Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

  • Written by EDITOR
  • Published in TOP STORY

Bloomberg: Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

«Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε «Β » από τον οίκο S&P» μεταδίδει το πρακτορείο -. «Οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω αν και άλλοι οίκοι ακολουθήσουν τον S&P. Η Πορτογαλία, που αναβαθμίστηκε από τον S&P τον Σεπτέμβριο του 2017 και από τον Fitch τον Δεκέμβριο, είδε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της να μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης μέσα σε ένα εξάμηνο. Ακόμη και αν οι ελληνικές αποδόσεις μειωθούν κατά το ήμισυ και οι ιταλικές παραμείνουν σταθερές, τότε η μεταξύ τους διαφορά θα πέσει κάτω από τις 100 μονάδες», εκτιμά το - και προσθέτει: «Λαμβανομένου υπόψη ότι ο μεγάλος φόβος κατά τη διάρκεια της ελληνική κρίσης ήταν μήπως το “Grexit” ανοίξει τον δρόμο στο “Italexit”, είναι ενδιαφέρον να δούμε την τρέχουσα κατάσταση στην Ιταλία, όπου οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των δύο χωρών ενδεχομένως να συγκλίνουν περισσότερο από όσο την τελευταία δεκαετία».

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναφέρεται και δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας Tagesschau.de του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

«Μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B , με “σταθερή προοπτική”. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, το οποίο πρέπει να μειώσει.Ως αιτιολόγηση για την αναβάθμιση, στην ανακοίνωση της S&P’s, αναφέρεται η δημιουργία οικονομικών αποθεμάτων, οι όροι επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων και η συμφωνία για τις ελαφρύνσεις του χρέους που συμφωνήθηκαν στο eurogroup της περασμένης εβδομάδας», αναφέρει η ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD .

Από την πλευρά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει ότι η συμφωνία του Εurogroup είχε στόχο να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνει τον δανεισμό της Ελλάδας. Η αναβάθμιση της S&P’s αποτελεί ένδειξη ότι η στρατηγική αυτή είναι αποδοτική. Θετικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τη S&P’s, είχε και η μείωση του όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Το πρακτορείο - σημειώνει ότι «ο οίκος S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι λόγω του υψηλού χρέους της χώρας έχουν μειωθεί μετά την απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων και εξαιτίας της δημιουργίας ταμειακού αποθέματος ασφαλείας. Ο οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β », από «Β». Θεωρούμε ότι η απόφαση μειώνει σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για τα προσεχή δύο χρόνια. Ο τραπεζικός τομέας σημειώνει πρόοδο στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη», σημειώνει ο οίκος. Ο S&P μείωσε την προοπτική από θετική σε σταθερή, αποτυπώνοντας το ισοζύγιο των κινδύνων στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Β από Β, αναφέρεται σήμερα και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro τονίζοντας ότι «ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά την απόφαση του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους».

Σχετικα αρθρα

Σταματήστε να προσποιείστε για το ελληνικό χρέος

admin

Ο πύργος της Βαβέλ της ΕΕ μπορεί να πέσει όσο οι ηγέτες της είναι αποσπασμένοι

admin

Λεφτά υπάρχουν. Αλλά για ποιους;

admin

Τρία πιθανά σενάρια συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα το 2020

admin

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

admin

Ο στρατός της λιτότητας κατέκτησε την Ευρώπη!

admin

Το αποτύπωμα της εξωτερικής πολιτικής της Merkel

admin

Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπιό ενώ η Forthnet «αργοπαιθαίινει»…

admin

Η Κομισιόν συνεχίζει να πιέζει για κοινή φωνή της ευρωζώνης στο ΔΝΤ

admin

DW: Αισιοδοξία στο Βερολίνο ενόψει του Eurogroup

admin

Οι 5 ταυτόχρονες κρίσεις που σπρώχνουν την Ευρώπη στο χάος

admin

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι η απάντηση σε όλα

admin

Για τα μάτια του ΔΝΤ…

admin

Ο λογαριασμός δισεκατομμυρίων που μπορεί να βουλιάξει τις διαπραγματεύσεις του Brexit

admin

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

Διπλό πλήγμα για την Ιταλία από Κομισιόν και ΔΝΤ

admin

Οι παγκόσμιες τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κόσμου

admin

Λαϊκισμός: ο πολιτισμός ξεπερνάει το ευρώ

admin