Image default
Πρώτο Θέμα

Αποστολή εξετελέσθη για την ΕΚΤ – τουλάχιστον για τώρα

ecbΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ήταν η σωστή απόφαση. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να αποτραπεί η απειλή του αποπληθωρισμού και αυτό επετεύχθη. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να τους αγνοήσει.

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί πολύ από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε για πρώτη φορά το QE τον Ιανουάριο του 2015. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από το -0,6% στο 1,9%, επιτυγχάνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ένα επίπεδο κοντά, αλλά κάτω του 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παραλείπει τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, είναι χαμηλότερος, αλλά και αυτό αλλάζει. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι συνολικές απολαβές ανά υπάλληλο σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,9%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Η ΕΚΤ σκοπεύει να μειώσει τη νομισματική της χαλάρωση αντί να την τερματίσει. Θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τα ομόλογα που ωριμάζουν, κάτι που θα συμβάλει στο να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια. Και έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια της πολιτικής της στο σημερινό εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού. Τέλος, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ενδέχεται να ξαναρχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει και πάλι. Οι επενδυτές πήραν το μήνυμα: Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά στην ανακοίνωση και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Η σταδιακή και δοκιμαστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι σοφή. Η ευρωπαϊκή οικονομία περνάει μία δύσκολη περίοδο, εν μέρει λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης. Η ΕΚΤ πιστεύει ότι είναι προσωρινή, αλλά οι προοπτικές δεν είναι σαφείς. Οι εντάσεις στο εμπόριο θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε έναν εμπορικό πόλεμο, να πλήξουν τις εξαγωγές και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει αναστατώσει τους επενδυτές με έναν μακρύ κατάλογο πλούσιων υποσχέσεων. Αυτές οι εντάσεις έχουν μαλακώσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά θα μπορούσαν να τεθούν ξανά εκτός ελέγχου.

Για τρία χρόνια, η ΕΚΤ επέτρεψε στους επενδυτές να αγνοήσουν τις αδυναμίες στα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών μελών και τις ελλείψεις στη νομισματική ένωση. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να μάθουν να τα βγάλουν εις πέρας χωρίς την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin