Image default
Πρώτο Θέμα

Τα λαϊκά κόμματα της Ιταλίας βρίσκονται πιο κοντά στην συμφωνία για συγκυβέρνηση

italian retail banking1Το αντι-εγκατεστημένο Κίνημα Των Πέντε Αστέρων και η άκραο-δεξιά Λέγκα έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς την δημιουργία μιας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς ξεκίνησαν λεπτομερείς συζητήσεις για μια συμμαχία που θα εξασφαλίσει την εξουσία για δύο λαϊκιστές δυνάμεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σε μια συνάντηση την Πέμπτη το πρωί, ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του Κινήματος Των Πέντε Αστέρων, και ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκα, οι οποίοι υπήρξαν αντίπαλοι κατά τη διάρκεια της γενικής εκλογικής εκστρατείας της Ιταλίας φέτος, άρχισαν να συζητούν την ημερήσια διάταξη και τις πολιτικές μιας κοινής κυβέρνησης, καθώς και για τις θέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου αντίστοιχα. Το ζευγάρι στη συνέχεια έδωσε εντολή στο προσωπικό να αρχίσει “τεχνικές” συζητήσεις ώστε να ”συμφιλιώσουν” τις πλατφόρμες τους.

“Σημαντικά βήματα προόδου έγιναν μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία όλων των πλευρών, με στόχο να δοθεί γρήγορα μια απάντηση και μια πολιτική κυβέρνηση στη χώρα”, ανέφεραν ο κ. Di Maio και ο κ. Salvini σε κοινή δήλωση.

Μια συμμαχία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και του της Λέγκα θεωρούνταν εδώ και καιρό το πιο αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας για την ευρωζώνη, διότι αμφότερα οι δύο πλευρές είχαν επιτεθεί στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, στους τραπεζικούς κανονισμούς, στις εμπορικές συμφωνίες και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τα κόμματα ήταν οι νικητές της δημοσκόπησης του Μαρτίου, αλλά τα κέρδη τους δεν ήταν αρκετά αποφασιστικά ώστε να επιτραπεί να κυβερνήσουν μεμονωμένα. Μαζί, θα έχουν μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Την Πέμπτη, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας – ένα σημαντικό μέτρο της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα – ανήλθε σε 1,9%, ύψους έξι εβδομάδων, αντικατοπτρίζοντας τον αυξανόμενη νευρικότητα των επενδυτών για την πιθανή κυβέρνηση.

Ο κ. Di Maio και ο κ. Salvini έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση μιας διοικητικής συμμαχίας για εβδομάδες, μετά τις ανακριτικές γενικές εκλογές της Ιταλίας τον Μάρτιο. Ωστόσο ποτέ δεν είχαν έρθει τόσο κοντά όσο την Πέμπτη για τη δημιουργία μιας συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Μόλις τη Δευτέρα, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα είχαν συμφωνήσει σε μια δεύτερη εκλογή για φέτος ως ο μόνος τρόπος για να σπάσει το αδιέξοδο, κάτι το οποίο θα ήταν πρωτοφανές στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας. Ο Sergio Mattarella, ο Ιταλός πρόεδρος που καθοδηγεί τις συζητήσεις, είχε προετοιμαστεί να ονομάσει μια προσωρινή κυβέρνηση για να κατευθύνει τη χώρα σε μια νέα δημοσκόπηση.

Μολαταύτα, μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε την Τετάρτη το βράδυ, όταν ο Silvio Berlusconi, ο πρώην πρωθυπουργός και ο συνάδελφος των μέσων ενημέρωσης κοντά στον κ. Salvini – και ένας πολύχρονος εχθρός των Πέντε Αστέρων – έδωσαν το πράσινο φως σε μια συμφωνία. Ενώ ο κ. Berlusconi, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στην ιταλική πολιτική στην ηλικία των 81 ετών, δεν θα υποστήζε μια δέσμευση μεταξύ της Λέγκα και του Πέντε Αστέρι, δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο κανενός.

“Θα αξιολογήσουμε την κυβέρνηση που δημιουργήθηκε υποστηρίζοντας οποιαδήποτε μέτρα είναι χρήσιμα για τους Ιταλούς”, δήλωσε ο κ. Berlusconi.

Οι νομοθέτες του κατεστημένου κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες στις εκλογές του Μαρτίου, υποσχέθηκε να πολεμήσει τη λαϊκιστική συμμαχία.

“Η κοινή γνώμη μας αποφάσισε να υποστηρίξει αξίες που δεν συμβαδίζουν με την πολιτική μας παράδοση και τις ευρωπαϊκές μας ρίζες”, δήλωσε στο FT ο Ivan Scalfarotto, νομοθέτης. «Αγκαλιάζουν μια κλειστή κοινωνία».

Σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας την Πέμπτη, ο κ. Mattarella εξέδωσε μια μικρή προειδοποίηση προς τα Πέντα Αστέρια και την Λέγκα να μην σπάσουν τους μακροχρόνιους και βαθείς δεσμούς της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, οι οποίοι έχουν αποδυναμωθεί εν μέσω δυσαρέσκειας με τις Βρυξέλλες για τις οικονομικές πολιτικές και τη μετανάστευση .

“Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να το κάνει μόνος είναι καθαρή ψευδαίσθηση, ή ακόμα χειρότερα, μια εκούσια φάρσα κατά της κοινής γνώμης”, δήλωσε ο κ. Mattarella. “Όλοι γνωρίζουν ότι καμία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρό μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανένα κράτος μέλος μόνο του”.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι ήταν πιο αυστηροί για τους κινδύνους που συνεπαγόταν με σύνδεση των Πέντε αστέρων- Λέγκας. “Η Ιταλία έχει πραγματοποιήσει μια δίκαιη διαρθρωτική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Είναι ακόμα εύθραυστη αλλά πολύ καλύτερη από πριν “, δήλωσε η Raffaella Tenconi, διευθύνουσα σύμβουλος της Ada Economics.

Σχετικα αρθρα

«Μαγική» φόρμουλα για να δοθεί το Ελληνικό στο Λάτση!

admin

Η Ουκρανία είναι η νέα Αλβανία

admin

Γιατί οι ιταλοί απογοητεύονται από το ευρώ

admin

Bloomberg: Η Ιταλική βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης παραμένει ενεργή

admin

Το ράλι των γερμανικών ομολόγων μεγαλώνει το χάσμα με Γαλλία και Ιταλία

admin

Πορτοκαλί συναγερμός στο μεταναστευτικό

admin

Η Γερμανία προειδοποιεί για συνέπειες της απραξίας για το προσφυγικό

admin

Τα καιρικά φαινόμενα και οι θεωρίες συνωμοσίας

admin

Τι οφείλει η Γερμανία στο ΝΑΤΟ;

admin

SZ: Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο δεν λύνει τη διαμάχη που κρύβεται πίσω από το επεισόδιο

admin

Τρ.Πειραιώς: Σοβαρή πρόκληση για όλους τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτείται λύση

admin

ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

admin

DW: Γιατί η Κίνα επενδύει σε Ελλάδα και Βαλκάνια -Οι γεωστρατηγικοί στόχοι και τα κέρδη

admin

Καιρός για μείωση χρέους στην Ελλάδα

admin

Υπέρ του Grexit το 25% των επόμενων γερμανών βουλευτών

admin

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Τσίπρα και οι λίστες των επικείμενων εκλογών

admin

Φωτιά στο Νταβός από Τσίπρα και Σόιμπλε

admin

Οι “απίθανες” πιθανότητες της Ελλάδας

admin