Image default
Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ: Κάποια τμήματα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης παραμένουν «ευάλωτα»

Banking1Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη για τη συγκέντρωση των ιδίων πόρων του, αντί να βασίζεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι τμήματα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ευάλωτα παρά την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και ζήτησε αλλαγές στο καθεστώς που εποπτεύει τους δανειστές για να αποτρέψει μια άλλη οικονομική κρίση.

Η ζώνη του ευρώ έχει μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα μέσω της δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης, η οποία δημιουργήθηκε μετά την κρίση, έδειξε τις επιπτώσεις σε όλες τις αδυναμίες των 19 κρατών της ΕΕ.

Κατά την πρώτη ανασκόπηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ενιαίας νομισματικής ζώνης από την στιγμή που το τραπεζικό ίδρυμα και τέθηκε εν μέρει σε ισχύ το 2014, το ταμείο δήλωσε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη εξουσία με τις εθνικές αρχές και ότι η εποπτεία των οργάνων της ΕΕ πρέπει να είναι πιο επιθετική.

Η ΕΕ δημιούργησε τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας, έναν τραπεζικό παρατηρητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και έναν ξεχωριστό μηχανισμό ενιαίας επίλυσης για την αντιμετώπιση της εκκαθάρισης των ελλειπόντων δανειστών το 2014, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών.

Το ταμείο δήλωσε ότι ενώ οι αρχές είχαν «μετατρέψει» και «ενίσχυσει» την εποπτεία των τραπεζών της περιοχής, ο SSM θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη ευθύνη για τη συγκέντρωση των ιδίων πόρων του, αντί να βασίζεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές να. Πρόσθεσε ότι οι διαφορές στους κανόνες μεταξύ των κρατών μελών παρέμειναν εμπόδιο και ότι έπρεπε να βελτιωθεί η ρύθμιση των κινδύνων που οφείλονται στην έλλειψη ρευστότητας και στις διακυμάνσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ενώ οι τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των κλυδωνισμών, το σύστημα επιβαρύνεται από τα επισφαλή δάνεια και τα αδύναμα κέρδη. Η ανάπτυξη στην περιοχή θα λύσει αυτά τα προβλήματα σε ορισμένες τράπεζες, αλλά το Ταμείο πρότεινε ότι για άλλους δανειστές τα προβλήματα ήταν πιο διαρθρωτικά και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα δεν ήταν πλέον βιώσιμα.

Ορισμένα από τα τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης, κυρίως της Ιταλίας, παραμένουν αδύναμα χάρη στα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ολόκληρη την περιοχή, τα κέρδη των τραπεζών ήταν πιο αδύναμα από ό, τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το ΔΝΤ κάλεσε την εξουσία να χορηγήσει δάνεια έκτακτης ανάγκης σε προβληματικούς δανειστές, οι οποίες πρέπει να εξαχθούν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και να δοθούν στην ΕΚΤ. Επίσης, παρότρυνε τον SSM και τις εθνικές αρχές να βελτιώσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως π.χ ότι η ABLV, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Λετονίας, διευκόλυνε τη χρηματοδότηση του προγράμματος πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Σχετικα αρθρα

Ο Trump, η Τουρκία και το παιχνίδι με το δολάριο

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident

admin

Ο μεγάλος συνασπισμός είναι καλός για την Ευρώπη, όχι τόσο για τη Γερμανία

admin

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποίηση τραπεζών

admin

Opinion Poll: Προβάδισμα 17 μονάδων για ΝΔ – Κύριο “αγκάθι” το μεταναστευτικό

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται

admin

Οι γραφειοκρατικές Βρυξέλλες κινούνται στο σκοτάδι

admin

Οικονομολόγοι: Τέλειωσε το σπριντ της παγκόσμιας ανάκαμψης, αρχίζει το… σημειωτόν

admin

Γερμανικός Τύπος: Να μάθει ο Ερντογάν από την Αργεντινή

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Θετικές οι προοπτικές της αγοράς εμπορίας πετρελαιοειδών

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα από τη Γερμανία

admin

Η Τερέζα Μέι απευθύνεται σε όλους, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα

admin

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ:€146 εκατ. κέρδη προ φόρων το 9μηνο 2019

admin

Ποιος είναι ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς

admin

Ο νέος αυτοκράτορας της Κίνας

admin

Ελληνική διάσωση:Tο σόου πρέπει να συνεχιστεί

admin

Η Ευρώπη έγινε 60…

admin