Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πιο πλούσιος μπαμπάς του κόσμου!

amazon prime boxΜπορεί να είναι η πιο επιτυχημένη επένδυση σε επιχειρήσεις όλων των εποχών.

Το 1995, οι Jackie και Mike Bezos επένδυσαν 245.573 δολάρια στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου του γιου τους, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο δύο χρόνια αργότερα. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, ο Mike Bezos, ο πατριός του ιδρυτή του Amazon.com Inc. Jeff Bezos, που υπενθυμίστηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του 2015 στο Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο της Φιλαδέλφειας.

“Θέλω να ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό”, είπε ο γιος στους γονείς του, “γιατί θέλω να έρθω σπίτι στο δείπνο για την ημέρα των Ευχαριστιών και δεν θέλω να μου είστε θυμωμένοι”.

Μια IPO και τρεις αυξησεις κεφαλαιου αργότερα, το μερίδιο των γονιών του θα μπορούσε να αξίζει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Αυτό θα τους έκανε πλουσιότερους από τον συνιδρυτή της Microsoft Corp. Paul Allen, τον 30ο πλουσιότερο από τον δείκτη - Billionaires Index.

Τα μεριδια των γονέων δεν αποκαλύφθηκαν δημοσίως εως το τέλος του 1999. Ενώ δεν είναι σαφές πόσο εξακολουθούν να κατεχουν, η συνέχιση των δωρεών από το απόθεμα του Amazon στο φιλανθρωπικό τους ίδρυμα υποδηλώνει ότι εξακολουθούν να ελέγχουν ένα υγιές κομμάτι της δεύτερης πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο.

Έχουν δωρίσει 595.027 μετοχές στο Ίδρυμα Οικογένειας Bezos από το 2001 έως το 2016, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στο GuideStar, το οποίο συλλέγει στοιχεία για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Οι 25.000 μετοχές που προμήθευαν το 2016 ανέρχονταν σε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια την εποχή εκείνη. Το ίδρυμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των νέων.

Εάν δεν έχουν πουλήσει ή δεν δώσουν τίποτα άλλο, το ζευγάρι σημερα θα είναι κάτοχος περίπου 16,6 εκατομμυρίων μετοχών ή 3,4% της επιχείρησης, καθιστώντας τους το δεύτερο μεγαλύτερο μεμονωμένο ιδιοκτήτη μετά το γιο τους.

Η συνολική τους απόδοση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν περίπου 12.000.000 τοις εκατό, μια απόδοση που θα έκανε ακόμη και τους πιο διάσημους επιχειρηματίες κεφαλαίων να κοκκινίζουν.

Το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων της SoftBank στην Alibaba έχει επιστρέψει περίπου το 720.000 τοις εκατό από το 2000, σύμφωνα με υπολογισμούς του -. Η επένδυση της WhatsApp της Sequoia Capital επέστρεψε περίπου 36.000 τοις εκατό κατά το χρονικό διάστημα που η Facebook Inc. αγόρασε την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

“Είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό και έχουμε σώσει λίγες πένες, ώστε να είμαστε σε θέση να είμαστε επενδυτές αγγέλων”, δήλωσε στη Φιλαδέλφεια ο Mike Bezos, ένας μετανάστης της Κούβας. “Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.”

Αγόρασε 582.528 μετοχές τον Φεβρουάριο του 1995, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του 1997. Πέντε μήνες αργότερα, η Jackie Bezos αγόρασε 847.716 μετοχές. Η ευρύτερη οικογένεια Μπέζος κατείχε αυτό το απόθεμα μέσω τεσσάρων καταπιστεύσεων στο τέλος του 1999, δείχνει μια άλλη κατάθεση. Το Jacklyn Gise Bezos 1996 Revocable Trust κατέχει 8,9 εκατομμύρια μετοχές, ακολουθούμενη από το Miguel A. Bezos 1996 Revocable Trust με 4,8 εκατομμύρια μετοχές, ενώ το Bezos Family Trust και το Bezos Generation Skipping Trust κατείχαν 2,9 εκατομμύρια και 675,000 αντίστοιχα.

Οποιοσδήποτε αυτοσεβαστός σύμβουλος πλούτου θα είχε πιέσει την οικογένεια να διαφοροποιήσει τις συμμετοχές της, δεδομένων των «αυξημένων συνεπειών αυτών των ακραίων ατομικών ανοιγμάτων», σύμφωνα με τον Eduardo Gruener, συνιδρυτή του πολυεθνικού γραφείου GFG Capital με έδρα το Μαϊάμι.

Άγρια αδέλφια

Μετά την εφαρμογή των ιστορικών μοντέλων πώλησης και τη λογιστικοποίηση των αποκαλυφθεισών δωρεών, οι Jackie και Mike Bezos θα εξακολουθούν να ελέγχουν μετοχές αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση του δείκτη - Billionaires. Προσθέτει 48 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του μέχρι στιγμής το 2018, καθώς οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 52% μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Η κατάθεση υποδηλώνει επίσης ένα απροσδόκητο για τα αδέλφια του Τζέφ Μπέζος Μάρκ και Χριστίνα. Το καθένα αγόρασε 30.000 μετοχές της Amazon για $ 10.000 το 1996. Αν δεν έχουν πουλήσει καμία από αυτές τις μετοχές, τα μερίδιά τους θα ανέρχονταν σε περίπου 640 εκατομμύρια δολάρια.

Το Bezos Family Foundation δεν απάντησε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου ζητώντας σχόλια. Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Wozniak

Με την Amazon, το Alphabet Inc. και την Apple Inc. πλησιάζοντας τις αγοραίες αξίες του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ο κόσμος θα μπορούσε να έχει χιλιάδες άγνωστους τεχνολογικούς δισεκατομμυριούχους. Μόνο εταιρικά πρόσωπα ή μέτοχοι με μερίδια άνω του 5% υποχρεούνται να αναφέρουν τα συμφέροντά τους. Στην περίπτωση της Apple, αυτό σημαίνει ότι άτομα με θέσεις έως και 46,7 δισ. δολάρια δεν θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις συμμετοχές τους.

Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, κατείχε μερίδιο 7,9% το 1980, το οποίο μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου καθώς πωλούσε επιλογές σε χαμηλές τιμές σε εργαζόμενους μεσαίου επιπέδου.

Ένας πρώην επενδυτής δεν ήταν άλλος από τον Jeff Bezos, ο οποίος έβαλε 250.000 δολάρια από δικά του χρήματα στην εκκίνηση αναζήτησης στο Internet το 1998, σύμφωνα με τον New Yorker. Οι μετοχές αυτές, αξίας περίπου 280 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την IPO, θα ανέρχονταν σήμερα σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Οι έκτακτες επιστροφές δεν έρχονται συχνά”, δήλωσε ο Gruener, σύμβουλος πλούτου. “Αντικαταστήστε το Amazon με σχεδόν οποιοδήποτε όνομα στην αγορά και το τέλος μπορεί να έχει αποδειχθεί ως εφιάλτης”.

Σχετικα αρθρα

«Mπράβο τα καταφέρατε» αλλά ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι…

admin

Eurobank: €149εκ. το εννεάμηνο 2019

admin

Η Μέρκελ αψηφά τους επικριτές της για το προσφυγικό

admin

Πετρέλαιο και Κοροναϊός: Ο OPEC+ έχει μία και μόνη λύση για να αποφύγει την καταστροφή

admin

Η «τέχνη της ανάλυσης» και η «τέχνη της κερδοσκοπίας»

admin

Μίνι κράχ με το Γ.Δ κάτω από τις 800 μον.

admin

Bloomberg: Ρίσκο για το μέλλον της Ελλάδας ο λιγνίτης

admin

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

admin

Στη Βρετανία του Brexit, το οικονομικό βάρος θα έχει το τίμημά του

admin

Το τέλος της εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Και δεν θα είναι “αναίμακτο”

admin

Παγκόσμιος πανικός στις αγορές !

admin

O Tραμπ χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή, κρατά τη Γερουσία

admin

Ισπανικές εκλογές: Νικητές ο Pedro Sanchez και το Ciudadanos

admin

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει μια καλή ανάκαμψη να χαθεί

admin

Συγκρατημένα αισιόδοξες οι προσδοκίες στη βιομηχανία για το 2014

admin

Mη τραπεζικά χαρτιά χάλασαν το κλίμα- Άνοδος 2,55% στις τράπεζες

admin

Το ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια του και τα 10 βήματα εξόδου από την κρίση…

admin

Aνοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο κατασκευών διαπιστώνει μελέτη της ICAP

admin