Image default
Πρώτο Θέμα

Η ώρα της αλήθειας για την Deutsche Bank!

deutch skyscraperΟρατός ο κίνδυνος να κοπεί στα stress tests της Fed η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. Πρωτοφανής παρέμβαση της ΕΚΤ, συνάντηση Ντράγκι – Μέρκελ την Δευτέρα.

Ο κίνδυνος να κοπεί η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα στα τεστ αντοχής των αμερικανικών εποπτικών αρχών έχει σημάνει συναγερμό στην Φρανκφούρτη, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανή φραστική παρέμβαση για να υποστηρίξει την Deutsche Bank από τις άγριες διαθέσεις των αγορών.

Τη φημολογία για μια καταστροφική απόφαση να ρίξει η Fed την Deutsche Bank κάτω από τη βάση και να την υποχρεώσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τροφοδότησε δημοσίευμα της “Wall Street Journal”, σύμφωνα με το οποίο η Deutsche έχει ενταχθεί από πέρυσι από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές στη λίστα των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Όπως αναφέρουν στο - τραπεζικές πηγές, εύλογα αυτό προκαλεί ανησυχίες για τα αποτελέσματα της D.B. στα stress tests που θα ανακοινώσει, τον επόμενο μήνα, η Fed, όπου για πρώτη φορά ελέγχεται ο γερμανικός κολοσσός, λόγω της μεγάλης έκτασης των δραστηριοτήτων του στις αμερικανικές αγορές.

Σημειώνεται ότι η γερμανική τράπεζα πέρασε με… το ζόρι τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού πρώτα υιοθετήθηκαν ευνοϊκοί κανόνες, «φωτογραφικοί» για την Deutsche Bank, γεγονός που είχε προκαλέσει αρκετές επικρίσεις κατά της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές του -, είναι πολύ δύσκολο μια τράπεζα να ενταχθεί για το 2017 από την Fed στη λίστα όσων κρίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και να περάσει τα τεστ αντοχής της επόμενης χρονιάς, αφού τα κριτήρια και στις δύο περιπτώσεις είναι ομοειδή.

Ο κίνδυνος μιας ψυχρολουσίας από την Fed, που θα δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα και για την εποπτική αξιοπιστία της ΕΚΤ, είναι αυξημένος, καθώς οι αμερικανικές εποπτικές αρχές έχουν προχωρήσει πρόσφατα σε «καουμπόικες κινήσεις», όπως λένε χαρακτηριστικά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με κορυφαίο παράδειγμα την επιβολή κυρώσεων σε τράπεζα της Λετονίας για ξέπλυμα χρήματος, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην κατάρρευση, παρότι για τρία χρόνια οι ευρωπαϊκές αρχές εργάζονταν για την εξυγίανσή της.

Τις υποψίες ότι κάτι κακό προετοιμάζουν οι εποπτικές αρχές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ενίσχυσε η ξαφνική απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης S&P να ρίξει την Deutsche Bank από την κατηγορία «Α» στο «ΒΒΒ », εκφράζοντας αμφιβολίες για τον μπορεί να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφορία το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιείται αυτή την περίοδο, με περιορισμό των δραστηριοτήτων στην επενδυτική τραπεζική και στροφή στη λιανική τραπεζική στην Γερμανία και στη διαχείριση περιουσίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Για να προστατεύσει την Deutsche Bank από τις επιθετικές διαθέσεις των αγορών και να σταματήσει φαινόμενα πανικού, η ΕΚΤ προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση υποστήριξης. Ενώ παγίως αποφεύγει να σχολιάζει τις εξελίξεις σε μεμονωμένες τράπεζες, αξιωματούχος της ΕΚΤ μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο -, για να εκφράσει την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας στο νέο μάνατζμεντ και να τονίσει ότι η D.B. διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα και κεφάλαια και ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Δεδομένης, όμως, της σημαντικής θέσης που έχει η D.B. στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και των κραδασμών που θα προκαλούσε στη νομισματική ένωση ενδεχόμενη κρίση με επίκεντρο τη γερμανική τράπεζα, υπάρχει έντονη φημολογία ότι η D.B. θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης σε έκτακτη συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι με την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο άμεσης δράσης, για το ενδεχόμενο να κοπεί η D.B. στα αμερικανικά τεστ, κύριο στοιχείο του οποίου θα είναι μια γρήγορη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που δεν θα αφήσει στις αγορές περιθώρια για παρατεταμένη ανησυχία και σπέκουλα.

Ο κινεζικός όμιλος HNA, που ήδη έχει θέση βασικού μετόχου στην τράπεζα, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση του Κρίστιαν Σέβινγκ, ο οποίος διαδέχθηκε πρόσφατα τον Τζον Κράιαν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά στην περίπτωση που χρειασθεί μια γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση μετά τα αμερικανικά τεστ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Κινέζοι θα έχουν αρκετή «δύναμη πυρός» και διάθεση ανάληψης νέου κινδύνου.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν

admin

Ντράγκι : Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, αδύναμη η αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη

admin

ΟΤΕ:Ισχυρές οι επιδόσεις στην Ελλάδα

admin

Η πολιτική της Ισλαμοφοβίας

admin

Ν.Roubini:10 λόγοι για την επικείμενη «τέλεια» ύφεση

admin

Αναβολή για το 2014 και πιέσεις από την τρόικα

admin

Οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας και το “καμπανάκι” που χτυπά σε όλο τον πλανήτη

admin

Πρότυπο η Ιρλανδία για τις χώρες της κρίσης;

admin

Δε θα βρείτε την επόμενη ελληνική κρίση στην αγορά ομολόγων

admin

«Φάκελος» Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

Τι λέει ο Richard D. Wolff για αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα…

admin

Γιατί η Κίνα επενδύει περισσότερο στην Ευρώπη

admin

Stuttgarter Zeitung: Οργή στην Ελλάδα για το Airbnb

admin

ΔΝΤ: Κάποια τμήματα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης παραμένουν «ευάλωτα»

admin

Η ακούσια παράδοση του Τραμπ στην Κίνα

admin

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ

admin

Το τελευταίο στάδιο του εύκολου χρήματος της Ευρώπης

admin

«Ράλι» σε ομόλογα και μετοχές

admin