Image default
Πρώτο Θέμα

DW: Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους

IMFΣτη διαφαινόμενη έξοδο -εκτός απροόπτου- του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναφέρεται η Hannoversche Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο “Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους”.

“Το ΔΝΤ βρίσκεται προφανώς λίγο πριν την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Οικονομικά και πολιτικά αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο. Για τον πρωθυπουργό Τσίπρα ωστόσο μια συμφωνία στο ζήτημα του χρέους θα ισοδυναμούσε με σωτήρια επέμβαση”.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, “Είναι μια τελική ευθεία μετ’ εμποδίων. Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Έχοντας επιβιώσει οκτώ και πλέον χρόνια με τη βοήθεια διεθνών δανείων, η χώρα θα κληθεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις χρηματαγορές. Ωστόσο σημαντικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά: Θα λάβει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που της έχουν υποσχεθεί επανειλημμένως; Και θα παραμείνει το ΔΝΤ στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας;”.

“Στην Αθήνα ελπίζουν ότι στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 21 Ιουνίου θα αποφασιστεί επιτέλους η ελάφρυνση χρέους που έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα εδώ και τόσο καιρό. Αυτό περιμένει και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων καθώς και η εξαγορά παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ, για τα οποία η Ελλάδα πληρώνει επιτόκια περίπου 3,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, ο οποίος όμως χρεώνει μόνο 0,8%.

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία στο συνεχώς αναβαλλόμενο ζήτημα του χρέους θα ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Μάλιστα ο Τσίπρας που έχει δηλώσει την αντιπάθειά του στις γραβάτες, υποσχέθηκε ότι εάν λυθεί το ζήτημα του χρέους θα φορέσει γραβάτα”.

Ελληνική αισιοδοξία

Με τίτλο “Η Ελλάδα θέλει να ξεπεράσει τις προσδοκίες”, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο το οποίο αναφέρεται στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το προσεχές μέλλον: “Η Ελλάδα επιδιώκει να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές στα επίμαχα οικονομικά ζητήματα. Αυτή τη χρονιά η απειλούμενη με χρεοκοπία χώρα μέλος της ΕΕ σχεδιάζει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,65% επί του ΑΕΠ. Οι δανειστές ζητούν πλεόνασμα ύψους 3,5%.

Την επόμενη χρονιά το […] λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,96%, το 2020 στο 4,15% και το 2021 στο 4,53%. Μάλιστα για το 2022 η Ελλάδα υπολογίζει το πλεόνασμά της να φτάσει μέχρι και 5,19%. ‘Μπορούμε να το πετύχουμε’, δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων”.

Σχετικα αρθρα

Ποιοι φοβούνται ένα Grexit

admin

Ο κίνδυνος να γίνει η Τουρκία περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου

admin

Κλειδί η ευρωπαϊκή πολιτική στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ

admin

​Χάνεται τo στοίχημα του τουρισμού στην Ευρώπη

admin

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2018- 2022, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

admin

Γερμανία: Eνα ατύχημα που περιμένει να συμβεί

admin

Η απειλή των λαϊκιστών για το μέλλον της Ευρώπης

admin

Η Airbnb χάνει μομέντουμ

admin

Πώς να εξαφανίσεις μια οικονομία

admin

Επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου στην καρδιά της Ευρώπης

admin

Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα μετά τον προϋπολογισμό…

admin

Η ευρωκρίση έχει αλλάξει…χαρακτήρα

admin

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την υποχώρηση του ευρώ

admin

Πως η Unicredit δείχνει τον δρόμο για την «άνοιξη» των ελληνικών τραπεζών

admin

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι σε μαινόμενη φωτιά

admin

DW: Η τουρκική αντιπολίτευση σε αδιέξοδο

admin

Η Βρετανία πέφτει μετά το Brexit – μαντέψτε ποιος ανεβαίνει

admin

Νέες αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin