Image default
Πρώτο Θέμα

Παιχνίδι με τη φωτιά για την Ιταλία -Φόβοι ότι θα γίνει η «νέα Ελλάδα»

Ανεβαίνει η ανησυχία στη Ευρώπη και στις αγορές απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ, που αναμένει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης ακροδεξιών/λαϊκιστών.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάσθηκαν οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον αντιευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό που ετοιμάζεται να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ρώμη, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του AFP που αναδημοσιεύει το -.

Ακόμη περισσότερο που Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μία οικονομική πολιτική ανάκαμψης που θα αυξήσει τις δαπάνες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους και νέα κρίση της ευρωζώνης.

«Υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ναι», παραδέχθηκε σήμερα πριν από την έναρξη υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

Το ευρώ παρέμενε σήμερα υπό πίεση απέναντι στο δολάριο, αφού έφθασε χθες στο χαμηλότερό του επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.

Χθες, το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά ,152%, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στις 186 μονάδες ( 55μονάδες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας).

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις απευθύνει ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμειγνύεται για λόγους αρχής στην εθνική πολιτική των κρατών. Ομως για εμάς, είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να διατηρήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».

Παιγνίδια με την φωτιά

«Η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα», υπενθυμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ υπό μορφήν προειδοποίησης, τη στιγμή που το κόστος δανεισμού της ιταλικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν μπορούμε παρά να συστήσουμε διατήρηση σταθερής πορείας σε θέματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων και διατήρηση του ελλείμματος υπό έλεγχον», προτρέπει ο Ντομπρόβσκις.

Πριν από μόλις μία εβδομάδα, ένας άλλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούρκι Κατάινεν, είχε προειδοποιήσει επίσης τη νέα ιταλική κυβέρνηση να μην παραβιάσει τους όρους του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις προκάλεσαν την αγανάκτηση των ηγετών των δύο ιταλικών κομμάτων.

«Αφήστε μας να ξεκινήσουμε και στην συνέχεια μπορείτε να μάς επικρίνετε, θα έχετε το δικαίωμα, αλλά αφήστε μας να ξεκινήσουμε», δήλωσε χθες ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο νεαρός ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων. Και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να ανησυχούν, η κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουμε θέλει να οδηγήσει στην ανάπτυξη, την επανεκκίνηση της Ιταλίας, τηρώντας όλους τους κανόνες και τις δεσμεύσεις».

Προηγουμένως όμως, ο Ματέο Σαλβίνι είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις προειδοποιήσεις του γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του για την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο Σαλβίνι είχε επίσης αντιδράσει με οργή στις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέρνερ , στελέχους των γερμανών συντηρητικών. «Να ασχολείται με την Γερμανία και εμείς θα ασχοληθούμε με ό,τι είναι καλό για τους Ιταλούς», έγραψε στο Twitter.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε το σαββατοκύριακο τα δύο ιταλικά κόμματα ότι παίζουν με την φωτιά, διότι η Ιταλία είναι υπερχρεωμένη. «Λαϊκιστικές ή παράλογες ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία νέα κρίση του ευρώ», προειδοποίησε στις δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin