Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Γερμανοί τορπίλισαν το Eurogroup της 24ης Μαΐου

merkelΜε απόδοση που αποκλείει την Ελλάδα από την αγορά έφθασαν να διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η Γερμανία τορπιλίζει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μια ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος, που θα του επιτρέψει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχει μετατραπεί σε θρίλερ, με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται, την Παρασκευή, αρκετά πάνω από το 4,5%.

Αυτό το επίπεδο απόδοσης αποκλείει την έκδοση νέων 10ετών ομολόγων από την Ελλάδα, την οποία είχαν προαναγγείλει, την Δευτέρα, στο - στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθώς, όσο παραμένει η απόδοση σε αυτό το επίπεδο είναι αδύνατο να γίνει μια έκδοση με απόδοση χαμηλότερη από το 3,5%, που είναι το άτυπο όριο στο κόστος άντλησης κεφαλαίων από την αγορά.

Στους τραπεζικούς και επενδυτικούς κύκλους επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, καθώς η Γερμανία είναι πλέον σαφές ότι απορρίπτει τις εκκλήσεις του ΔΝΤ, που διατυπώθηκαν αρχικά από τον «τομεάρχη» Ευρώπης, Π. Τόμσεν, και ακολούθως, την Πέμπτη, από τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, για μια συμφωνία για το χρέος στο επόμενο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, ώστε να μείνει χρόνος για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτήθηκε αν θα υπάρξει λύση για το χρέος, ώστε να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η γερμανική πλευρά θα μείνει προσηλωμένη στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης, η οποία δεν περιλαμβάνει συζήτηση για το χρέος.

«Το θέμα του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Εκεί οι θεσμοί θα ενημερώσουν για το πού βρίσκονται τα πράγματα και τότε, θα μπορέσουμε κι εμείς πάλι να ενημερώσουμε για την κατάσταση. Πέρα από αυτό δεν υπάρχουν νεότερα. Το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και όλα τα περαιτέρω βήματα θα πρέπει να αποφασιστούν στον κατάλληλο χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις για να κλείσει η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση σε συμφωνία με το ΔΝΤ και, πράγματι, όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup θα οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκαταλείφθηκαν όλες οι σκέψεις για αναβολή της μείωσης συντάξεων το 2019, την οποία έχει προτείνει το Ταμείο, και παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους των θεσμών, στη διάρκεια των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας στην Αθήνα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβασθεί όλες τις υποχρεώσεις της.

Όμως, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, η Γερμανία επιμένει να μετατεθεί στο επόμενο Eurogroup η συζήτηση για το χρέος, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στο ΔΝΤ. Αυτό οδηγεί σε μη ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, που, όπως εξήγησε ο Τζέρι Ράις, την Πέμπτη, αν ενεργοποιούνταν «θα σήμαινε εξ ορισμοί ότι πιστεύουμε πως υπήρξε μια καλή συμφωνία για το χρέος». Με άλλα λόγια, η ενεργοποίηση θα ισοδυναμούσε με μια επίσημη επιβεβαίωση από το ΔΝΤ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να βγει στις αγορές με καλύτερους όρους.

Ο κ. Ράις απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για το πόσο ακριβότερος θα είναι ο δανεισμός της Ελλάδας χωρίς τη «σφραγίδα βιωσιμότητας» από το ΔΝΤ, παρότι ερωτήθηκε σχετικά. Αναλυτές εκτιμούν ότι, σε αυτή την περίπτωση, το «καπέλο» στο κόστος δανεισμού μπορεί να φθάσει και το 0,5%, ιδιαίτερα σε περιόδους πίεσης των ομολόγων του Νότου, όπως η τρέχουσα.

Εξάλλου, χωρίς θετική «ετυμηγορία» βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ μπορεί, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της, να καταλήξει, στη δική της έκθεση, στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Με τους δύο χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που υπολογίζουν οι αγορές, ΔΝΤ και ΕΚΤ, να συμφωνούν ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος, ο κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να ανακοπεί η πορεία «καθαρής» εξόδου από το πρόγραμμα. Αν τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν απαγορευτικά υψηλά το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εκδώσει νέα ομόλογα μακράς διάρκειας, η έξοδος στις αγορές θα έχει πρακτικά ακυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει να μην «θάβει» το σενάριο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν ως το τέλος Ιουνίου, με την τέταρτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βγει στην αγορά ομολόγων, η προληπτική γραμμή θα είναι πλέον η μόνη λύση, παρότι πολιτικά δεν είναι ελκυστική για την Αθήνα…

Σχετικα αρθρα

Όλα τα πιθανά σενάρια ενός Grexit

admin

Σύνοδος “Brexit”: οι βασικές διαφορές δεν έχουν ακόμη επιλυθεί

admin

Οι τράπεζες, οι ξένοι και οι ενδεχόμενες ΑΜΚ

admin

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

admin

Δάνειο με το ζόρι για να μείνει η τρόικα!

admin

Ερντογάν – Τραμπ: μια δύσκολη σχέση

admin

Πώς θα ηττηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη

admin

Νέο μέτωπο κατά της Μέρκελ

admin

Η Moodys ρίχνει το Χρηματιστήριο -Στο επίκεντρο οι τράπεζες

admin

Η Fed δεν πρέπει να διευκολύνει τον Τραμπ

admin

Το «Griesafault» της Αργεντινής

admin

Πιόνι στα χέρια της Μόσχας η Άγκυρα για την ενεργειακή της πολιτική

admin

Γερμανία-Γαλλία: Δύο πόλοι στην ευρωζώνη

admin

Το ισχυρότερο νόμισμα μειώνει το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης

admin

Το μπλεγμένο… κουβάρι των αποκρατικοποιήσεων

admin

Τάσεις ανάκαμψης στον κλάδο της Υγείας

admin

Η θητεία της Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στο τέλος της;

admin

Ξεπερνώντας το πρώτο εμπόδιο του Brexit

admin