S & P 500 παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο ρευστότητας σε περισσότερα από 50 χρόνια. Γιατί, λοιπόν, οι καθημερινές ταλαντεύσεις στον δείκτη κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν τριπλάσιες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο;

Δέκα χρόνια μετά τη οικονομική κρίση, μελετώντας τη συμπεριφορά των τιμών των περουσιακών στοιχείων πριν το 2008, μπορούμε να αποκτήσουμε μια σημαντική εικόνα. Ήταν το 2007 όταν οι ρωγμές στο ”οικοδόμημα” της ανάληψης κινδύνων άρχισαν να εμφανίζονται, όταν ακόμη το φόντο των οικονομικών και εταιρικών θεμελιωδών στοιχείων παρέμενε οπτικά υγιής. Τον Απρίλιο του 2007, ο υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. Χανκ Πόλσον, δήλωσε: “Όλα τα σημάδια που εξετάζω δείχνουν ότι η στεγαστική αγορά βρίσκεται κοντά στο πάτο. Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ υγιής και ισχυρή”. Τον Ιούνιο του 2007, ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, δήλωσε:« Συνολικά, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007, με μια ανάπτυξη να δυναμώνει σε μικρό βαθμό το 2008. “

Στην ”αγαθή” οικονομική τους αξιολόγηση πριν από την κρίση, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν την ευπάθεια που επιβάλλουν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Κατά τα έτη πριν από το 2007, μια ανοδική αγορά σε ακίνητα όχι μόνο κατέστησε τους ιδιοκτήτες τους πλουσιότερους και πιο πιθανό να υπάρχει κατανάλωση, αλλά επίσης δημιούργησε τεράστιο πλούτο μέσω της βιομηχανίας της σκιώδους χρηματοδότησης που συνδέεται με την ενυπόθηκη πίστη.

Μολονότι κάθε κύκλος κινδύνου είναι μοναδικός, οι εκτιμήσεις για τα προειδοποιητικά σημάδια ανάκαμψαν στις χρηματοοικονομικές αγορές το 2007, ακόμη και όταν οι παραδοσιακές οικονομικές μεταβλητές δεν παρείχαν τέτοιο λόγο για προσοχή, πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμη συμβολή για τους επενδυτές το 2018. Στα μέσα του 2007, τόσο η Bear Stearns High Grade Structure Credit Fund και η Sowood Alpha Fund απέτυχαν θεαματικά. Οι επιχειρήσεις ανέφεραν την κατάρρευση στην ρευστότητας της αγοράς ως συνένοχος στην πτώση τους. Αυτά τα γεγονότα ήταν μια πρώιμη ματιά στο πόσο εκτεθειμένοι ήταν κάποιοι μεγάλοι επενδυτές σε ελαττωματικές υποθέσεις σχετικά με τον συσχετισμό, τη ρευστότητα και τον κίνδυνο της τρέχουσας τιμής της αγοράς σε πιστώσεις και ενυπόθηκα δάνεια. Μετά από αρκετά χρόνια εξαιρετικής ηρεμίας, οι επενδυτές απλώς υπέθεσαν λάθος για τον κίνδυνο, επειδή δεν κατόρθωσαν να υπολογίσουν το ρόλο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

Ποιο είναι το μάθημα για τους επενδυτές σήμερα; Ενώ η πρόσφατη άνοδος της μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο , οι ενισχυμένες διακυμάνσεις μπορεί επίσης να είναι ενδογενείς στην αγορά. Αυτές δημιουργούνται από τη δοκιμή παρατεταμένων εικασιών που χρησιμοποίησαν οι επενδυτές για την ανάληψη κινδύνου στην εποχή μετά την κρίση. To πιο σημαντικό μεταξύ αυτών των εικασιών είναι η πεποίθηση, ενισχυμένη από τα δεδομένα, του καθεστώτος ”on & off” του κινδύνου.

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του παραδείγματος είναι η αρνητική συσχέτιση των αποδόσεων μεταξύ περιουσιακών στοιχείων άνευ ή μεγαλύτερου κινδύνου. Για παράδειγμα, από το 2010, η καθημερινή συσχέτιση μεταξύ του SPDR S & P 500 ETF και του ETF του 20ετούς ομολόγων iShares 20 είναι αρνητική κατά 50%. Αλλά παρόλο που αυτά τα ETF συσχετίζονται αρνητικά σε καθημερινή βάση, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί μαζί: η ετήσια απόδοση από το 2010 είναι 13,4% για τις μετοχές του ETF και 6,5% για τα ομόλογά του αντίστοιχα.

Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων δεν μετακινούνται πάντα προς αντίθετες κατευθύνσεις. Ένα σενάριο στο οποίο οι αυξανόμενες αποδόσεις των χρεογράφων του Δημοσίου αντισταθμίζουν τους επενδυτές στις αγορές ιδίων κεφαλαίων και πιστώσεων, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια του “κωνικού φαινομένου του 2013”, οδηγεί σε κοινό ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων άνευ και μεγαλύτερου κινδύνου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εβδομάδα πριν από την 4η Φεβρουαρίου εξέλιπε τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα σε προϊόντα που συνδέονται με χαμηλή μεταβλητότητα, η απόδοση του 10ετούς Treasury αυξήθηκε κατά 0,18 της εκατοστιαίας μονάδας και το S & P 500 μειώθηκε κατά 3,9% καθώς η αγορά έγινε ανήσυχη λόγω του ταχύτερου πληθωρισμόυ. Για τους επενδυτές της πιστωτικής αγοράς, τα ευρύτερα περιθώρια απόδοσης που προκείπτουν μαζί με την αύξηση των επιτοκίων επιφέρουν σημαντική απώλεια αξίας. Αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς πραγματική αύξηση του πραγματοποιηθέντος επιπέδου των εταιρικών αθετήσεων, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίνονται σε ένα αυξημένο επίπεδο μεταβλητότητας που προκύπτει από τη μεταβολή της συσχέτισης με τον περιορισμό του κινδύνου.

Βεβαίως, ο κίνδυνος της αγοράς το 2018 είναι πολύ διαφορετικός από το 2007. Αλλά μακροχρόνια η επέκταση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων κάθε νέου έτους, είναι παρόμοια. Οι διακυμάνσεις της αγοράς το 2007 αποτέλεσαν μια σημαντική προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα προκύψουν τελικά από την επιδείνωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Το 2018, με τη μεταβλητότητα στα ύψη και με το αρνητικό συσχετιστικό καθεστώς μεταξύ ριψοκίνδυνων και άνευ κινδύνου περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν το ίδιο βάρος στη μελέτη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητας, όπως συμβαίνει με τα οικονομικά μεγέθη.

Σχετικα αρθρα

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin