Image default
Πρώτο Θέμα

Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

Την επιχείρηση «έξοδο στις αγορές» φαίνεται να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έχει επιδοθεί σε ένα roadshow σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη και τον Σεπτέμβριο στην Ασία.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι το μεγάλο σήμα προς τις αγορές εν όψει της εξόδου από τα μνημόνια αποτελεί η έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου.

Χθες ο Μάριο Ντράγκι έβαλε «πάγο» στις όποιες προσδοκίες για διατήρηση του waiver μετά τη λήξη του προγράμματος καθώς και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμπερίληψη της Ελλάδας στο QE, έστω και στο μικρό διάστημα που παραμένει μέχρι αυτήν την έξοδο.

Αποκλιμάκωση ομολόγων

Σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οδηγούνται σε νέα πτώση, με το yield στο 10ετές να αγγίζει το 3,841%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3,13% και στο 2,880%. Σε ό,τι αφορά το 7ετές ομόλογο, η απόδοσή του συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το 3,5% που ήταν η απόδοση της έκδοσης, και διαμορφώνεται στο 3,355%.

Στόχος του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης είναι να «πείσει» τους επενδυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος. Παρά την έντονη κινητικότητα του προηγούμενου διαστήματος και τις πληροφορίες για μια έξοδο στις αγορές, οι εξελίξεις στην Ιταλία, η αβεβαιότητα στη Γερμανία και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης καθυστέρησαν τις αποφάσεις και μετέθεσαν την έκδοση για αργότερα.

«Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel Καβάλας ερωτηθείς για τις κινήσεις της κυβέρνησης το επόμενο δίμηνο σημείωσε ότι δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά, δηλαδή μπορεί να βγούμε στις αγορές μέχρι εκεί μπορεί και όχι -εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική, ότι θα βγούμε βεβαίως, αλλά θα το αποφασίσουν αυτοί πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές. Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα».

Στις ΗΠΑ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν κύκλο επαφών με στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων και ισχυρών παικτών στην αγορά των ομολόγων. Στις επαφές αυτές ενημερώνουν τους επενδυτές για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στόχος των συναντήσεων που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας με επενδυτές οι οποίοι θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σχετικα αρθρα

O αγώνας δρόμου του κ.Τσίπρα

admin

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

admin

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

admin

Οι προβλέψιμοι νικητές της προεδρίας Μακρόν

admin

Κεντρικοί τραπεζίτες: $9 τρισ. – Θα συνεχίσουν;

admin

Το Χ.Α., το stock picking και το… μεροκάματο

admin

Τα κόκκινα δάνεια στο τραπέζι της αξιολόγησης

admin

Ανοδική μεταστροφή για τη βιομηχανία πλαστικής συσκευασίας, το 2013

admin

Η Ευρώπη έχει χάσει τον δρόμο της

admin

Η έλλειψη εμπιστοσύνης απειλεί την επιστροφή της Ελλάδας

admin

Στην παράταση το Brexit

admin

Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

admin

ΗΠΑ: Το χρέος θα υπερβεί το ΑΕΠ το 2021 λόγω των πακέτων τόνωσης ελέω κορονοϊού

admin

Το «άχρηστο» χαρτι της μετάδοσης αλλάζει όλο το παιχνίδι της Ελλάδας

admin

Reuters: Στο 3,27% η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου

admin

Τράπεζες:SOS για τα ρυθμισμένα δάνεια που ξανακοκκινίζουν

admin

Χ.Α. (-0,79%)- Πτώση 2,16% στις τράπεζες…

admin

Η καπιταλιστική απειλή για τον καπιταλισμό

admin