Image default
Πρώτο Θέμα

Η Τουρκία στην πόρτα του ΔΝΤ

turkey constitution oppositionΗ απελπισία βρίσκεται στον αέρα στην Τουρκία: οι οι συζητήσεις για τη διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πιθανούς ελέγχους κεφαλαίου δίνουν και παίρνουν.

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλές, καθώς το νόμισμα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και απείλησαν περισσότερο. Η λίρα γλίστρησε για έβδομη ημέρα έναντι του δολαρίου μετά από πτώση το πολύ σε μια δεκαετία τη Δευτέρα, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο άνω του 20% σε υψηλό όλων των εποχών.

“Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να φθάσει ο πληθωρισμός”, δήλωσε ο Henrik Gullberg, στρατηγός της Nomura International Plc, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης.”

Ωστόσο, η σιωπή από την Άγκυρα – αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου που έδωσε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδόν απόλυτη εξουσία στη χάραξη πολιτικής – είναι εκκωφαντική. Ο Ερντογάν είναι ένας αυστηρός κριτικός των υψηλότερων επιτοκίων και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να εμποδίζει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

“Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ένα πρόσωπο από τις αρχές”, δήλωσε ο Per Hammarlund, στρατηγός στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη. “Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει.”

Η λίρα λυγίζει κάτω από το βάρος ενός από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές και ο πληθωρισμός αυξάνεται συνεχώς. Από τον Ιούλιο ξεκίνησε περισσότερο από τρεις φορές το στόχο της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας το πραγματικό επιτόκιο σε ποσοστό κάτω του 2%, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο.

Η λίρα εξασθένησε 0,5% στις 5.3548 ανά δολάριο στις 13:21 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη μετά από ναυάγιο έως και 6,7% στο δολάριο τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τη διαφορά του νομίσματος σε 29% μέχρι στιγμής φέτος. Οι αποδόσεις των δεκαετών αυξήθηκαν κατά 42 μονάδες βάσης σε 20,09%, ενώ ο δείκτης αναφοράς ήταν πάνω από 1%, περιορίζοντας τη χρονική απώλεια σε όρους δολαρίων σε περίπου 40%.

Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές πιέζουν για σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι πρόκειται να πάρει πολύ περισσότερο από τη νομισματική πολιτική για να αντιστραφεί η παλίρροια.

«Θα είναι ένα σοκ του ενός ή του άλλου τύπου: είτε ένα σοκ πολιτικής είτε ένα μακροοικονομικό σοκ ή κάποιος συνδυασμός των δύο», δήλωσε ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος της EMEA και παγκόσμιας πολιτικής έρευνας στην TS Lombard στο Λονδινο.

Χάπι ζάχαρης

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα κατά 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μια προσπάθεια να πάρει κάποια πίεση από την λίρα. Το νόμισμα περιόρισε τις ζημιές του σύντομα, μόνο για να βυθιστεί σε διαδοχικά χαμηλότερα ρεκόρ τη νύχτα καθώς οι επενδυτές είδαν την κίνηση ως απόδειξη ότι τα χέρια της τράπεζας ήταν δεμένα.

Η κατάρρευση της λίρας δεν πλήττει μόνο το συναίσθημα των καταναλωτών και τα πορτοφόλια, αλλά ωθεί τους εταιρικούς ισολογισμούς πιο κοντά στην άβυσσο. Οι εταιρείες που δανείζουν σε μεγάλο βαθμό σε ξένα νομίσματα αντιμετωπίζουν τώρα ένα αυξανόμενο φορτίο.

Οι εταιρείες συμμετέχουν σε υποχρεώσεις ισοτιμίας 337 δισ. Δολαρίων, με καθαρό έλλειμμα 217,3 δισ. δολαρίων έναντι στοιχείων του ενεργητικού, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το κόστος δανεισμού των τραπεζών αυξάνεται επίσης πριν από την είσπραξη οφειλών που υπερβαίνουν τα 100 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Η ικανότητα των τουρκικών τραπεζών να επεκτείνουν το χρέος είναι το κλειδί της κρίσης

Οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν γίνει “περισσότερο από ένα σενάριο τώρα, καθώς οι αρχές δεν δείχνουν κανένα σημάδι να επιστρέψουν σε πιο ορθόδοξες πολιτικές”, δήλωσε ο Shamaila Khan, διευθυντής του AllianceBernstein για το χρέος αναδυόμενων αγορών στη Νέα Υόρκη. Αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται η λίρα είναι “η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, οι αυστηρότερες δημοσιονομικές πολιτικές και το πρόγραμμα του ΔΝΤ”.

Σχετικα αρθρα

Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά το ευρωπαϊκό μέλλον της

admin

Spiegel: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για Grexit

admin

Alpha Bank: Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έναντι της ύφεσης προεξοφλούν οι αγορές

admin

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας συνεχίζεται σαν Οδύσσεια δίχως τέλος

admin

Reuters: O κορωνοϊός οδήγησε ήδη σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία

admin

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Trump απέλυσε τον Comey

admin

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δε φτάνει τις προσδοκίες

admin

Η Ευρώπη «αγοράζει» χρόνο , η Ελλάδα αγωνιά …

admin

Πως το 5G βαθαίνει το ρήγμα Δύσης-Κίνας!

admin

2016, η χρονιά που η Ευρώπη ξέχασε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

admin

Η μέθοδος του Macron για την Ευρώπη

admin

Alpha Bank: Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια

admin

Οι 10+1 ημερομηνίες στον χάρτη της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα

admin

Όλο το παρασκήνιο για το ναυάγιο και το δίλημμα για το Κυπριακό

admin

Το πιο αδύναμο δολάριο δε θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Πραγματικοί φόβοι για την Ευρώπη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες

admin

Οι τελευταίες προτάσεις στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

admin

Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για τον τραπεζικό τομέα

admin