Image default
Πρώτο Θέμα

Σε κίνδυνο το Eurogroup λόγω κρίσης στο Βερολίνο!

eurogroup genikiΤο CSU αμφισβητεί την Μέρκελ στο μεταναστευτικό, πιθανή η «καραμπόλα» στα θέματα του ελληνικού χρέους

Μπορεί η Ελλάδα να έκλεισε και τις τελευταίες εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα του χρέους στο Eurogroup αυτής της Πέμπτης, όμως η σοβαρή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Βερολίνο θέτει σε κίνδυνο τις αποφάσεις για την Ελλάδα.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group φαίνεται ότι τακτοποιήθηκαν τα λίγα ανοικτά θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να προσέλθει στις συζητήσεις του Eurogroup με… καθαρό πιστοποιητικό (έκθεση συμμόρφωσης) και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναβολής των συζητήσεων για το χρέος για τον Ιούλιο, με πρόσχημα κάποιες καθυστερήσεις από ελληνικής πλευράς.

Όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, φαίνεται ότι θα προσέλθει στη συζήτηση με ακόμη πιο στενά διαπραγματευτικά όρια, ακριβώς τη στιγμή που είναι απολύτως αναγκαία μια ευέλικτη στάση από την Γερμανία, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχετικά αξιόπιστο για τις αγορές πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, όποια συμφωνία και αν γίνει για το χρέος θα πρέπει να περάσει από την ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου και όχι από την πιο εύκολα ελεγχόμενη επιτροπή Προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι επιθέσεων από τους Φιλελεύθερους και το AfD. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, περισσότεροι από 60 βουλευτές του χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού είχαν απορρίψει τη συμφωνία για το τρίτο δάνειο στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2015.

Στην πολιτική αυτή εξίσωση, όμως, έχει προστεθεί τις τελευταίες ημέρες ένας νέος παράγοντας, με εν δυνάμει επικίνδυνες επενέργειες: ο «εμφύλιος» μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων για το μεταναστευτικό, που έχει φέρει τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), το «αδελφό» κόμμα του CDU της Μέρκελ, πολύ κοντά ακόμη και σε αποχώρηση από την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο ηγέτης του CSU, υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, επιχείρησε να ανατρέψει μόνος του την πολιτική της Μέρκελ για το μεταναστευτικό, με απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία όσων μεταναστών έχουν ζητήσει άσυλο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ύστερα από μια σφοδρή σύγκρουση με την καγκελάριο, ο Ζεεχόφερ έκανε ένα βήμα πίσω και έδωσε στην Μέρκελ προθεσμία δύο εβδομάδων να διαπραγματευθεί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ουσιαστικά, τελευταία ευκαιρία για τέτοια συμφωνία θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα πείσει και τους «σκληρούς» του CSU.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ζεεχόφερ έχει τη δυνατότητα με δική του απόφαση να επιβάλει την απαγόρευση εισόδου που επιθυμεί, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί μπροστά σε δύο εξίσου κακές επιλογές: να αποπέμψει τον Ζεεχόφερ από το υπουργικό συμβούλιο, ή να ανεχθεί τη μονομερή πρωτοβουλία του. Στην πρώτη περίπτωση, η αποχώρηση του CSU από την κυβέρνηση και η κατάρρευσή της είναι πολύ πιθανή, στη δεύτερη θα υποστεί σοβαρό πλήγμα το κύρος της καγκελαρίου, που βλέπει ήδη τα ποσοστά αποδοχής της στην Γερμανία να υποχωρούν από το 70% στο 50%, την ώρα που ο Ζεεχόφερ έχει ανέβει στο 43%.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές της Γερμανίας, η καγκελάριος δίνει μάχη επιβίωσης, προσωπική και της κυβέρνησής της. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν, σε αυτό το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, υπάρχουν τα περιθώρια για υποχωρήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί επίσης «κόκκινο πανί» για το CSU.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πιθανότητες νέου «ναυαγίου» στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης φαίνεται να αυξάνονται, παρότι όλοι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προεξοφλούν ότι δεν θα χρειασθεί μια νέα συζήτηση, στη συνεδρίαση του Ιουλίου, την τελευταία πριν τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας. Από την άλλη, αν υπάρξει μια συμφωνία χωρίς να χρειασθεί να προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση ο Ολαφ Σολτς, προφανώς δεν μπορεί να είναι μια ικανοποιητική συμφωνία για την Ελλάδα…

Σχετικα αρθρα

Καμπανάκι Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει την ορμή της

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων πρέπει να σκεφτεί μακροπρόθεσμα

admin

Η Μέρκελ πληρώνει υψηλό τίμημα για να μείνει στην εξουσία

admin

Πώς θα αντιδράσει η Γερμανία στον Macron;

admin

Το χρηματιστηριακό ράλι συνεχίζεται, αλλά για πόσο;

admin

Επενδυτική εισβολή Ρώσων και Αράβων

admin

Μαύρα σύννεφα (ξανά) μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα

admin

H Δύση σε βαριά κατάθλιψη

admin

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σκοτώσει το TPP

admin

Κύπρος:Το δίκιο του ισχυρού

admin

Η Fed (ξανα) πήρε το οπλο της…

admin

Ο καθηγητής που προβλέπει τις χρεοκοπίες προειδοποιεί: Τα χειρότερα έρχονται

admin

Παίρνοντας μάθημα από το 2008 πριν την επόμενη κρίση

admin

Στα όρια του κραχ οι χαλυβουργικές

admin

Αγρια κόντρα Ιρλανδίας – Ε.Ε. για την Αpple

admin

Με τον χρόνο να τελειώνει, η ΕΕ εστιάζει στην Ελλάδα και το Σένγκεν

admin

Η Ευρώπη του Wolfgang Schaeuble

admin

Στη σκιά της Γερμανίας

admin