Image default
Πρώτο Θέμα

Washington Group: Το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος; Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο

Πιο ορατό από ποτέ είναι το ενδεχόμενο να μείνει τελικά το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος, όπως προέκυψε από την συνεδρίαση του Washington Group σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (αυτό είναι το λεγόμενο Washington Group) με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του.

Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στη βελγική πρωτεύουσα Ελένη Βαρβιτσιώτη, η θέση του Βερολίνου έχει σκληρύνει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, Πόουλ Τόμσεν, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι αυτοί οι όροι δεν είναι αποδεκτοί από το Ταμείο.

Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν, προειδοποίησε ότι για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup (σε δέκα ημέρες από σήμερα) που να ικανοποιεί και το ΔΝΤ. Αλλιώς, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Διαφαίνεται κατόπιν αυτών, πως το ενδεχόμενο να μην μετέχει στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ίσως είναι πιο ορατό από ποτέ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Και τούτο αφενός διότι το Ταμείο είναι ο μόνος σύμμαχος της Αθήνας που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους, αφετέρου διότι είναι άδηλος ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την Ελλάδα μετά την έξοδο του Αυγούστου, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατύπωναν πάντως την εκτίμηση ότι αυτό το σκηνικό είναι ίσως η τελευταία πίεση προς την Αθήνα πριν τη συμφωνία.

Σχετικα αρθρα

“Εσείς, κ. Τσίπρα κάνατε μέσα σε 1,5 χρόνο 25.672 πλειστηριασμούς…”

admin

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια σε φόρους η Ελλάδα- Τελευταία σε ανάπτυξη και στήριξη ανέργων

admin

Ζαλισμένες αγορές και ζοφερές πολιτικές

admin

Επενδυτικές Ευκαιρίες και Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ

admin

Η Merkel και η υπεράσπιση της φιλελεύθερης τάξης

admin

Οι ιδεολογικές μάχες που θα καθορίσουν την εποχή μας

admin

Σε τεντωμένο σχοινί με νέο «πρόγραμμα»

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

ΗΠΑ: Έλλειμμα σοκ 3 τρισ. δολάρια-Ρίγη ανησυχίας στην υφήλιο!

admin

5η αξιολόγηση: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

admin

Η Ουκρανία είναι μία δοκιμασία για την αμερικανική δύναμη

admin

Τα ελλείποντα συστατικά της ανάπτυξης

admin

Πρέπει να ανησυχούμε για τις μετοχές ή για μια νέα ύφεση;

admin

Μέτρα τώρα ή παράταση του μνημονίου!

admin

Οι νέοι της Γερμανίας στηρίζουν τη «γιαγιά» Μέρκελ

admin

Μοχλός ανάπτυξης ο τομέας της υγείας

admin

Η νέα σκοτεινή διπλωματία στην Ευρώπη, η χειραγώγηση πληροφοριών

admin