Image default
Πρώτο Θέμα

Νέα κατάρρευση της Τουρκικής λίρας

Turkey flagΗ τουρκική λίρα υποχώρησε μέχρι το 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυστηρότερη πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η δραματική πτώση της Τετάρτης φέρνει την απώλεια της λίρας σε ετήσια βάση περίπου στο 20% μετά από μια σύντομη περίοδο σταθεροποίησης για το νόμισμα της αναδυόμενης αγοράς.

Ένα ξέσπασμα εγχώριων και εξωτερικών ανησυχιών έχει μολύνει το νόμισμα φέτος. Ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 12% και το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η «σκληρή προσγείωση» θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα μετά από ταχεία ανάπτυξη το 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Το άγχος έχει οξυνθεί από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προσθήκη δημοσιονομικών κινήτρων ακόμη και σε μια περίοδο έντονης ανάπτυξης. Ο κ. Ερντογάν, ένας διάσημος σκεπτικιστής των επιτοκίων, επέπληξε επίσης τους επενδυτές τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι θα αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής εάν κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, προκειμένου να σταθεροποιήσει τη λίρα και να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται πολύ πάνω από το στόχο του 5%. Ενώ κάθε κίνηση παρείχε προσωρινή ανακούφιση, η ανησυχία Τετάρτης ώθησε την λίρα πίσω στο ιστορικό της χαμηλό  χτύπησε στις 23 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία χτυπήθηκε επίσης από ευρύτερους επενδυτές που διαμαρτύρονται για τα νομίσματα της EM σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών σφίγγουν την πολιτική. Οι επενδυτές έχουν τραβήξει 7,8 δισ. Δολάρια από τα ομόλογα ΕΜ κατά τις τελευταίες επτά εβδομάδες μόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Jefferies χρησιμοποιώντας στοιχεία EPFR.

Οι προσδοκίες ότι η Fed θα ανακοινώσει την Τετάρτη μια ώθηση στο επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της έχει προσθέσει μόνο στην αίσθηση της κακουχίας.

“Η απότομη άνοδος της Fed – η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τέσσερις πεζοπορίες κατά τη διάρκεια του έτους – θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα που οδηγεί την Τουρκία πιο αδύναμη. Αλλά και οι αγορές ενδέχεται να ανησυχούν για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου », δήλωσε ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, μιας αναδυόμενης επενδυτικής τράπεζας που επικεντρώνεται στην αγορά.

Η Τουρκία ήταν το «κύριο θύμα» σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής από τη δύναμη του δολαρίου που προκάλεσε η πιο γελοία Fed, πρόσθεσε ο Piotr Matys, στρατηγός FX της αναδυόμενης αγοράς στην Rabobank.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin