Image default
Πρώτο Θέμα

Ιταλικό inferno πλανάται πάνω από την Ευρώπη

italian retail banking1Αλλη μία δύσκολη μέρα είχαν τα ιταλικά ομόλογα σήμερα δημιουργώντας ρίγη ανησυχίας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εγκυροι αναλυτές της αγοράς τονίζουν ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή εν μέσω του εμπορικού πολέμου Κίνας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μία κρίση ιταλικού χρέους στην ευρωζώνη.

Οι συνέπειες για την Ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ανυπολόγιστες ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην επικείμενη έξοδο της από το μνημόνιο εάν τελικά το ιταλικό χρέος πάρει φωτιά.

Η ανοδος στα επιτοκια των ιταλικων ομολογων ήρθε καθώς οι ηγέτες των δύο κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό επέμειναν ότι ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από υψηλές τιμές και πρωτοβουλίες περικοπής φόρων – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων – που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την δεύτερη πιο χρεωμένη κυβέρνηση της ευρωζώνης , μετά από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι νέα αύξηση παρουσίασε το 2017 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, σε απόλυτους όρους, ενώ παραμένει το δεύτερο υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ύστερα από εκείνο της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, το ιταλικό δημόσιο χρέος ανήλθε στα 2,256 τρισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους, αυξημένο κατά 36,6 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του αντισυνταγματικού κόμματος των πέντε αστέρων, αναμένεται να πιέσει τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ότι πρέπει να συμπεριληφθούν οι πολιτικές που προωθούν οι εταίροι του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου του ενιαίου φόρου, του εγγυημένου βασικού εισοδήματος και της αντιστροφής των προηγούμενων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στον προϋπολογισμό.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου της Ιταλίας, η οποία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την τιμή της, σημείωσε άνοδο 40 μονάδων βάσης στο 1,361% σε ένα σημείο της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής, αφού σημείωσε άνοδο 17 μονάδων βάσης την Πέμπτη. Η απόδοση σε χαρτί 10 ετών σημείωσε άνοδο 20 μονάδων βάσης σε 3.102 τοις εκατό, μετά την αναρρίχηση 12 bps την προηγούμενη ημέρα.

Η μετατόπιση της διετούς απόδοσης ήταν η μεγαλύτερη μονοήμερη άνοδος από το ύψος των προηγούμενων πωλήσεων των ιταλικών ομολόγων στα τέλη Μαΐου, όταν ανησυχούσαν για το αν η νέα κυβέρνηση θα συμπεριλάμβανε υποστηρικτές της αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Οι μετοχές ήταν επίσης υπό πίεση την Παρασκευή, αφήνοντάς τις χειρότερες επιδόσεις σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης. Η BPER Banca υποχώρησε 2,4%, η Banco BPM υποχώρησε 2%, ενώ η Ubi Banca, η Intesa Sanpaolo και η UniCredit υποχώρησαν περισσότερο από 1%.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte πρόκειται να συγκαλέσει συνάντηση με ανώτερους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου αργότερα την Παρασκευή για να συζητήσει τον προϋπολογισμό, μια σύνοδο που θα περιλαμβάνει τους κκ. Tria και Di Maio.

Ο Matteo Salvini, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Συμμαχίας, ο άλλος εταίρος του συνασπισμού, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές και μεταρρύθμιση των συντάξεων. Η παρουσία του κ. Salvini στη συνεδρίαση του προϋπολογισμού δεν ήταν βέβαιη.

“Ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου δεν θα περιλαμβάνει άμεσα τα πάντα στο πρόγραμμά μας, αλλά τα πρώτα βήματα προς τον ενιαίο φόρο, την κατάργηση του. . . η μεταρρύθμιση των συντάξεων, η απαλλαγή από τις επιστολές του [δημόσιου χρέους], αυτά τα στοιχεία θα είναι παρόντα “, δήλωσε ο κ. Salvini στο Sky TG24.

Ο Seamus Mac Gorain, διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην JPMorgan Asset Management, δήλωσε ότι οι επενδυτές είχαν αρχικά αναμείνει “μια περίοδο ηρεμίας τον Αύγουστο”, ακολουθούμενη από αστάθεια το φθινόπωρο καθώς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

Όμως, οι δημόσιες παρατηρήσεις των ηγετών των συνασπισμών έχουν επιταχύνει τη διαδικασία, δήλωσε ο κ. Gorain, που σημαίνει ότι η ημέρα της αναμέτρησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβάλλει τους κανόνες χρέους και ελλείμματος της ευρωζώνης, θα μπορούσε να έρθει πολύ νωρίτερα.

“Η αγορά τοποθετείται τώρα για τον αγώνα που οι επενδυτές προβλέπουν μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών για τη δημοσιονομική επέκταση”, δήλωσε. “Εν τω μεταξύ, το επίπεδο μεταβλητότητας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό”.

Το βραχυπρόθεσμο ιταλικό χρέος αποτελεί δημοφιλές εμπόριο μεταφοράς για τους επενδυτές, οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από την πρόσθετη απόδοση που προσφέρει έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου. Το γερμανικό δίχρονο χρέος βρίσκεται σε αρνητική περιοχή, με απόδοση μείον 0,6%.

Κατά τη διάρκεια των πωλήσεων του Μαΐου, οι ξαφνικές κινήσεις των τιμών προκάλεσαν τα ανώτατα όρια stop-loss πολλών επενδυτών – ένας τρόπος κάλυψης του επιπέδου των ζημιών που οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αντέξουν – που αναγκάζει μια αυτόματη πώληση εάν οι αποδόσεις αυξάνονται πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο.

Αυτή η αναγκαστική πώληση επιδείνωσε τις πτώσεις των τιμών, καθώς και πολύ λεπτή ρευστότητα που είδε το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών να εισέλθει στην αγορά για να ενεργήσει ως αγοραστής.

Εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι αγοράζει πίσω χρέη με βραχυπρόθεσμο χρέος για να χρησιμοποιήσει εφεδρικά μετρητά, αλλά ορισμένοι έμπειροι παρατηρητές της αγοράς πρότειναν ότι η κίνηση συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών.

Ο οργανισμός αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s έχει θέσει την Ιταλία σε αναθεώρηση για υποβάθμιση λόγω των πολιτικών αβεβαιοτήτων και οφείλει να δημοσιεύσει την αξιολόγηση της προοπτικής της χώρας στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σχετικα αρθρα

Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στην αντιπολίτευση

admin

Der Spiegel: Ανακάμπτει η οικονομία, όμως έχει ακόμη δρόμο

admin

Eπέκταση της πιστοποίησης με το «Ελληνικό Σήμα» επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας

admin

ΕΕ-Βρετανία:Ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit

admin

Γιατί πέφτει το πετρέλαιο;

admin

Στις αγκάλες της Αλβανίας το Κόσοβο;

admin

ΔΝΤ: τα νούμερα του ελληνικού χρέους δε βγαίνουν

admin

Κλειδί η ευρωπαϊκή πολιτική στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ

admin

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα

admin

Κόκκινη κάρτα από MarketWatch στα ελληνικά ομόλογα

admin

Έχουν σειρά οι τράπεζες της Κίνας;

admin

Τουρκία: Ο στόχος για τριπλασιασμό της οικονομίας της έως το 2023

admin

Σόιμπλε προς Γερμανούς βουλευτές: Στηρίξτε την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα

admin

Οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν για τη ρευστότητα της αγοράς

admin

Η τελευταία λογομαχία με το ΔΝΤ απειλεί την προθεσμία της αξιολόγησης

admin

Ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των CEOs διεθνώς για τις προοπτικές ανάπτυξης

admin

Πώς θα αντιμετωπίσει η Γαλλία τους ευρωσκεπτικιστές στις Ευρωεκλογές

admin

«Καίγονται» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

admin