Image default
Πρώτο Θέμα

Θρίλερ με τους οίκους αξιολόγησης!

moodysjpg 20140714100356997Οι γερμανικοί όροι για το χρέος και η ακύρωση του προγράμματος του ΔΝΤ μετατρέπουν σε δύσκολο σταυρόλεξο τις επόμενες αναβαθμίσεις…

Τον κίνδυνο να περιορισθεί η διάθεση των οίκων αξιολόγησης για νέες αναβαθμίσεις των ομολόγων από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με συνέπεια να καθυστερήσει και η πορεία ανόδου από την κατηγορία «σκουπιδιών» στην επενδυτική βαθμίδα, αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μετά το «μπλόκο» της Γερμανίας σε μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, την οποία ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης, που εξέρχεται από πρόγραμμα διάσωσης με την πιστοληπτική της αξιολόγηση να απέχει 5-6 βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα.

Ζητούμενο, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, είναι να μπει η χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο αναβαθμίσεων από τους οίκους, ώστε να δανείζεται φθηνότερα, ενώ με το πέρασμα στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοράζονται και από τα μεγάλα, συντηρητικά funds, ενώ θα γίνουν αποδεκτά για αναχρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ χωρίς να απαιτείται η ειδική εξαίρεση (waiver), που ισχύει όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα (κανονικό, ή μικρής διάρκειας, στο πλαίσιο προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης).

Ήδη, και οι τέσσερις οίκοι που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ (Moody’s, S&P, Fitch, DBRS) έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου. Όλοι διατηρούν θετικό outlook, κάτι που σημαίνει ότι επίκεινται νέες αναβαθμίσεις, που τοποθετούνται χρονικά στο διάστημα μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των «λεπτομερειών» για την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, στο σημείο αυτό αρχίζει να δημιουργείται έντονος προβληματισμός, καθώς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να δικαιολογηθούν νέες αναβαθμίσεις είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα πειστικό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, ώστε τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα να διασφαλισθεί ότι η χώρα θα εξυπηρετεί χωρίς δυσκολίες το χρέος της.

Εξηγώντας τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, τον Φεβρουάριο, η Moody’s τόνιζε ότι αυτή οφείλεται, εν μέρει, στην προσδοκία του οίκου ότι πρόσθετη ελάφρυνση χρέους θα προσφερθεί στην Ελλάδα από την ευρωζώνη. Την ίδια θέση υιοθετούν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, καθιστώντας σαφές ότι το πόσο «γενναιόδωροι» θα φανούν έναντι της Ελλάδας θα εξαρτηθεί και από την τελική λύση που θα υιοθετηθεί για το χρέος.

Όμως, οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Γερμανία και δεν φαίνεται έτοιμοι να τις αλλάξει, παρά τις πιέσεις του Ταμείου, εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα δυσκολέψουν πολύ την προσπάθεια των οίκων να δώσουν στην Ελλάδα καλύτερες βαθμολογίες, από τις οποίες έχουν και οι ίδιοι οι οίκοι πολλά να κερδίσουν (αν η Ελλάδα επιστρέψει δυναμικά στις αγορές με αρκετές εκδόσεις τίτλων, οι οίκοι θα παίρνουν καλές αμοιβές για τις βαθμολογίες που θα δίνουν σε κάθε νέα έκδοση).

Ιδιαίτερα προβληματικές για να αξιολογηθούν από τους οίκους είναι τρεις προτάσεις του Βερολίνου:

1.            Να εγκριθεί η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του δεύτερου μνημονίου, αλλά με αίρεση αυτόματης ακύρωσής της, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει μέχρι και το 2022 να πετυχαίνει το στόχο για τα πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ ετησίως).

2.            Να μην εγκριθεί εξαρχής μια μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων. Το Ταμείο έχει ζητήσει 15ετή επιμήκυνση, η Γερμανία είναι αμφίβολο αν θα εγκρίνει κάτι περισσότερο από 5ετή επιμήκυνση.

3.            Να μην είναι αυτόματος ο μηχανισμός σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά να απαιτείται κάθε φορά έγκριση από το Eurogroup και το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αυτοί οι τρεις όροι αναμένεται να οδηγήσουν το Ταμείο σε ακύρωση του προγράμματος για την Ελλάδα, που είχε εγκρίνει επί της αρχής, επειδή δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως λένε στελέχη της αγοράς, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν να λύσουν ένα σταυρόλεξο πρωτοφανούς δυσκολίας: να αποφασίσουν πώς θα βαθμολογήσουν μια χώρα που απευθύνεται μεν στην αγορά ομολόγων, αλλά δεν μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο, επειδή δεν κρίνεται βιώσιμο το χρέος της. Ταυτόχρονα, οι οίκοι πρέπει να αποκωδικοποιήσουν, για λογαριασμό των επενδυτών, μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους που υπόκειται σε πολλούς όρους και αιρέσεις και τον τελευταίο λόγο για την ερμηνεία της θα έχει η γερμανική κυβέρνηση.

Σχετικα αρθρα

Δολάριο και μετοχές υποχωρούν υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

admin

Οι ιδεολογικές μάχες που θα καθορίσουν την εποχή μας

admin

Οι λαϊκοί αντάρτες της Ιταλίας καταρρέουν

admin

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη για να μειώσει το χρέος της Ελλάδας

admin

OTE:Ισχυρά αποτελέσματα,υποθήκη για το μέλλον

admin

Ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν φέτος στην Ευρώπη

admin

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι σε μαινόμενη φωτιά

admin

Το κουίζ που βασανίζει τη ΝΔ

admin

Το σχέδιο των Βρυξελλών για τον ΕΜΣ ξεσηκώνει μέλη της ΕΕ

admin

Σε υψηλά 12 μηνών το Χ.Α., με μια εντυπωσιακή άνοδο 3,19%

admin

Τα προβλήματα που δείχνουν οι αγορές για την Ευρωπαϊκή οικονομία

admin

Σε μια εποχή μεγάλων τραπεζικών προκλήσεων ο Χ. Μεγάλου στο τιμόνι της Τρ.Πειραιώς

admin

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΕ προς την Ελλάδα- Στο 66% του ΑΕΠ ο ELA

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Μακεδονία: Ρελάνς Τσίπρα με κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές;

admin

Ζώντας με μια αρκούδα

admin

Στη στροφή του διαβόλου

admin

Ποιοι αγοράζουν ελληνικές μετοχές και ομόλογα

admin