Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Γερμανοί τορπιλίζουν την ελάφρυνση χρέους!

debttttttttΔύσκολες συνομιλίες στο περιθώριο του G7, επανέρχεται στο προσκήνιο η προληπτική γραμμή

Χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης από τις σκληρές γερμανικές θέσεις προσέρχεται ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στις σημερινές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς πρώτη προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να στείλει αυστηρό μήνυμα πειθαρχίας προς την Ιταλία.

Στο περιθώριο της συνάντησης υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7, στον Καναδά, δίνεται σήμερα η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλιώς το Ταμείο είναι έτοιμο να ανακοινώσει την ακύρωση του προγράμματός του για την Ελλάδα, στέλνοντας στις αγορές το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος δανεισμού της χώρας.

Στη συνάντηση στον Καναδά θα μετέχουν οι τρεις Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ του G7 (Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας), ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όμως, η υποχώρηση που περιμένει το ΔΝΤ από την Γερμανία σε βασικές παραμέτρους του σχεδίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να γίνει, καθώς στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη ότι πρέπει πάση θυσία να επιβληθούν οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης, που αμφισβητούνται από τα λαϊκιστικά κόμματα της Ιταλίας.

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο και με την κοινή γνώμη στην Γερμανία ιδιαίτερα ανήσυχη για το ενδεχόμενο να χρειασθούν διασώσεις της Ιταλίας ή των τραπεζών της με ευρωπαϊκά κεφάλαια, η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ εκτιμάται ότι θα θελήσει να εμφανισθεί άκαμπτη στο θέμα του ελληνικού χρέους, ώστε να δείξει στα λαϊκιστικά κόμματα της Ιταλίας πως δεν θα πρέπει να περιμένουν γερμανικές υποχωρήσεις, εάν θελήσουν να αμφισβητήσουν τους κανόνες της ευρωζώνης.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να προσέλθει στη συζήτηση σήμερα με τη γνωστή, «τοξική» πρόταση του για το ελληνικό χρέος, που το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί: για το σοβαρότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου (130 δισ. ευρώ), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να υποστηρίξει ότι αυτή θα πρέπει μεν να εγκριθεί πολιτικά τώρα, αλλά η εφαρμογή της, από το 2023 και μετά, να συνδεθεί με την εκπλήρωση της υποχρέωσης της Ελλάδας για πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός εκτιμάται ότι θα αρχίσει τη συζήτηση με μια πρόταση για παράταση περιόδου χάριτος μόλις κατά τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται μεγαλύτερη, ενώ το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη μια παράταση τουλάχιστον για 8 – 10 χρόνια, καθώς φοβάται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάπτυξη και, ταυτόχρονα, να διατηρεί σταθερά τα πλεονάσματα πάνω από το 2%, όπως συμφωνήθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, στο Eurogroup.

Δεδομένου ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα αποδεκτό από το Ταμείο, ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, με πιστοληπτική αξιολόγηση που θα απέχει πολύ από την επενδυτική βαθμίδα και χωρίς ένα «πιστοποιητικό βιωσιμότητας χρέους» από το ΔΝΤ, την ώρα μάλιστα που οι αγορές θα βρίσκονται σε αστάθεια, λόγω της ιταλικής κρίσης.

Η γερμανική πλευρά δεν έχει πλέον πρόβλημα να συζητήσει τη γνωστή πρόταση του Μάριο Ντράγκι για προληπτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, παρότι αυτό θα σημαίνει ότι θα χρειασθεί να εγκρίνει το Κοινοβούλιο άλλο ένα πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας για την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση, με την Ιταλία να «βράζει», θεωρείται προτιμότερο να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο άλλο ένα, μικρής διάρκειας ελληνικό πρόγραμμα, παρά να ζητηθεί η έγκριση της γενναιόδωρης ελάφρυνσης χρέους, που απαιτεί το Ταμείο.

Τον τελευταίο λόγο για την προληπτική γραμμή έχει, ασφαλώς, η ελληνική κυβέρνηση, που ως τώρα θέλει πάση θυσία να την αποφύγει, ώστε να επιβεβαιωθεί το αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου. Όμως, αν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου προσφερθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο ένα «φτωχό» σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς «σφραγίδα» του ΔΝΤ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Αθήνα θα επιδιώξει μια «βουτιά» στην ταραγμένη θάλασσα των αγορών, χωρίς το «σωσίβιο» της προληπτικής γραμμής…

Σχετικα αρθρα

Ο επόμενος επικεφαλής της Fed θα έχει να χειριστεί μια οικονομία αργής ανάπτυξης

admin

ΔΝΤ: «Κλειστά χαρτιά» για αφορολόγητο, βλέπει πρόοδο στο θέμα του χρέους

admin

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

admin

Εταιρεία των Paradise Papers συνδέεται με χρηματοδότηση τρομοκρατών και οργανωμένου εγκλήματος

admin

Στα όρια του κραχ οι χαλυβουργικές

admin

Ο Ερντογάν απάναντι στην οικονομική κρίση:Προ των πυλών η προσφυγή στο ΔΝΤ

admin

Μπαρόζο : Η Ευρώπη βγήκε ισχυρότερη από την κρίση

admin

DW: Ελληνικοί φόβοι για τις τουρκικές εκλογές

admin

Καζάνι που βράζει η Νέα Δημοκρατία

admin

H Ευρώπη πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία που προσφέρει ο Macron

admin

Ο Σουλτς κινδυνεύει να κερδίσει την Ευρώπη και να χάσει τη Γερμανία

admin

Η νέα καταιγίδα των αγορών μπορεί να πιάσει την ευρωζώνη απροετοίμαστη

admin

Η βιομηχανία τροφίμων ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης

admin

Παύση πυρός κι όχι συμφωνία

admin

Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το 2019

admin

Το forex είναι σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει το έγκλημα

admin

Ο επικίνδυνος πολιτικός γάμος της Γερμανίας

admin

Η Πορτογαλία μεταξύ κρίσης και ανάκαμψης

admin