Image default
Πρώτο Θέμα

Τι μπορεί να εμποδίσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας;

turkey flag 160709Αμείωτη συνεχίζεται η αναταραχή στην τουρκική οικονομία με την λίρα να χάνει συνεχώς την αξία της.

Η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 3% στα 5.4385 ανά δολάριο, ανεβαζοντας τις απώλειες του τρέχοντος έτους σε σχεδόν 30%, αφού ένας υπάλληλος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα απελευθερώσει τον αμερικανικό πάστορα. Αυτό δημιουργεί την προοπτική κλιμάκωσης της διπλωματικής κρισης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη “αυξάνει τις πιθανότητες ότι οι Η.Π.Α. θα διπλασιάσουν τις κυρώσεις τους” και προσθέτει στις “εσωτερικές προκλήσεις που πλήττουν τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε λίρα”, ανέφεραν οι αναλυτές συμπεριλαμβανομένου του Michael Every στην Rabobank στο Λονδίνο.

Η απόδοση των δεκαετών τουρκικών ομολόγων σημείωσε άνοδο κατά 60 μονάδες βάσης στο 19,67%,.

Η απότομη πτώση της λίρας είναι καταπληκτική. Έχει μειωθεί κατά 7% έναντι του δολαρίου μέχρι τον Αύγουστο, 28% μέχρι στιγμής φέτος και κατά 64% κατά τη διάρκεια πέντε ετών. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες δεν κατάφερε να συσπειρωθεί, καθώς η ευρύτερη άνοδος του δολαρίου έχει σταματήσει, σηματοδοτώντας ότι τα προβλήματα έχουν ρίζες στην Τουρκία και όχι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που δεν είναι αφιλόξενο για αναδυόμενες αγορές. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί υψηλότερα και τα τουρκικά αποθέματα έχουν πέσει κατά 16,5% φέτος.

Η κεντρική τράπεζα φέρει το μερίδιό της ευθύνης γι ‘αυτό: Έπληξε την αγορά τον Ιούλιο, αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια όταν οι αναλυτές αναμένουν αύξηση σε ανταπόκριση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε το 16%. Η κεντρική τράπεζα έχει απαντήσει στο παρελθόν με αυξήσεις των επιτοκίων έκτακτης ανάγκης, γεγονός που εξηγεί γιατί η αγορά και οι αναλυτές επικεντρώνονται σε αυτή τη δυνατότητα.

Η περαιτέρω πτώση του νομίσματος θα εξακολουθήσει να αυξάνει τις τιμές. Αυτό θα αυξήσει το μέγεθος της απάντησης που είναι απαραίτητη για να πιστεύουν οι αγορές ότι η κεντρική τράπεζα είναι σοβαρή.

Ωστόσο, η τελευταία μείωση της λίρας συνέπεσε με αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις: Οι Η.Π.Α. επέβαλαν κυρώσεις λόγω της κράτησης της Τουρκίας του αμερικανου πάστορα, Andrew Brunson. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι περιορισμένος, αλλά η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί και η νομισματική πολιτική δεν είναι θεραπεία.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τίθεται ολοένα και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, καθως ο ιδιος βασιζεται στην πιστωτική ροή για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε στο 53% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, με σχεδόν το 70% στον ιδιωτικό τομέα. Τα προβλήματα για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας θέτουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο σε ένα από τα λίγα ισχυρά σημεία που έχει αφήσει η Τουρκία: ένα σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος.

Η έκκληση για δράση από την τουρκική κεντρική τράπεζα θα γίνει πιο έντονη, κυρίως επειδή θα ήταν το πιο άμεσο και αποφασιστικό βήμα για να σταματήσει η πτώση της λίρας. Αλλά αυτό θα ήταν μόνο το πρώτο βήμα για την Τουρκία στο δρόμο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από τις ροές ζεστού χρήματος από το εξωτερικό, καθιστώντας την λιγότερο ευάλωτη στις μεταβολές του κλίματος και ενθαρρύνοντας τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα απαιτήσουν πολύ περισσότερη δουλειά και χρόνο.

Σχετικα αρθρα

Συνηθίστε τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου

admin

Σε υψηλά 12 μηνών το Χ.Α., με μια εντυπωσιακή άνοδο 3,19%

admin

Σοβαρά λάθη στις μελέτες κτηματογράφησης διαπιστώνουν οι συμβολαιογράφοι

admin

Χρονιά ρεκόρ για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2015

admin

Η ΕΚΤ εξετάζει μια βαθιά αλλαγή στην πολιτική της

admin

Ο αντιλαϊκιστής λαϊκιστής της Γαλλίας

admin

Η μέθοδος του Macron για την Ευρώπη

admin

Alpha Bank: Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει -Airbnb και Χρυσή Βίζα ανεβάζουν τις τιμές

admin

Η τραπεζική ένωση δεν αρκεί για να σώσει την ευρωζώνη

admin

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

admin

Η πιο μεγάλη ώρα: Η ΕΚΤ «τελείωσε» την διαπραγμάτευση πριν αυτή αρχίσει…

admin

Πιέσεις από τη βάση του AfD για ριζοσπαστικοποίηση

admin

NZZ: «Αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους»

admin

DW:Θα πρέπει η Ελλάδα να φοβάται το FDP;

admin

Στριμωγμένες “στα σκοινιά” Fed και ΕΚΤ – Και ο χώρος στενεύει

admin

Ν. Μπράκμαν: Κάποια στιγμή θα γίνει κούρεμα χρέους

admin

Η σημασία των εξαγωγών

admin

XA: Συνεδρίαση για γερά νεύρα

admin