Image default
Πρώτο Θέμα

Ώρες αγωνίας για το χρέος, κίνδυνος εξόδου του ΔΝΤ

imf2 1024Σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Eurogroup τα τελευταία χρόνια, κρίνεται σήμερα αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει την «καθαρή» έξοδο στην αγορά ομολόγων έχοντας πιστοποιητικό βιωσιμότητας χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή αν θα αναγκασθεί να απευθυνθεί στην αγορά με τη βιωσιμότητα του χρέους να αμφισβητείται από το μοναδικό διεθνή οργανισμό, που «μετράει» για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που μένει να φανεί σήμερα αν θα επιβεβαιωθούν, στις τελευταίες, παρασκηνιακές συναντήσεις του Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όσον αφορά το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχθεί την επιμήκυνση κατά οκτώ έτη της περιόδου χάριτος των δανείων του δεύτερου μνημονίου (130 δισ. ευρώ), μέτρο που ο προκάτοχος του Σολτς, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παγίως απέφευγε να εγκρίνει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποφανθεί από καιρό ότι μια επιμήκυνση κατά οκτώ χρόνια, δηλαδή ως το 2030, είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, ώστε να μην «πνίγεται» η οικονομική δραστηριότητα.

Το Ταμείο, πάντως, που έχει τις δικές του, λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, δεν θεωρεί επαρκή τα οκτώ έτη και επιμένει σε επιμήκυνση της περιόδου χάριτος τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια.

Επίσης, δεν είναι σαφές αν η Γερμανία έχει δεχθεί αυτή την επιμήκυνση με εφαρμογή αμέσως μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις, ή αν επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να συνδεθεί με αξιολογήσεις της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και με εγκρίσεις από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο Eurogroup αναμφίβολα θα παίξει ρόλο η εν εξελίξει κρίση στην Ιταλία, όπου η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να αμφισβητεί βασικούς ευρωπαϊκούς κανόνες για την οικονομική πολιτική. Δεν είναι σαφές, όμως, πώς ακριβώς θα επηρεασθεί η τακτική της Γερμανίας, αφού υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: να γίνουν περισσότερες υποχωρήσεις στο ελληνικό θέμα, ώστε να κλείσει και να μην υπάρχει μια δεύτερη εστία αναταραχής ανοικτή στον ευρωπαϊκό Νότο, ή να σκληρύνει τη στάση της η γερμανική πλευρά στο θέμα του ελληνικού χρέους, ώστε πάρει αυστηρά μηνύματα και η Ρώμη.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση του Eurogroup είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία να γεφυρωθούν οι διαφορές Γερμανίας – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Το Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι, αν δεν εξασφαλισθεί μια ικανοποιητική συμφωνία σε αυτή τη συνεδρίαση και μετατεθεί η συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, δεν θα υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος για να εγκριθεί από τη διοίκηση του Ταμείου η ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος, να γίνει η πρώτη εκταμίευση, να ολοκληρωθεί μία και μοναδική αξιολόγηση της Ελλάδας και να κλείσει το πρόγραμμα πριν τις 20 Αυγούστου, με την εκταμίευση και της δεύτερης δόσης.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ έχει μεγάλη σημασία για την αγορά ομολόγων, καθώς εξορισμού θα αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι το Ταμείο κρίνει ως επαρκή τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει εξηγήσει ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις.

Χωρίς αυτή την επιβεβαίωση, η Ελλάδα θα γίνει η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη, που εφάρμοσε προγράμματα διάσωσης και εξήλθε από αυτά με το Ταμείο να χαρακτηρίζει το χρέος της ως μη βιώσιμο και να αρνείται να της παράσχει δική του χρηματοδότηση.

Αυτή ακριβώς η πιθανότητα, σε συνδυασμό βεβαίως με τις αναταράξεις στην Ιταλία, διατηρεί την απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε επίπεδο απαγορευτικό για έξοδο στην αγορά, γύρω στο 4,4%.

Αν δεν υποχωρήσει η απόδοση κάτω από το 4%, η έκδοση νέων ομολόγων από την Ελλάδα πριν τη λήξη του προγράμματος δεν θα είναι δυνατή και εκφράζονται φόβοι ότι θα επανέλθει, ως ύστατη λύση, η προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την οποία απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, επειδή συνδυάζεται με νέο πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Ποιες εξαγωγές επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό

admin

Aνοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο κατασκευών διαπιστώνει μελέτη της ICAP

admin

Κίνα : Πιο αργά αναπτυσσόμενη αλλά πιο ισχυρή

admin

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των distress funds

admin

DW: Να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο στον Περσικό

admin

DW: Η ελάφρυνση ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

admin

Μειωμένη ήταν η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων το 2013

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

XA:Νευρικότητα και διακυμάνσεις

admin

ΔΝΤ:Νέο όχι για συντάξεις,επιβεβαίωση του oikonomia.gr

admin

Καβγάς Μέρκελ – Γιούνκερ για το Grexit

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Βροχή εκδόσεων ομολόγων σε όλη την Ευρώπη

admin

Στην Βουλή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

admin

ΗΠΑ:Η κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία

admin

Bloomberg: Παράθυρο ευκαιρίας για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

admin

Που το πάει το ΧΑ;

admin

Wirtschaftswoche: Η Ελλάδα «τελειώνει» με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

admin