Image default
Πρώτο Θέμα

«Καζάνι» που βράζει η Ιταλία – Το ΔΝΤ απο την πίσω πόρτα

Italian referendum 717721Ο πρόεδρος της Ιταλίας αναμένεται να ζητήσει από πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη Δευτέρα να αναλάβει την κεντρική κυβέρνηση εν μέσω πολιτικής και συνταγματικής αναταραχής, καθώς οι πρόωρες εκλογές φαίνονται αναπόφευκτες.

Ο Πρόεδρος Sergio Mattarella κάλεσε τον Carlo Cottarelli, αφού τα δύο κόμματα εγκατέλειψαν τα οργισμένα τα σχέδιά τους για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό εξαιτίας του βέτο από τον αρχηγό του κράτους για την επιλογή του υπουργού οικονομίας.

Σε τηλεοπτικο μήνυμα, ο Mattarella είπε ότι απέρριψε τον υποψήφιο, τον 81χρονο ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο Paolo Savona, επειδή απειλούσε να τραβήξει την Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα.

“Η αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση μας έχει τρομάξει τους επενδυτές και τους αποταμιευτές τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό”, ανέφερε, προσθέτοντας: “Η σύνθεση του ευρώ αποτελεί θεμελιώδη επιλογή. Αν θέλουμε να το συζητήσουμε, τότε θα πρέπει να το κάνουμε σοβαρά. “

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα από τους φόβους ότι ο συνασπισμός που συζητήθηκε θα εξαπολύσει μια φιλονικία των δαπανών και θα επικρατήσει επικίνδυνα το ήδη τεράστιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερο από 1,3 φορές την εγχώρια παραγωγή του έθνους.

Μετά την κίνηση του Mattarella, το ευρώ κέρδισε έδαφος, προσθέτοντας 0,6 τοις εκατό έναντι του γιεν EURJPY.

Ο ηγέτης 5 αστέρων Luigi Di Maio κάλεσε το κοινοβούλιο να απαρνηθεί το ήπιο Mattarella, ενώ ο επικεφαλής Matteo Salvini απείλησε με μαζικές διαμαρτυρίες, εκτός εάν γινουν εκλογές.

“Αν δεν υπάρχει το ΟΚ του Βερολίνου, του Παρισιού ή των Βρυξελλών, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία. Είναι τρέλα και ζητώ από τον ιταλικό λαό να παραμείνει κοντά μας επειδή θέλω να φέρει τη δημοκρατία πίσω στη χώρα “, δήλωσε ο Σαλβίνι στους δημοσιογράφους.

Ενώ είχε εγκρίνει όλες τις άλλες υπουργικές αποφάσεις, ο Mattarella δήλωσε ότι είχε το δικαίωμα να αποκλείσει υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν τη χώρα. Πρόσθεσε ότι η League και η 5-Star αρνήθηκαν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε άλλο όνομα για το ρόλο.

Λίγο αργότερα, το γραφείο του προέδρου κάλεσε τον Cottarelli, τον πρώην διευθυντή δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, για συνάντηση τη Δευτέρα. Μια τέτοια κλήση είναι συνήθως ένα προοίμιο για να προσφερθεί εντολή να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση.

Ο Cottarelli θα αποτελούσε μια ήρεμη επιλογή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά οποιαδήποτε τεχνοκρατική διοίκηση θα αποτελούσε πιθανώς μόνο βραχυπρόθεσμη λύση, διότι η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια κυβέρνηση.

Εάν, όπως αναμένεται, δεν κερδίσει κοινοβουλευτική στήριξη, ο Cottarelli θα οδηγούσε απλώς την Ιταλία σε εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιταλική ιστορία θα χρειαζόταν μια τέτοια επανάληψη.

Οι δημοσκοπήσεις δειχνουν ότι ο Σύνδεσμος, ο οποίος κέρδισε το 17 τοις εκατό της ψηφοφορίας τον Μάρτιο, θα αυξανόταν σε οποιαδήποτε πρόωρη ψηφοφορία, ενώ η υποστήριξη για το 5-Star παρέμεινε ισχυρή σε περίπου 35 τοις εκατό.

Τα κυριότερα κεντροαριστερά και τα κεντροδεξιά κόμματα θεωρούνταν ότι χάνουν περαιτέρω έδαφος ενόψει της οργής των ψηφοφόρων για την υποτονική οικονομία, την υψηλή ανεργία και την αυξανόμενη φτώχεια.

Ζητώντας μια άμεση ψηφοφορία, ο Σαλβίνι είπε στους οπαδούς του Facebook: “Δεν θα είναι εκλογές, θα είναι ένα δημοψήφισμα μεταξύ της Ιταλίας και εκείνων στο εξωτερικό που θέλουν να είμαστε ενα, υποδουλωμένο έθνος στα γόνατά μας”.

Ο Di Maio του 5-Star απαιτούσε την απαγόρευση σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος. Βάσει αυτής της ρήτρας, το κοινοβούλιο μπορεί να επιδιώξει την κατάργηση ενός προέδρου, εάν μια απλή πλειοψηφία των βουλευτών ψηφίζει υπέρ. Στη συνέχεια, το συνταγματικό δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα επιβάλει την απόφαση.

Το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κατήγγειλαν δύο εκκλήσεις για καταστολή, με τον πρώην ηγέτη του PD Matteo Renzi να λέει ότι το κόμμα του θα πήγαινε στους δρόμους για να υπερασπιστεί τα ιταλικά θεσμικά όργανα εάν χρειαζόταν.

«Σήμερα, χρειαζόμαστε ανθρώπους να λένε« όχι »σε όσους θέλουν να μας σπάσουν, οι οποίοι λενε δικαιολογίες αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, που παίζουν για τις ανησυχίες των άλλων», έγραψε ο Renzi, πρώην πρωθυπουργός, στο Facebook.

Σχετικα αρθρα

«Μαύρες» εκπτώσεις»:Μπούμεραγκ για δημόσια έσοδα και τράπεζες το πλαστικό χρημα;

admin

Πολιτική, χρυσός, φούσκες και επιτόκια

admin

Tο πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 14,0%

admin

Γιατί η Ελίζαμπεθ Γουόρεν “κυνηγάει” τους δισεκατομμυριούχους

admin

Αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

admin

Μια χαμένη δεκαετία για την Ευρώπη;

admin

Bloomberg: Η Γερμανία θα πιέσει Ελλάδα και Τουρκία να ξαναρχίσουν διάλογο για τα ενεργειακά

admin

Η μάχη της Ευρώπης σε τέσσερα μέτωπα

admin

DW: Η Ελλάδα της κρίσης μετά τα μνημόνια

admin

Αεροπορικός πόλεμος με φόντο τον ελληνικό ουρανό

admin

Πάρτι διαρκείας στη Wall Street κόντρα στις προβλέψεις αναλυτών

admin

Ο Μακρόν ζητά περισσότερα και καλύτερα από την Ευρώπη

admin

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

admin

SZ: Οι δανειστές της Αθήνας εξετάζουν παράταση του Μνημονίου

admin

FT: Φιλικές στην αγορά μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Μητσοτάκης

admin

Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα!

admin

Οι ομολογιακές φούσκες τείνουν να ξεφουσκώνουν αργά, όχι να σκάνε

admin

Τι σηματοδοτεί η νέα έξοδος στις αγορές

admin