Image default
Πρώτο Θέμα

Αποστολή εξετελέσθη για την ΕΚΤ – τουλάχιστον για τώρα

ecbΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ήταν η σωστή απόφαση. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να αποτραπεί η απειλή του αποπληθωρισμού και αυτό επετεύχθη. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να τους αγνοήσει.

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί πολύ από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε για πρώτη φορά το QE τον Ιανουάριο του 2015. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από το -0,6% στο 1,9%, επιτυγχάνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ένα επίπεδο κοντά, αλλά κάτω του 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παραλείπει τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια, είναι χαμηλότερος, αλλά και αυτό αλλάζει. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι συνολικές απολαβές ανά υπάλληλο σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,9%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Η ΕΚΤ σκοπεύει να μειώσει τη νομισματική της χαλάρωση αντί να την τερματίσει. Θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τα ομόλογα που ωριμάζουν, κάτι που θα συμβάλει στο να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια. Και έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια της πολιτικής της στο σημερινό εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού. Τέλος, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ενδέχεται να ξαναρχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει και πάλι. Οι επενδυτές πήραν το μήνυμα: Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά στην ανακοίνωση και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Η σταδιακή και δοκιμαστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι σοφή. Η ευρωπαϊκή οικονομία περνάει μία δύσκολη περίοδο, εν μέρει λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης. Η ΕΚΤ πιστεύει ότι είναι προσωρινή, αλλά οι προοπτικές δεν είναι σαφείς. Οι εντάσεις στο εμπόριο θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε έναν εμπορικό πόλεμο, να πλήξουν τις εξαγωγές και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει αναστατώσει τους επενδυτές με έναν μακρύ κατάλογο πλούσιων υποσχέσεων. Αυτές οι εντάσεις έχουν μαλακώσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά θα μπορούσαν να τεθούν ξανά εκτός ελέγχου.

Για τρία χρόνια, η ΕΚΤ επέτρεψε στους επενδυτές να αγνοήσουν τις αδυναμίες στα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών μελών και τις ελλείψεις στη νομισματική ένωση. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να μάθουν να τα βγάλουν εις πέρας χωρίς την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

DW: Ο φάκελος Μάρτιν Σουλτς

admin

Η Βόρεια Μακεδονία , η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η επόμενη μέρα

admin

Covid-19: Η γρήγορη ανάκαμψη που δεν θα έρθει…

admin

Στη στροφή του διαβόλου

admin

Πρωτιά για τα Πέντε Αστέρια στις δημοσκοπήσεις

admin

Οι ειδήσεις που «σημάδεψαν» το 2018

admin

Γερμανία: Όχι Σόιμπλε και Μέρκελ σε ενδεχόμενο “πάγωμα” των ελληνικών επιτοκίων

admin

3 ελληνικές εταιρείες και 6 πολυεθνικές πρωταθλητές για το εργασιακό τους περιβάλλον στην Ευρώπη

admin

Γιατί ο Σαμαράς επέλεξε τον Σταύρο Δήμα;

admin

Χρυσός όπως κακάο;

admin

Το Bitcoin έχει κάτι μαγικό, σε οποιαδήποτε τιμή

admin

Οι περιορισμοί της ΕΚΤ δυσκολεύουν την ελάττωση του QE

admin

ΧΑ:Προϋποθέσεις διαφυγής

admin

H Γερμανία και ο «υπόγειος» πόλεμος με την ΕΚΤ

admin

Εκ νέου διαβουλεύσεις CDU, CSU και SPD

admin

Τα νέα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης

admin

Η αυτοκρατορία της μπύρας : Το 90% της κατανάλωσης είναι εγχώριας παραγωγής

admin

Alpha Bank: Πώς από το Brain Drain θα περάσουμε στο Brain Gain

admin