Image default
Editorials

Το τέρας της απλής αναλογικής!

desertΤο τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την επικείμενη καταστροφή που θα φέρει η εφαρμογή της απλής αναλογικής τόσο στις επόμενες δημοτικες εκλογές όσο και στις μεθεπόμενες βουλευτικές. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια ;

Ένα δριμύ κατηγορώ έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό εναντίον του «ραδιούργου» Αλ.Τσιπρα και των «σκοτεινών» μεθοδεύσεων που επιχειρεί μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων στις πολλές εκλογικές διαδικασίες που έρχονται τα επόμενα 2 χρόνια στην χώρα μας.

Η κύρια κατηγορία είναι ότι το «κακό» παιδί προσπαθεί τώρα που βλέπει την κυβερνητική του  θητεία στην δύση της να δημιουργήσει την κατάσταση που έχει περιγράψει απαράμιλλα  ο ομοϊδεάτης  του Μάο  δηλαδή «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».  

Μπορεί κάνεις να ασκήσει δριμύτατη κριτική για τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλ.Τσιπρα αλλά αυτό το θέμα ίσως να είναι το τελευταίο.

Από την πτώση της δικτατορίας και μετά όταν η χώρα μας εισήρθε στην περίοδο της περίφημης μεταπολίτευσης όπως θυμόμαστε ολοι η χώρα είχε σχεδόν πάντα «ισχυρές» μονοκομματικές κυβερνήσεις με ελάχιστες σύντομες εξαιρέσεις,

Καθώς στην ιστορία τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος μπορεί κάνεις να πει με σχετική ευκολία ότι ήταν αυτό το γεγονός που οδήγησε την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι. Μια χώρα δέσμια των δανειστών της χωρίς ουσιαστικά να έχει την παραμικρή εξουσία ο λαός της για το μέλλον του.

 Ίσως αυτό να οφείλεται στην έλλειψη ικανών και ισχυρών ηγετών που δεν κατάφεραν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία να αποφύγει την τεραστία οικονομική κρίση όπως π.χ. η γειτονική Ιταλία  ή έστω να βγει από αυτήν γρήγορα και όσο το δυνατόν ανώδυνα όπως π.χ. η Πορτογαλλια.  

 Αν τελικά λοιπόν  συνέβη αυτό που συνέβη τα τελευταία 8 εφιαλτικά χρόνια λόγω της έλλειψης ή της παροιμιώδους ανικανότητας των ελλήνων ηγετών γιατί είμαστε τόσο σίγουροι ότι η απλή αναλογική θα είναι τόσο καταστροφική για τον τόπο;

Ας δούμε λίγο τα πράγματα με ψυχραιμία: Το αναμενόμενο αποτέλεσμα πιθανής εφαρμογής της απλής αναλογικής θα είναι προφανώς μια δικομματική ίσως και τρικομματική κυβέρνηση στην χώρα μας.

Πιθανώς μετά από έντονες αντεγκλήσεις ναι, αλλά τελικά αυτό θα είναι το αποτέλεσμα.

 Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έχει 2 άμεσες συνέπειες οι οποίες έχουν υποτιμηθεί αλλά θα είναι πρωτοφανείς για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Η πρώτη είναι ότι δεν θα υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση να βγαίνει κάθε τρεις και λίγο στο πεζοδρόμιο και να τάζει λαγούς με πετραχήλια όταν και αν (ξανά)έρθει στην εξουσία !

 Κι αυτό γιατί στην «νέα» κυβέρνηση το δεύτερο κόμμα θα συμμετέχει αναγκαστικά λόγω απλής αναλογικής ! Άρα ;  Μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να πάρει και κάποιες αποφάσεις όχι ιδιαίτερα αρεστές στο ευρύ κοινό.  

Θα μπορούσαμε δηλαδή να ελπίζουμε σε έναν ξαφνικό θάνατο του λαϊκισμού που κατά γενική ομολογία ανεξαρτήτως χρώματος που είχε τα περασμένα χρόνια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάντια της χώρας.

Η δεύτερη άμεση συνέπεια είναι ότι θα αρχίσει σιγά ο ελληνικός πληθυσμός να γαλουχείται στην ιδέα ότι για να ξεπεράσουμε την βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν θα πρέπει να … «φύγουν αυτοί για να έρθουν οι άλλοι» αλλά να δουλέψουμε όλοι μαζί και «εμείς και οι άλλοι» ώστε η Ελλάδα να ξαναβγεί στον αφρό.

Μήπως τελικά η απλή αναλογική δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται ;

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Α . Βγενόπουλος : ο Ανδρέας θέλει να γίνει …Ανδρέας στην θέση του Ανδρέα

admin

Το νέο εθνικό μας όπιο

admin

Το δημόσιο χρέος και … εμείς…

admin

Κύκλοι και Διαγώνιες: Ολίγη Οικονομική Γεωμετρία!

admin

2011: Από το Αέραααα στον αέρα !

admin

Η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται …στην «πιάτσα»

admin

Τελικά Υπάρχει Διέξοδος;

admin

Ελλάδα: Too Big To Fail;

admin

Η Χαρά και ο Μπάμπης…

admin

Πρώιμοι καρποί…

admin

Η Alpha Bank και οι ουτοπίες του παρελθόντος μας…

admin

Το τέλος της Ευρώπης ( όπως την ξέραμε!)

admin

Θα ψηφιστούν τελικά τα νέα μέτρα ;

admin

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ-Α.Ανδριανόπουλος

admin

Η νέα κρίση που έρχεται από την Ανατολή…

admin

Αντώνης Σαμαράς: Η Μοίρα της Σχολής Αβέρωφ ;

admin

Φτάνουμε τελικά στην Ιθάκη;

admin

Μια φορά μόνο…

admin