Image default
Πρώτο Θέμα

Handelsblatt: Ο φόβος για «Italexit» αυξάνεται

Handelsblatt: Ο φόβος για «Italexit» αυξάνεται

Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία επιδεινώνεται, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ απώλεσε περισσότερο από 0,9% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες φθάνοντας τα 1,1518 δολάρια, το χαμηλότερο ποσοστό από το καλοκαίρι του 2017. Οι επενδυτές προτιμούν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια και σε αυτά περιλαμβάνεται το ιαπωνικό γιεν, το οποιο κατέγραψε σήμερα κέρδη έναντι πολλών νομισμάτων. «Το ευρώ είναι και παραμένει ένα πολιτικό πείραμα και μπορεί να αποτύχει πολιτικά εάν δεν επιτευχθούν τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη» σχολίασε ο Ούλριχ Λέουτσμαν, εμπειρογνώμονας της Commerzbank.

Την ίδια ώρα, και στην Ισπανία το κλίμα είναι πολιτικά εκρηκτικό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στη Βουλή πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. «Δεν περιμένω κρίση, αλλά η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι εφικτή» δήλωσε ο Ούλριχ Στέφαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Η Ιταλία προκαλεί αναταραχή όχι μόνο στις αγορές συναλλάγματος. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις αγορές ομολόγων. Για παράδειγμα, η απόδοση των διετών ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πρόσφατα στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το , σύμφωνα με τα στοιχεία του -.

Συγκριτικά, η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου είναι σήμερα στο 0,76% – παρόλο που την Τρίτη υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές απαιτούν επί του παρόντος ένα σημαντικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό δημόσιο χρέος. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα πάνω από 17% και ανήλθαν σε περισσότερο από 300 μοναδες – το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το ιταλικό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 27% από τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου.

Συνολικά, υπάρχει ανησυχία στις αγορές ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη – ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Το Sentix Italexit – ένας δείκτης που μετρά την πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη – δίνει σήμερα πιθανότητα 11,3%. Αυτό είναι περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο από ό,τι στις αρχές του έτους.

Η κρίση στις ιταλικές αγορές φαίνεται να «μολύνει» άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά μία μονάδα την Τρίτη το πρωί και ένδεκα μονάδες βάσης της Πορτογαλίας.

Σχετικα αρθρα

Το νέο αφύσικο της νομισματικής πολιτικής

admin

Χ.Α. :Διακύμανση 12% στις τράπεζες λογω Τουρκιας

admin

Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Η Ευρώπη φοβάται τον Τραμπ, όμως θα της ταίριαζε τέλεια

admin

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Ιδιωτικά τζετ, σούπερ γιοτ και επαύλεις αγοράστηκαν με δισεκατομμύρια “μαύρου” χρήματος

admin

Ο σίφουνας Σούλτς δεν σαρώνει πλέον

admin

Πτώση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων–Ασθενεί το ΧΑ

admin

“Μόλις ανοίξουν τα σύνορα, θα πάω στη Γερμανία”

admin

Ο Τσίπρας πιέζει για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

admin

Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις το 2017-Οι πρωταθλητές

admin

H Lamda και το Ελληνικό…

admin

Ερευνα ΟΟΣΑ: Απογοητευμένοι 8 στους 10 Ελληνες -Πληρώνουν πολλούς φόρους γι’ αυτά που προσφέρει το κράτος

admin

Ντάισελμπλουμ: Να διασπαστεί η Τρόικα – Τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

admin

Η Όπρα Γουίνφρεϊ επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

admin

Θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα έχουν τα 2/3 των Ελλήνων

admin

Ευρωζώνη:Η πιο μεγάλη ύφεση από το 1930!

admin