Image default
Πρώτο Θέμα

Τι ωθεί την οικονομία της Τουρκίας στην επικίνδυνη ζώνη;

turkey constitution oppositionΗ έντονη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας φέρει μαζί της με μια οδυνηρή παρενέργεια: ο πληθωρισμός αυξάνεται και το νόμισμα καταρρέει. Στο 7,4%, η χώρα ήταν την προηγούμενη χρονιά η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της G-20 . Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το έθνος θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% το 2018.

Ταυτόχρονα, τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δείχνουν ότι οι καταναλωτικές τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, και έπληξαν τον Δεκέμβριο τον προηγούμενο μήνα, ωθώντας το συνολικό επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού στο 10,85%. Για λόγους σύγκρισης, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι 4,6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το τι μπορεί να σημαίνει ο υψηλότερος πληθωρισμός για την κεντρική τράπεζα της χώρας – η οποία μόλις αυξήθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του προβλήματος – ασκούν πίεση στην τουρκική λίρα. Έχει φτάσει σε ένα νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικάνιου δολαρίου, και μέχρι στιγμής φέτος, έχει μειωθεί σχεδόν κατά 10%.

Αλλά πώς κατάφερε η Τουρκία να βρεθεί σε αυτή τη θέση; Επίσης δεν θεωρείται η οικονομική ανάπτυξη ένα θετικό στοιχείο;

Οι πολιτικές του εύκολου χρήματος – όπως αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 – έχουν καταστήσει τον δανεισμό χρημάτων ως κάτι φθηνό. Aποτελεί πλεονέκτημα όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά και για ξένους επενδυτές, εταιρείες του εξωτερικού και αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Τουρκία. Αυτό έχει ωθήσει τα επίπεδα χρέους υψηλότερα σε σχέση με το πως θα ήταν, και κάνει ως αποτέλεσμα την ξεχρέωση αυτών χρεών όλο και πιο δαπανηρή, καθώς τα ποσοστά αυξάνονται στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης.

Αλλά αυτό που βοήθησε στην ώθηση του ρυθμού ανάπτυξης της Τουρκίας σε υψηλότερα επίπεδα ήταν ένας συνδυασμός χαμηλών επιτοκίων και ενός μαζικού κυβερνητικού κινήματος. Μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, η οποία οδήγησε σε οικονομική ύφεση, η κυβέρνηση ξεκίνησε να δαπανά περισσότερo στην άμυνα και άλλα έργα. Ο προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες παράλληλα με την πρόβλεψη για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 17,28 δισ. δολάρια. Το 2016, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν ένα μικρό μέρος αυτού .

Καθώς η ανάπτυξη επιταχύνθηκε, οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το αν η αύξηση του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας τον περασμένο μήνα θα είναι αρκετή για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Ο Piotr Matys, στρατηγός των συναλλαγματικών κινδύνων των αναδυόμενων αγορών στην Rabobank, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να ενεργήσει η κεντρική τράπεζα. Κάθε φορά που φαινόταν ότι έφτανε η άνοδος της τιμής, η κυβέρνηση χτυπούσε πίσω.

“Η κεντρική τράπεζα έχει επικριθεί από ξένους επενδυτές για το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και δεν αυξάνει τα ποσοστά αρκετά γρήγορα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η κεντρική τράπεζα λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον επειδή ο κύριος στόχος του κυβερνώντος κόμματος του AKP είναι να διατηρήσει μια ισχυρή ανάπτυξη », εξήγησε.

Καθώς η οικονομία φτάνει σε ενα κρίσιμο σημείο, τα πράγματα ενδέχεται να ηρεμίσουν.

Τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την εξουσία, ο Ερντογάν μετέφερε τις προγραμματισμένες εκλογές για μετά από ένα χρόνο. Οι ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν τώρα στις δημοσκοπήσεις σε γενικές εκλογές τον επόμενο μήνα, κάτι που o Matys δηλώνει ότι δίνει στην κεντρική τράπεζα περισσότερο χώρο για να τραβήξει την κυριαρχία πίσω στην οικονομία, αφού δεν θα υπάρχει χρόνος για υψηλότερα ποσοστά να διαταράξουν την οικονομική δραστηριότητα του κυβερνώντος κόμματος με αρνητικό τρόπο.

“Aντίθετα, θα υποστήριζα ότι η αύξηση είναι θετική καθώς θα πρέπει να σταθεροποιήσει την τούρκικη λίρα και να αποτρέψει την επιδείνωση τις ψυχολογίας μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αξίας της λίρας και της γνώμης των καταναλωτών και των εταιρειών. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα επωφεληθούν από αυτό. Εάν επιτρέψετε σε ένα νόμισμα να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά απρόβλεπτα αποτελέσματα για τις εκλογές “, δήλωσε ο Matys.

Σχετικα αρθρα

Δύσκολο και το 2020 για τη γερμανική οικονομία

admin

Ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών παρέχει στη νέα γενιά το Reload Greece (RG)

admin

Shutdown, Lockdown, Limit down…

admin

Για 15 ημέρες υπό την.. ομπρέλα του ELA οι τράπεζες

admin

Έπεσε θύμα της γερμανικής σχολαστικότητας η δόση;

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Ο COVID σπρώχνει τις ΗΠΑ στο «χείλος του γκρεμού» του… χρέους

admin

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ξεκινά από την αρχή

admin

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

admin

Το συνοριακό ατόπημα του Brexit

admin

Το ιταλικό ομόλογο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016

admin

XA:Αντανακλαστικά αντίδρασης

admin

Οικονομολόγοι: Τέλειωσε το σπριντ της παγκόσμιας ανάκαμψης, αρχίζει το… σημειωτόν

admin

Μνημονεύοντας την 11η Σεπτεμβρίου 16 χρόνια μετά

admin

Οι ελεύθερες αγορές έχουν βελτιώσει τη ζωή όσο τίποτε άλλο

admin

FAZ: Η κρίση έκανε τους Έλληνες πραγματιστές

admin

DW: Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

admin

Η ΕΕ απειλεί να σπάσει τη Google σε μικρότερες εταιρείες

admin