Image default
Πρώτο Θέμα

FAZ: Στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν επιχειρήσεις με ελκυστικά μερίσματα

Στη σημασία που έχει η εμπιστοσύνη των αγορών σε μία χώρα κάνει αναφορά η Frankfurter Allgemeine Zeitung συγκρίνοντας τα spread της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που διαφέρουν θεαματικά παρά το γεγονός ότι θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι παρόμοια.

Επιπλέον η FAZ, με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του πρόγραμματος αναφέρεται σε ελληνικές επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών που δίνουν ελκυστικά μερίσματα.

Για την κυβέρνηση Τσίπρα η ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου σημαίνει ότι σταματούν οι πιέσεις για νέες περικοπές και νέες θυσίες και έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπνεύσει και προπαντός να αναπτυχθεί, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Μετά την κρίση έρχεται η ανάπτυξη», που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Στο χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν μερικές επιχειρήσεις με ελκυστικά μερίσματα».

Επειδή στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται πλέον η ανάπτυξη και όχι, όπως παλαιότερα, η ανάκαμψη από τη κρίση γίνεται εδώ και μήνες λόγος για αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με επενδύσεις στην Ελλάδα. Εξαγοράστηκαν ξενοδοχεία, νοσοκομεία, ακόμα και συμμετοχές του δημοσίου στον ΟΣΕ, τα διυλιστήρια Motor Oil ή τα ναυπηγεία. Στη συνολική εικόνα μιας χώρας ελκυστικής για επενδυτές ταιριάζει ότι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση αεροδρομίων και λιμανιών. Την ίδια στιγμή ιδιώτες επενδυτές στρέφονται κυρίως σε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την ενοικίαση μέσω Airbnb.

Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo

«Τα κεφάλαια αυτά όμως δεν περνούν μέσα από οικονομικούς θεσμούς, μιας και πρόκειται για άμεσες ξένες επενδύσεις», διαπιστώνει επικεφαλής οικονομολόγος μεγάλης ελληνικής τράπεζας μιλώντας στην FAZ. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι, κατά την εκτίμησή του, πολύ μικρό, με περιορισμένη ρευστότητα και δεν διαθέτει αρκετές ελπιδοφόρες επιχειρήσεις.

Όποιος όμως θέλει να επενδύσει εκεί έχει μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως τις εταιρίες Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo.

Κατά την άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank Τάσου Αναστασάτου «στην Ελλάδα όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη των αγορών. Η άνοδος των αναπτυξιακών ρυθμών τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από την οικονομική πολιτική, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένη σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν βιώσιμο το χρέος και εγγυώνται την ανάπτυξη».

Πρόσφατα η Eurobank εξέδωσε έρευνα σύμφωνα με την οποία επενδύσεις 22 δις σε τουρισμό, logistics και ενέργεια θα μπορούσαν να αποδώσουν διπλά ή τριπλά οφέλη για το ΑΕΠ. Ακόμα όμως και ελληνικά ομόλογα δίνουν προοπτική κέρδους στους επενδυτές, πιστεύει ο Τάσος Αναστασάτος, αλλά και άλλοι επικεφαλείς οικονομολόγοι:

«Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι διπλάσιο από της Πορτογαλίας και τριπλάσιο από της Ισπανίας παρά το γεγονός ότι πολλά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι παρόμοια» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank. «Τη διαφορά κάνει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών».

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Το ΔΝΤ έρχεται,ο Ερντογάν φεύγει…

admin

Μέτρα τώρα ή παράταση του μνημονίου!

admin

Χ.Α.:Νέα υψηλά 13 μηνών-Μεγάλα κέρδη 6,04% στις Τράπεζες

admin

NOVA: Ανατροπές και μειώσεις τιμών φέρνει η νέα συμφωνία για τη Superleague

admin

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

admin

Ο «ωρομίσθιος» και οι «ισοϋψείς»

admin

Kαμπανάκι Moody’s για Ευρωζώνη: Ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενο σοκ

admin

Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για άτακτο Brexit

admin

Ο Draghi αφήνει την Lagarde να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

admin

ΕΤΕ: Μείωση καταστημάτων και προσωπικού στο (υπέρ;)αισιόδοξο πλάνο μετασχηματισμού

admin

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

admin

Παγκόσμια καταιγίδα…

admin

Το ισπανικό πολιτικό αδιέξοδο απειλεί με νέες εκλογές και ταραχές στην αγορά

admin

Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

admin

Μια ακόμη πολύ καλή συνεδρίαση, παρά την Coca Cola-Άνοδος 1,57% στις τράπεζες …

admin

XA:Χωρίς φόβο αλλά και χωρίς πάθος

admin

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση

admin

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού επιχειρείν

admin