Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Buffett και ο Dimon είναι κοντόφθαλμοι σε σχέση με τους επενδυτές

ViewΤου Stephen Gandel –Ο Warren Buffett και ο Jamie Dimon θέλουν οι εισηγμένες εταιρείες να αγνοήσουν τους μετόχους τους περισσότερο από όσο το κάνουν ήδη. Αλλιώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα καταστούν χειρότερες για τις μελλοντικές γενιές, όχι καλύτερες, όπως υποστηρίζουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dimon και ο Buffett, μαζί με την Στρογγυλή Τράπεζα για την Επιχειρηματικότητα, κάλεσαν τις εισηγμένες επιχειρήσεις να σταματήσουν να εκδίδουν το τριμηνιαίο εταιρικό guidance. Είπαν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στο να μην επικεντρώνεται η αγορά στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, τα οποία λένε ότι εμποδίζουν τις εταιρείες από τις προσλήψεις και την επένδυση στο μέλλον. Αυτό ακούγεται υπέροχο, αλλά η πρότασή τους παρερμηνεύει το από πού προέρχεται όλη η βραχυπρόθεσμη πίεση. Όλα ξεκινούν με τους CEO-τιτάνες, όπως ο Dimon και ο Buffett.

Ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές επικεντρώνονται σε τριμηνιαίες προβλέψεις και κατά πόσον οι εταιρείες τους τις πετυχαίνουν είναι επειδή έχουν χάσει τον έλεγχό τους αλλού. Όλο και περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν να διατηρούν μετοχές διπλής κατηγορίας που δίνουν στους μετόχους τους ελάχιστα ή καθόλου δικαιώματα ψήφου. Τα συμβούλια δεν προχωρούν σε αποτελεσματικό έλεγχο της εταιρικής συμπεριφοράς ή της αμοιβής των διευθυντικών στελεχών. Οι ψήφοι των μετόχων εξακολουθούν να είναι μόνο συμβουλευτικές και ελάχιστα σεβαστές. Ο Dimon χαρακτήρισε πρόσφατα τις ετήσιες συνεδριάσεις των μετόχων χάσιμο χρόνου και πρότεινε την πλήρη εξάλειψή τους. Ο Dimon και ο Buffett είναι ταυτόχρονα διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των εταιρειών τους, της JPMorgan Chase & Co. και της Berkshire Hathaway Inc. αντίστοιχα. Και ούτε ο Dimon ούτε ο Buffett έδωσαν μια σαφή εικόνα του ποιος θα τους διαδεχτεί όταν φύγουν.

Εάν οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να συμμορφωθούν με τις αρχές της καλής εταιρικής διακυβέρνησης που θα κάνουν τους μετόχους να νιώσουν άνετα με το να εκφράζουν τη γνώμη τους για την κατεύθυνση της εταιρείας τους μακροπρόθεσμα και τα διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη να διαχειρίζονται την επένδυσή τους καλά μακροπρόθεσμα, τότε οι επενδυτές επικεντρώνονται στο εάν οι εταιρείες πετυχαίνουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους και τις τιμωρούν όταν δεν το κάνουν.

Διπλό καθήκον

Σχεδόν στις μισές εταιρείες του S&P 500, ο πρόεδρος είναι επίσης και Διευθύνων Σύμβουλος

Υπάρχουν σχετικά εύκολοι τρόποι για να διορθωθεί αυτό. Ο διαχωρισμός του ρόλου του CEO και του προέδρου θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, και μάλιστα σχετικά εύκολο, για να καταστούν τα συμβούλια καλύτεροι προστάτες για τους μετόχους. Ας προσπαθήσουν να διατηρούν τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών ή, τουλάχιστον, να υποσχεθούν ότι θα ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις πραγματικές επιδόσεις της εταιρείας. Ας αγοράσουν ίδια κεφάλαια για να πετύχουν τους στόχους. Άλλες λύσεις, όπως οι μετοχές που ανταμείβουν τους κατόχους μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων με περισσότερα δικαιώματα ψήφου ή ακόμη υψηλότερα μερίσματα, μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολες, αλλά επίσης αξίζουν τον κόπο. Ο συνδυασμός της κατάργησης του guidance με ένα ή όλα αυτά, θα ήταν μια πρόταση που νομίζω ότι θα λάβει μεγάλη υποστήριξη από τα στελέχη και τους μετόχους.

Αν ο Buffett και ο Dimon θέλουν να καταργήσουν το εταιρικό guidance και να βελτιώσουν πραγματικά τις αγορές για την επόμενη γενιά, αυτοί και οι άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει να δώσουν κάτι πίσω σε αντάλλαγμα.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Μια νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα

admin

Όσο πιο δύσκολο γίνεται το Brexit, τόσο πιο απαραίτητο φαίνεται

admin

Economist: Η Ελλάδα έχει μαραθώνιο μπροστά της για να επιστρέψει στην κανονικότητα

admin

Αλλαγή καριέρας και μετά τα 40

admin

Μείωση παραγωγικής δραστηριότητας 30% η βιομηχανία ξυλείας

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε η Μέρκελ για τη διάσωση των συντάξεων

admin

Διπλό φιάσκο με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις καταθέσεων!

admin

Η Γαλλία δεν πρέπει να αφήσει την Google να τη γλιτώσει φτηνά

admin

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

admin

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ

admin

Δυσκολία να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς έχουν τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις

admin

Μέτρα σε 2 «δόσεις» για κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης!

admin

Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για τον τραπεζικό τομέα

admin

ΕΚΤ : Επέκταση του «μπαζούκα» κατά 600 δισ. € (UPD)

admin

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι και συμφωνία

admin

Όχι, η Ιταλία δεν είναι θύμα του ευρώ

admin

Οι αποδόσεις στην ευρωζώνη δείχνουν εντυπωσιακή απόκλιση

admin