Image default
Πρώτο Θέμα

O Ζούκερμπεγκ κέρδισε μόνο τη μισή μάχη στις Βρυξέλλες

viewΤου Alex Webb –Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είχε δύο προτεραιότητες ενώ κατευθυνόταν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ακρόαση ενώπιον των βουλευτών την Τρίτη.

Πρώτον, έπρεπε να αποφύγει κάποια σοβαρή γκάφα που θα έπαιζε ξανά και ξανά στις απογευματινές ειδήσεις. Δεύτερον, έπρεπε να πείσει τους βουλευτές ότι η Facebook Inc. κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα fake news, τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές και τη γλώσσα μίσους για να αποτρέψει την ανάγκη για πιο αυστηρές ρυθμίσεις.

Ο στόχος Νο 1, επετεύχθη: Ο τρόπος οργάνωσης ήταν τέτοιος που ήταν εύκολο για τον Ζούκερμπεργκ να αποκρούσει τυχόν δύσκολες ερωτήσεις. Οι βουλευτές πέρασαν σχεδόν μία ώρα να τον ανακρίνουν και στη συνέχεια ο Ζούκερμπεργκ χρειάστηκε μόλις 25 λεπτά για να τους απαντήσει. Από δημοσιογραφική άποψη, ένα ηχηρό “mea culpa” θα έφτιαχνε μια πιο συναρπαστική ιστορία.

Αυτό δεν συνέβη ούτε ήταν πιθανό να συμβεί.

Ο στόχος Νο 2 επετεύχθη; Σε καμία περίπτωση. Ο Ζούκερμπεργκ έδωσε απαντήσεις που με πολλούς τρόπους ήταν αντίστοιχες αυτών που έδωσε στο Κογκρέσο λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, παρόλο που πολλές από τις ερωτήσεις την Τρίτη ήταν αρκετά διαφορετικές. Ενώ η Γερουσία, ειδικότερα, επέσυρε κριτική για έλλειψη γνώσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα σκιώδη προφίλ, την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των διαφορετικών εφαρμογών του Facebook, την επιλογή εξαίρεσης από την παρακολούθηση του διαδικτύου και πολλά άλλα. Οι περισσότερες έμειναν αναπάντητες.

Παίζοντας άμυνα

Η μετοχή του Facebook έχει σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει από τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων για τα δεδομένα που “καλλιεργούσε” η Cambridge Analytica.


Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επέπληξε τον Zuckerberg αφού ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του. “Σας έκανα έξι ερωτήσεις του ναι ή όχι”, είπε. “Δεν πήρα καμία απάντηση.” Ο συνιδρυτής του Facebook κοκκίνισε εμφανώς.

Όταν δέχτηκε ερωτήσεις για τα δεδομένα, έδωσε απαντήσεις για το περιεχόμενο. Οι βουλευτές παρατήρησαν τη διαφορά.

Σε κάποιο σημείο, ο Zuckerberg προσπάθησε να ολοκληρώσει από μόνος του τη διαδικασία. Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jan Philipp Albrecht, ένας από τους αρχιτέκτονες του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος υπαγορεύει τον τρόπο χειρισμού των προσωπικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον εμπόδισε να το κάνει.

Εκ πρώτης όψεως, η ακρόαση ίσως φαινόταν εύκολη υπόθεση για τον Ζούκερμπεργκ. Φαινόταν να αποκρούει τις πιο δύσκολες ερωτήσεις σχεδόν με άνεση. Αλλά όταν έφτασε σε αυτό που έπρεπε να είναι η πρωταρχική του πρόθεση για την ακρόαση, δηλαδή να πειστούν οι νομοθέτες ότι το Facebook δεν χρειάζεται ακόμα πιο αυστηρούς κανονισμούς, δεν ανταποκρίθηκε στην περίσταση. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως καταστροφή για την εταιρεία της Silicon Valley. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί να είναι οδυνηρά αργή. Όμως, οι ευρωβουλευτές είναι πολύ πιθανό να αισθάνθηκαν κοροϊδία και αυτός είναι ο κίνδυνος για τον Ζούκερμπεργκ και την εταιρεία του.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι Βρετανοί βουλευτές έχουν στριμώξει το Facebook για ουσιαστικά ζητήματα, όταν επισκέφθηκε τη χώρα ο Mike Schroepfer, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας. Ο τρόπος οργάνωσης, όπου 12 βουλευτές πέρασαν πέντε ώρες να κάνουν ερωτήσεις, ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός. Ακόμα και τότε, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κάποιες απαντήσεις που μόνο ο Ζούκερνπεργκ θα μπορούσε να δώσει. Εάν είναι αλήθεια ότι το Facebook δεν χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση, ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου και να αξιοποιήσει την ευκαιρία να το αποδείξει.

Σχετικα αρθρα

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

admin

XA: Τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας στην άρση των μέτρων και στον τουρισμό

admin

Ο… Mr Χαρτοπετσέτα πρόεδρος στα ΕΛΠΕ

admin

Deutsche Bank: O νο 1 πονοκέφαλος για την γερμανική κυβέρνηση

admin

Οι περικοπές των δαπανών δεν βοηθούν την ανάπτυξη

admin

Επιμήκυνση έως και 70 χρόνια και κλείδωμα των επιτοκίων

admin

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια σε φόρους η Ελλάδα- Τελευταία σε ανάπτυξη και στήριξη ανέργων

admin

Γιατί ένα Grexit είναι πιο δαπανηρό για τη Γερμανία από ό, τι μια χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης

admin

Στα 400 εκατ. τα κέρδη των τραπεζών το α’ 6μηνο

admin

Η έννοια του κέρδους (II)

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Σπαταλώντας την άνθιση της ευρωζώνης

admin

Barclays: Ύφεση, εκτόξευση χρέους αλλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει χαμηλό

admin

Οι εταιρείες που εγκατέλειψαν το Libra του Facebook

admin

«Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα»

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την καλοκαιρινή τουριστική κίνηση

admin

Δυναμική είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού

admin

Στην Κίνα κρίνεται το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

admin