Image default
Πρώτο Θέμα

“Βουτιά” στην τουρκική λίρα,sell-off σε ομόλογα και μετοχές

TURKEY 2Η λίρα άνοιξε πτωτικά ωστόσο η πτώση επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση για έλλειμμα, υποχωρώντας πλέον στο 4,4742 έναντι του δολαρίου. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί κατά 2,7%, με τη μετοχή της Garanti Bank να δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις κατά 5% αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

 Οι τουρκικές μετοχές, τα ομόλογα και η λίρα δέχονται έντονους κραδασμούς σήμερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία είναι όλο και πιο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ τη στιγμή που το σύνολο των αναδυόμενων αγορών είναι αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις όπως η άνοδος του δολαρίου και των αμερικάνικων επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο αυξήθηκε στα 5,89 δισ. δολάρια έναντι 5,45 δισ. τον Απρίλιο και 5,37 δισ. τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η Capital Economics σημείωσε ότι η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία θα υποστεί μια απότομη επιβράδυνση κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες – ένα ή δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης είναι πλέον εξαιρετικά πιθανά. Όπως προειδοποίησε, αν ο Ερντογάν συνεχίσει τις πιέσεις για χαλαρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, θα έχει σημαντικά κόστη στην ήδη εξασθενημένη και πιο ασταθή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε πιο έντονη βουτιά στη λίρα.

Οι μεγαλύτερο πωλητές των τουρκικών μετοχών αυτή την εβδομάδα ήταν η Merrill Lynch η οποία “ξεφορτώθηκε” μετοχές αξίας 763,7 δισ. λιρών καθώς και η τουρκική Yatirim Finansman η οποία “τράβηξε” 205 εκατ. λίρες από το χρηματιστήριο. Το spread του 10ετούς τουρκικού ομολόγου σε δολάρια με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2028 έναντι του αμερικάνικου 10ετούς, διαμορφώνεται στο 4,4% , από 4% χθες και από 3,37% την ημέρα της έκδοσής του τον Απρίλιο.

Σχετικα αρθρα

Ελλάδα: Πολλά λόγια, λίγο όραμα

admin

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

admin

Ενας Ιταλός στο τιμόνι εποπτείας των τραπεζών

admin

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας για τις κινεζικές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

admin

H πιο κρίσιμη χρονιά από το ξέσπασμα της κρίσης το 2017 για τα ακίνητα

admin

Ένα καινούριο Αμερικανικό Όνειρο…

admin

Η JP Morgan… δεξί χέρι της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Kαμπανάκι Moody’s για Ευρωζώνη: Ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενο σοκ

admin

DW: Σε αναζήτηση φόρμουλας για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

To «όπλο» του Ντράγκι και ο «βραχνάς» για την Τζάνετ Γιέλεν

admin

Ο νέος ασθενής της Ευρώπης έχει πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ

admin

Λέγοντας ναι στην Ευρώπη

admin

Οι δύο παγκόσμιες πανδημίες

admin

Οι αγορές είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών

admin

Δυσκολεύει η θέση της May

admin

Το Brexit και η πτώση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής

admin

Πλήρης επικράτηση της Μέρκελ στο προπύργιο του Σουλτς

admin