Image default
Πρώτο Θέμα

«Καταιγίδα» ανασφάλειας σαρώνει τα ομόλογα του Νότου

greek bonds 660x480Νέα καταιγίδα φαίνεται να σαρώνει τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου δημιουργώντας ρίγη ανησυχίας στην Ε.Ε. και δυσχεραινοντας εξαιρετικα την θεση της χωρας μας.

Στις 11.30 ώρα Ελλάδος το επιτόκιο του 10ετους ελληνικού ομολόγου ανήλθε σε 4,7% καθιστώντας έτσι τουλάχιστον στην παρούσα φάση κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας μας στις αγορές ανέφικτη.

Το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο την ιδία στιγμή δέχονταν μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση ανεβαίνοντας στο 3,2 με άνοδο από την Παρασκευή 19% !

Nέο sell-off χτυπά την αγορά ομολόγων της Ιταλίας, στέλνοντας την απόδοση του διετούς σε απότομη άνοδο, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική αναταραχή στη Ρώμη.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2014 και έφτασε στο 1,937% -άνοδος μίας ποσοστιαίας μονάδας από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η απόδοση του 10ετούς χτύπησε νέο ρεκόρ στο 2,928%, με άνοδο 25 μονάδων βάσης από το προηγούμενο κλείσιμο.

Αναλυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις παραπάνω εξελίξεις καθώς είναι ικανές να αναβιώσουν το κλίμα κρίσης στον Ευρωπαϊκό Νότο μετά από μια σχετικά ήρεμη περίοδο, Ταυτόχρονα όλοι πλέον μιλούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο 2018 καθώς εάν τελικά οι αγορές δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ιταλία οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Ταυτόχρονα την αναστολή διαπραγμάτευσης της ιταλικής τράπεζας UBI Banca ανακοίνωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Η μετοχή της τράπεζας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με «βουτιά» 5%, καθώς οι ιταλικές μετοχές και ομόλογα δέχονται πλήγμα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Τελος ανοδο 12% σημειωνε και το ισπανικο ομολογο παραμενοντας όμως ακομα σε ελεγχομενα επιπεδα.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης. Ο κ. Κοταρέλι δήλωσε ότι δέχθηκε την εντολή και θα σχηματίσει «πολύ γρήγορα» κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, είτε το φθινόπωρο είτε στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρεί κατά 3,4% σε νέα χαμηλά 13 μηνών, με τον ευρύτερο δείκτη ΜΙΒ να κάνει «βουτιά» 2,4%.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin