Image default
Must Read

Γιατί ο Trump κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία

uscapitalΗ απόφαση του Προέδρου Trump να διπλασιάσει τους δασμους του χάλυβα στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνησή της αντιμετώπιζε μια κατάρρευση του νομίσματος της σηματοδότησε μια αλλαγη για τις Η.Π.A από τον παραδοσιακό χειρισμό της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που έπληξε τις αναδυόμενες αγορές.

Η Ουάσιγκτον έχει προσπαθήσει γενικά να μετριάσει τις ανησυχιες στις παγκόσμιες αγορές σε τέτοιες στιγμές, ειδικά όταν οι επενδυτές είναι παγιδευμένοι από το φόβο μιας παγκοσμιας μόλυνσης. Ο κ. Trump έσπρωξε περαιτέρω την Άγκυρα στον γκρεμο, αυξάνοντας τα τιμολόγια στις εισαγωγές χάλυβα της Τουρκίας σε 50% και το αλουμίνιο σε 20%, γεγονός που ενεθάρρυνε την πτώση της τουρκικής λίρας και επιδείνωσε τους φόβους της αγοράς ότι οι τράπεζές της θα μπορούσαν να κλονιστούν.

Οι υπάλληλοι της διοίκησης δεν διευκρίνισαν τα κίνητρα του κ. Trump. Η κίνηση ακολούθησε μια σειρά ενεργειών τις οποίες η διοίκηση του Trump έχει πάρει τις τελευταίες εβδομάδες για να επιταχύνει την οικονομική πίεση στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση του αμερικανικού ευαγγελικού ποιμένα Andrew Brunson.

Τα διπλα τιμολόγια δεν σχετίζονταν με τον κ. Brunson, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης την Παρασκευή. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Lindsay Walters ανέφερε ότι τα τιμολόγια προορίζονταν να προστατεύουν τις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας “ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο ή οποιοδήποτε άλλο θέμα”.

Σε μια επίσημη ανακοινωση που εκδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ – σχεδόν 12 ώρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου από τον Πρόεδρο στο Twitter – ο Λευκός Οίκος είπε ότι η ενέργεια λήφθηκε επειδή οι αρχικοί παγκόσμιοι δασμοί δεν είχαν ενισχύσει οσο θα επρεπε την εγχώρια παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου. Η δήλωση δεν εξηγεί γιατί μόνο η Τουρκία χτυπήθηκε με τα υψηλότερα τιμολόγια.

Στο tweet του, ο κ. Trump φαινόταν να συνδέει τα τιμολόγια με τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών, υποδηλώνοντας την προθυμία να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις ως μοχλό για την επιδίωξη διπλωματικών στόχων των ΗΠΑ που δεν σχετίζονται με αυτό. Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία έχει “πολύ να χάσει” συνεχίζοντας να κρατά τον κ. Brunson.

Πάνω από τρεις δεκαετίες περιοδικών καταιγίδων διαφορων νομισματων, όπως η βουτιά του μεξικάνικου πεσσού της δεκαετίας του 1990 και η ασιατική κρίση λίγα χρόνια αργότερα, «η υποκείμενη υπόθεση της αγοράς ήταν ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να είναι χρήσιμες» κατά τις περιόδους ακραίων συναλλαγματικών διακυμάνσεων, δήλωσε ο Shahab Jalinoos, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής νομίσματος στο Credit Suisse Group. «Η αγορά δεν μπορεί πλέον να το υποθέσει αυτό». Οι καταρρεύσεις των ξένων νομισμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνες για τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως όταν δανείζονται σε δολάρια σε μεγάλο βαθμό και έτσι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν αυτά τα χρέη καθώς πέφτουν τα δικά τους νομίσματα.

Οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την ευρύτερη στρατηγική της διοίκησης προς την αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος ή για τους οικονομικούς προβληματισμούς πίσω από τα αυξημένα τιμολόγια.

Στο πλαίσιο του συνθηματος “America First”, ο κ. Trump προσπάθησε να αναπροσανατολίσει τις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, σπάζοντας με μια μακρόχρονη διπλωματική συναίνεση ότι η αποστολή της Ουάσιγκτον ήταν να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επέκταση, ενίσχυση και σταθεροποίηση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών – ήταν ευρέως στο συμφέρον της Αμερικής, ακόμα και αν θα μπορούσε να θέσει σε μειονεκτική θέση ορισμένες αμερικανικές βιομηχανίες ή κοινότητες.

Ο κ. Trump αμφισβήτησε αυτή την ορθοδοξη αποψη υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πολιτικές έχουν υπονομεύσει την αμερικανική οικονομική δύναμη. Έχει αναβιώσει τις πολιτικές μακράς αδράνειας για να μπλοκάρει τις εισαγωγές που θεωρεί απειλητικές για τις Η.Π.Α. και παρενέβη τις προειδοποιήσεις ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να βλάψουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Ισχυρίστηκε ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να κάνουν περισσότερα για να χρησιμοποιήσουν την οικονομική και οικονομική επιρροή τους για να αναγκάσουν άλλες χώρες να αλλάξουν πολιτικές που θεωρεί άδικες προς τις ΗΠΑ.

Τα τιμολόγια που ο κ. Trump είπε ότι διπλασιάζεται επιβλήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε σχεδόν όλους τους εξαγωγείς μετάλλων σε όλο τον κόσμο. Η διοίκηση επέβαλε τιμολόγια 25% για το χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο επικαλούμενοι έναν ελάχιστα χρησιμοποιούμενο νόμο περί εποχής του Ψυχρού Πολέμου που επιτρέπει στους προέδρους να εμποδίζουν τις εισαγωγές που θεωρεί απειλή για την αμερικανική “εθνική ασφάλεια”.

Η ευρεία χρήση αυτής της εξουσίας από τον κ. Trump προκάλεσε οργή από εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δήλωσαν ότι παραβίασε τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε τέτοιες μονομερείς εμπορικές επιδρομές και χτύπησε συμμάχους που δεν έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πολλές χώρες αντιπάλεψαν με τα δικά τους τιμολόγια στις εξαγωγές των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ήταν και η Τουρκία, η οποία τον Ιούνιο έβαλε φόρους επί των εισαγωγών άνθρακα, χαρτιού, καρυδιών, καπνού και άλλων προϊόντων, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Η αναφορά του κ. Trump στην απότομη πτώση της τουρκικής λίρας εδιξε την προθυμία να ανεχθεί την κατάρρευση του νομίσματος.

Μετά το τιτίβισμα του κ. Trump, η λίρα έπεσε κατά 9% και έπειτα ανέκτησε μερικές από τις απώλειές της. Οι συναλλαγματικές δυσχέρειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει αστάθεια σε άλλες αναδυόμενες αγορές όπως η Νότια Αφρική, η Ουγγαρία και η Ρωσία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για παρόμοια ευθραυστότητα εκεί. Επίσης, έπληξε τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν το τουρκικό χρέος.

“Εάν μια κρίση θα εμφανιστεί κάπου στον κόσμο με πιθανότητα μετάδοσης, ποια θα είναι η απάντηση του Προέδρου Trump; Συνεργαστείτε με τον κόσμο και δείξτε την ηγεσία; Ή περισσότερα τιμολόγια; “δήλωσε ο Chad Bown, ειδικός του εμπορίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Peterson και ένας συχνός επικριτής της εμπορικής στρατηγικής της διοίκησης. “Αυτό δεν ήταν ένα καλό σημάδι.”

Το τιτίβισμα του κ. Trump προτείνει επίσης τη δυνατότητα νέας έκτασης για την εμπορική πολιτική διοίκησης – τη χρήση υψηλότερων τιμολογίων ως απάντηση στην αποδυνάμωση του νομίσματος του εμπορικού εταίρου.

Ορισμένοι έμποροι και οικονομολόγοι διαβάζουν τη δήλωση του κ. Trump ότι οι υψηλότεροι δασμοί σχεδιάστηκαν για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της ασθενέστερης λίρας, καθώς το φθηνότερο τουρκικό νόμισμα θα έκανε τις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου φθηνότερες όταν πωλήθηκαν στις ΗΠΑ, αντισταθμίζοντας μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων επιπτώσεις των τιμολογίων.

Ορισμένοι επικριτές του ελεύθερου εμπορίου έχουν εδώ και χρόνια προτρέψει τους προέδρους να χρησιμοποιούν τα τιμολόγια ως όπλο όταν οι εξαγωγείς σε άλλες χώρες αποκομίζουν κέρδη από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων. Οι προηγούμενες διοικήσεις αντιστάθηκαν σε αυτά τα αιτήματα, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα ήταν αναποτελεσματικές και θα κινδύνευαν περαιτέρω αποσταθεροποιητικές αγορές συναλλάγματος.

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αύξησε τις προγραμματισμένες χρεώσεις των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές σε 25% από το αρχικό 10%, ένας λόγος που δόθηκε ήταν η πρόσφατη αποδυνάμωση του κινεζικού γιουάν.

Σχετικα αρθρα

Γαλλία εναντίον Γερμανίας

admin

Τα σενάρια και τα μαθηματικά του εκλογικού νόμου

admin

16-3-2020:Η μέρα που παραλίγο να «πεθάνει» ο καπιταλισμός…

admin

Η Γερμανία θα έχει τεράστιες απώλειες από το Brexit

admin

Οι ζοφερές προοπτικές του ελεύθερου εμπορίου

admin

Goldman Sachs: H τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο

admin

Covid-19:O οικονομικός αρμαγεδδών μολις ξεκίνησε…

admin

Nova: Πορεία προς την καταστροφή;

admin

Ένα καινούριο Αμερικανικό Όνειρο…

admin

Η Κίνα διεξάγει ένα νέο είδος πολέμου ενάντια στις ΗΠΑ (I)

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να ζήσει με την Κίνα

admin

BOFA:Η Ελλάδα μετά τις εκλογές – Ανάπτυξη με κινδύνους, αλλά και ανοδική πορεία

admin

ΗΠΑ: 53% πιθανότητα ύφεσης εντός 12 μηνών !

admin

Οι Έλληνες του… Παναμά

admin

Σε επενδυτική καραντίνα το ελληνικό Χρηματιστήριο!

admin

Πριν 44 χρόνια ο Dow Jones πέρασε τις 1.000 μον.

admin

Ν.Roubini:10 λόγοι για την επικείμενη «τέλεια» ύφεση

admin

Οι πέντε μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin