Image default
Πρώτο Θέμα

Νέα κατάρρευση της Τουρκικής λίρας

Turkey flagΗ τουρκική λίρα υποχώρησε μέχρι το 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυστηρότερη πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η δραματική πτώση της Τετάρτης φέρνει την απώλεια της λίρας σε ετήσια βάση περίπου στο 20% μετά από μια σύντομη περίοδο σταθεροποίησης για το νόμισμα της αναδυόμενης αγοράς.

Ένα ξέσπασμα εγχώριων και εξωτερικών ανησυχιών έχει μολύνει το νόμισμα φέτος. Ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 12% και το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η «σκληρή προσγείωση» θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα μετά από ταχεία ανάπτυξη το 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Το άγχος έχει οξυνθεί από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προσθήκη δημοσιονομικών κινήτρων ακόμη και σε μια περίοδο έντονης ανάπτυξης. Ο κ. Ερντογάν, ένας διάσημος σκεπτικιστής των επιτοκίων, επέπληξε επίσης τους επενδυτές τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι θα αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής εάν κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, προκειμένου να σταθεροποιήσει τη λίρα και να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται πολύ πάνω από το στόχο του 5%. Ενώ κάθε κίνηση παρείχε προσωρινή ανακούφιση, η ανησυχία Τετάρτης ώθησε την λίρα πίσω στο ιστορικό της χαμηλό  χτύπησε στις 23 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία χτυπήθηκε επίσης από ευρύτερους επενδυτές που διαμαρτύρονται για τα νομίσματα της EM σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών σφίγγουν την πολιτική. Οι επενδυτές έχουν τραβήξει 7,8 δισ. Δολάρια από τα ομόλογα ΕΜ κατά τις τελευταίες επτά εβδομάδες μόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Jefferies χρησιμοποιώντας στοιχεία EPFR.

Οι προσδοκίες ότι η Fed θα ανακοινώσει την Τετάρτη μια ώθηση στο επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της έχει προσθέσει μόνο στην αίσθηση της κακουχίας.

“Η απότομη άνοδος της Fed – η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τέσσερις πεζοπορίες κατά τη διάρκεια του έτους – θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα που οδηγεί την Τουρκία πιο αδύναμη. Αλλά και οι αγορές ενδέχεται να ανησυχούν για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου », δήλωσε ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, μιας αναδυόμενης επενδυτικής τράπεζας που επικεντρώνεται στην αγορά.

Η Τουρκία ήταν το «κύριο θύμα» σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής από τη δύναμη του δολαρίου που προκάλεσε η πιο γελοία Fed, πρόσθεσε ο Piotr Matys, στρατηγός FX της αναδυόμενης αγοράς στην Rabobank.

Σχετικα αρθρα

Η διελκυστίνδα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης

admin

Το ερώτημα της Ευρώπης για το 2016

admin

Οι κενές εκλογές της Βενεζουέλας

admin

Γερμανία: Χαμηλή σύνταξη – Σύντομη ζωή

admin

Οι χώρες, το χρέος και οι «φούσκες»

admin

Αποδυναμώνονται CDU-SPD, ενισχύεται το AfD

admin

Γιατί η δολοφονία ενός ρώσου στην Τουρκία είχε να κάνει με τη Συρία

admin

Βόμβα ΔΝΤ: Θέλει μέτρα 9 δισ. ευρώ

admin

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

admin

Bild: Στα 336,7 δισ. ευρώ το όφελος της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας

admin

Χ.Α. (-0,79%)- Πτώση 2,16% στις τράπεζες…

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Ο υβριδικός πόλεμος του Πούτιν κατά της Δύσης

admin

Κάντο όπως οι Ισλανδοί – ΙΙ

admin

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα capital controls

admin

Γιατί η ΕΕ διακινδυνεύει με την Τουρκία

admin

Reuters: Τρία νέα ομόλογα έως τον Αύγουστο σχεδιάζει η Αθήνα

admin