Image default
Πρώτο Θέμα

“Βουτιά” στην τουρκική λίρα,sell-off σε ομόλογα και μετοχές

TURKEY 2Η λίρα άνοιξε πτωτικά ωστόσο η πτώση επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση για έλλειμμα, υποχωρώντας πλέον στο 4,4742 έναντι του δολαρίου. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί κατά 2,7%, με τη μετοχή της Garanti Bank να δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις κατά 5% αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

 Οι τουρκικές μετοχές, τα ομόλογα και η λίρα δέχονται έντονους κραδασμούς σήμερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία είναι όλο και πιο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ τη στιγμή που το σύνολο των αναδυόμενων αγορών είναι αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις όπως η άνοδος του δολαρίου και των αμερικάνικων επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο αυξήθηκε στα 5,89 δισ. δολάρια έναντι 5,45 δισ. τον Απρίλιο και 5,37 δισ. τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η Capital Economics σημείωσε ότι η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία θα υποστεί μια απότομη επιβράδυνση κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες – ένα ή δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης είναι πλέον εξαιρετικά πιθανά. Όπως προειδοποίησε, αν ο Ερντογάν συνεχίσει τις πιέσεις για χαλαρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, θα έχει σημαντικά κόστη στην ήδη εξασθενημένη και πιο ασταθή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε πιο έντονη βουτιά στη λίρα.

Οι μεγαλύτερο πωλητές των τουρκικών μετοχών αυτή την εβδομάδα ήταν η Merrill Lynch η οποία “ξεφορτώθηκε” μετοχές αξίας 763,7 δισ. λιρών καθώς και η τουρκική Yatirim Finansman η οποία “τράβηξε” 205 εκατ. λίρες από το χρηματιστήριο. Το spread του 10ετούς τουρκικού ομολόγου σε δολάρια με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2028 έναντι του αμερικάνικου 10ετούς, διαμορφώνεται στο 4,4% , από 4% χθες και από 3,37% την ημέρα της έκδοσής του τον Απρίλιο.

Σχετικα αρθρα

Όταν ο δικηγόρος των πτωχευμένων συνάντησε τον Γ.Βαρουφακη

admin

Οι έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη λόγω της κρίσης

admin

Αντέχει η τουρκική οικονομία έναν πόλεμο;

admin

Μίνι κραχ made in Turkey στο ΧΑ

admin

Μέρκελ: Η ασυμφωνία για το προσφυγικό απειλεί το ευρώ

admin

Ώρα για πολιτική δράση διαρκείας

admin

Ρύθμιση πολλών ταχυτήτων για τις οφειλές προς τα Ταμεία

admin

Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Η Λαγκάρντ βλέπει σωρεία πολιτικών κινδύνων με την παγκόσμια οικονομία χλιαρή

admin

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Τι συμβαίνει με την Nova;

admin

Το απαρχαιωμένο κατεστημένο της Γαλλίας αντιστέκεται στην επανάσταση του Μακρόν

admin

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να σώσει την Ελλάδα

admin

Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για πτώση

admin

Το 2017 είδε το κατεστημένο κέντρο της Ευρώπης στον πάγο

admin

Καθαρή έξοδος με επιτήρηση ΔΝΤ!

admin

Σταθερά έσοδα μετά από 9 χρόνια ο ΟΤΕ το 2016

admin

Το σκοτεινό προφίλ του Ερντογάν

admin