Image default
Πρώτο Θέμα

O Ζούκερμπεγκ κέρδισε μόνο τη μισή μάχη στις Βρυξέλλες

viewΤου Alex Webb –Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είχε δύο προτεραιότητες ενώ κατευθυνόταν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ακρόαση ενώπιον των βουλευτών την Τρίτη.

Πρώτον, έπρεπε να αποφύγει κάποια σοβαρή γκάφα που θα έπαιζε ξανά και ξανά στις απογευματινές ειδήσεις. Δεύτερον, έπρεπε να πείσει τους βουλευτές ότι η Facebook Inc. κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα fake news, τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές και τη γλώσσα μίσους για να αποτρέψει την ανάγκη για πιο αυστηρές ρυθμίσεις.

Ο στόχος Νο 1, επετεύχθη: Ο τρόπος οργάνωσης ήταν τέτοιος που ήταν εύκολο για τον Ζούκερμπεργκ να αποκρούσει τυχόν δύσκολες ερωτήσεις. Οι βουλευτές πέρασαν σχεδόν μία ώρα να τον ανακρίνουν και στη συνέχεια ο Ζούκερμπεργκ χρειάστηκε μόλις 25 λεπτά για να τους απαντήσει. Από δημοσιογραφική άποψη, ένα ηχηρό “mea culpa” θα έφτιαχνε μια πιο συναρπαστική ιστορία.

Αυτό δεν συνέβη ούτε ήταν πιθανό να συμβεί.

Ο στόχος Νο 2 επετεύχθη; Σε καμία περίπτωση. Ο Ζούκερμπεργκ έδωσε απαντήσεις που με πολλούς τρόπους ήταν αντίστοιχες αυτών που έδωσε στο Κογκρέσο λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, παρόλο που πολλές από τις ερωτήσεις την Τρίτη ήταν αρκετά διαφορετικές. Ενώ η Γερουσία, ειδικότερα, επέσυρε κριτική για έλλειψη γνώσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα σκιώδη προφίλ, την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των διαφορετικών εφαρμογών του Facebook, την επιλογή εξαίρεσης από την παρακολούθηση του διαδικτύου και πολλά άλλα. Οι περισσότερες έμειναν αναπάντητες.

Παίζοντας άμυνα

Η μετοχή του Facebook έχει σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει από τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων για τα δεδομένα που “καλλιεργούσε” η Cambridge Analytica.


Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επέπληξε τον Zuckerberg αφού ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του. “Σας έκανα έξι ερωτήσεις του ναι ή όχι”, είπε. “Δεν πήρα καμία απάντηση.” Ο συνιδρυτής του Facebook κοκκίνισε εμφανώς.

Όταν δέχτηκε ερωτήσεις για τα δεδομένα, έδωσε απαντήσεις για το περιεχόμενο. Οι βουλευτές παρατήρησαν τη διαφορά.

Σε κάποιο σημείο, ο Zuckerberg προσπάθησε να ολοκληρώσει από μόνος του τη διαδικασία. Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jan Philipp Albrecht, ένας από τους αρχιτέκτονες του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος υπαγορεύει τον τρόπο χειρισμού των προσωπικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον εμπόδισε να το κάνει.

Εκ πρώτης όψεως, η ακρόαση ίσως φαινόταν εύκολη υπόθεση για τον Ζούκερμπεργκ. Φαινόταν να αποκρούει τις πιο δύσκολες ερωτήσεις σχεδόν με άνεση. Αλλά όταν έφτασε σε αυτό που έπρεπε να είναι η πρωταρχική του πρόθεση για την ακρόαση, δηλαδή να πειστούν οι νομοθέτες ότι το Facebook δεν χρειάζεται ακόμα πιο αυστηρούς κανονισμούς, δεν ανταποκρίθηκε στην περίσταση. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως καταστροφή για την εταιρεία της Silicon Valley. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί να είναι οδυνηρά αργή. Όμως, οι ευρωβουλευτές είναι πολύ πιθανό να αισθάνθηκαν κοροϊδία και αυτός είναι ο κίνδυνος για τον Ζούκερμπεργκ και την εταιρεία του.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι Βρετανοί βουλευτές έχουν στριμώξει το Facebook για ουσιαστικά ζητήματα, όταν επισκέφθηκε τη χώρα ο Mike Schroepfer, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας. Ο τρόπος οργάνωσης, όπου 12 βουλευτές πέρασαν πέντε ώρες να κάνουν ερωτήσεις, ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός. Ακόμα και τότε, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κάποιες απαντήσεις που μόνο ο Ζούκερνπεργκ θα μπορούσε να δώσει. Εάν είναι αλήθεια ότι το Facebook δεν χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση, ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου και να αξιοποιήσει την ευκαιρία να το αποδείξει.

Σχετικα αρθρα

Παραπομπή Τραμπ; Ίσως –  Ύφεση; Ναι

admin

Deadlines… και «αναδιάρθρωση» αντί κουρέματος

admin

Θα πρέπει η Γερμανία να φύγει από το ευρώ;

admin

Stratfor: Τι σημαίνουν για την Ευρώπη οι επιθέσεις στο Παρίσι

admin

Αναβολή για το 2014 και πιέσεις από την τρόικα

admin

Ευρω-πλεόνασμα κατήφειας με την αποδυνάμωση της Γερμανίας

admin

Η ιστορία πίσω από την έλλειψη εμπιστοσύνης του Πούτιν στη Δύση

admin

Αλυτο μυστήριο η πραγματική της Saudi Aramco

admin

Όλοι πλην της Τερέζα Μέι στο ντιμπέιτ

admin

Χ.Α.:+3,6%- Στο +46,74% από 01/01/09

admin

H πτώση του Αυτοκράτορα ;

admin

Η εποχή του Τραμπ και το Brexit μπορεί να προκαλέσουν μια πιο ασταθή χρονιά για το συνάλλαγμα

admin

Πάρτι διαρκείας στη Wall Street κόντρα στις προβλέψεις αναλυτών

admin

Eurobank: Δεν αναστρέφεται η τάση για το οικονομικό κλίμα

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι παράνομη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης μπαίνει δυναμικά στο 2017

admin

Οι γαλλικοί εργασιακοί νόμοι θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζόμενους όχι τις θέσεις

admin