Image default
Πρώτο Θέμα

H έξοδος στις αγορές και τα επόμενα βήματα

bonds low gradeΤην επόμενη κίνηση για την έξοδο στις αγορές προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε αυτό βοηθούν και οι επαφές με ξένους θεσμικούς στις ΗΠΑ του υπουργού Οικονομικών, Εκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Η προσοχή των επενδυτών στις συναντήσεις εστιάσθηκε στις τεχνικές παραμέτρους της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά και σε ζητήματα σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο - επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων. Καθώς η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από τα πολυετή προγράμματα διάσωσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί κατακόρυφα από το υψηλότερο σημείο του . Αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι επενδυτές προετοιμάζονται για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους αναφέρει το -.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα για την Ελλάδα, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν το χειρότερο πλήγμα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, και έπρεπε να βασιστεί σε ξένη βοήθεια 300 δισ. ευρώ από το . Η Ελλάδα, αναφέρει το -, εμφανίζει τώρα πλεόνασμα προϋπολογισμού και τον περασμένο μήνα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings σε B .

Αν και χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη, θα συμβάλουν στο να δοθεί ώθηση στη ζήτηση για μια νέα προσφορά ομολόγων.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει άλλη μια αναβάθμιση έως τις 20 Ιουλίου από τον οίκο Fitch η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει υπερβολικά το σκηνικό εκτός και αν αφορά άνοδο κατά δύο βαθμίδες από το Β στο ΒΒ- ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3 % του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές

Στις 21 Σεπτεμβρίου περιμένει την αξιολόγηση από την Moody’s. Έτσι, αν βοηθήσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη τότε πιθανό να δούμε διπλή αναβάθμιση από το μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: τα νούμερα του ελληνικού χρέους δε βγαίνουν

admin

DW: Σύντομα η Λαγκάρντ θα γνωρίζει τι θέλουν να ‘σερβίρουν’ οι Ευρωπαίοι ως ελαφρύνσεις χρέους

admin

Πού ήταν λάθος και πού σωστός ο Milton Friedman πριν από 50 χρόνια

admin

Πού θα κριθεί το «παιχνίδι» για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Τα όνειρα για ρίψη μετρητών από τον Ντράγκι σβήνουν

admin

Χαμηλότερη ήταν η διείσδυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2014

admin

Η BofA, οι πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η σιωπηρή πτώση της λιτότητας

admin

Οι 3 δρόμοι στο μυαλό του Τσίπρα

admin

Υπ.Οικ.:H προσπάθεια αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους

admin

Σερβία: Προς άγραν επενδυτών με δόλωμα τις επιχορηγήσεις

admin

Η αρχή του τέλους των ψευδαισθήσεων

admin

Η προσφυγική κρίση μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

admin

Η φθινοπωρινή φοροκαταιγίδα άρχισε….

admin

Ποιες μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στην Τουρκία

admin

«Γιατί χαμογελά ο κόσμος πατέρα;»

admin

IHS Markit: Οριακή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στην Ελλάδα

admin

Η μάχη των μικρότερων γερμανικών κομμάτων είναι το πραγματικό θέαμα

admin