Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

Για ένα μέλλον της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα διάσωσης που δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν με δεσμευτικούς στόχους, εκθέσεις αξιολόγησης, ακόμα και καταβολή δόσεων κάνει λόγο το -.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές προβλέπει τριμηναίες αξιολογήσεις της πορείας των δημοσιονομικών από ελεγκτές του ESM, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Το όποιο «περιθώριο διαμόρφωσης δικής της πολιτικής για την Ελλάδα» θα περιορίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν με τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης τη δημοσιονομική της ανεξαρτησία τον Αύγουστο χάρη στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για κάποια δάνεια η αποπληρωμή των οποίων επεκτάθηκε από την ευρωζώνη. Αλλά τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από τη μη παρέκκλιση από το μονοπάτι της δημοσιονομικής σωφροσύνης καθώς οι πιστωτές ανησυχούν μήπως η μεσογειακή χώρα επιστρέψει στις παλιές της συνήθεις, που πυροδότησαν την οικονομική της κατάρρευση», λέει το -.

Κι όπως αποκαλύπτει το καρότο γι’ αυτή την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που αποκόμισαν κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα και την κατάργηση επιτοκίου ποινής που επιβλήθηκε σε ορισμένα δάνεια διάσωσης. «Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται είτε σε ίσες ετήσιες δόσεις ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ κάθε Ιούνιο, ή να χωριστούν σε δύο εξαμηνιαίες επιμέρους δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», σύμφωνα με το υπόμνημα. .

Η λίστα υποχρεώσεων που θα κληθεί να αναλάβει η Ελλάδα, λέει το πρακτορείο, περιλαμβάνει και την πώληση ή το leasing κρατικών περιουσιακών στοιχείων, από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών και την ΔΕΣΦΑ έως τα τέλη του 2018, μέχρι τα Ελληνικά Πετρέλαια στα μέσα του επόμενου έτους και την ΕΓΝΑΤΙΑ και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας έως τα τέλη του 2019.

Ταυτόχρονα οι δανειστές ποντάρουν, όπως λέει το - και στα αυξανόμενα επιτόκια για τα ομόλογα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κράτους και ιδιωτικών εταιρειών στις αγορές, εφόσον η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από την άλλη η ενισχυμένη εποπτεία μπορεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία έναντι των εσωτερικών και εξωτερικών εταίρων και τις αγορές.

Σχετικα αρθρα

Πολιτική, χρυσός, φούσκες και επιτόκια

admin

Οι πολλές υποσχέσεις του Τραμπ συνεχίζουν να συγκρούονται

admin

Η Ιταλία είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης

admin

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

admin

Ιταλικό inferno πλανάται πάνω από την Ευρώπη

admin

Η Ελλάδα «παγώνει» καθώς τα συνδικάτα στρέφονται κατά Τσίπρα

admin

Θα πρέπει η Γερμανία να φύγει από το ευρώ;

admin

Η Ευρώπη παλεύει για επιβίωση – ακόμα

admin

Η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ισπανία σε κίνδυνο από τη συμμαχία Σάντσεθ – Podemos

admin

Η Τράπεζα της Αγγλίας σε αναζήτηση «κανονικότητας» στην εποχή του Brexit

admin

Το προσφυγικό σπρώχνει την Ελλάδα προς την έξοδο από το Σένγκεν

admin

Όλα τα deals που τονώνουν το κλίμα και την αγορά

admin

Οι σημαντικότερες διατάξεις του Μνημονίου για το εμπόριο

admin

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία για τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους

admin

Φόρμουλα συμφωνίας με τους δανειστές επεξεργάζεται η κυβέρνηση

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

Αγάπη και μίσος μεταξύ της Ελλάδας και της δύσης

admin

Πώς η Fed μόλις μείωσε την ανισότητα

admin