Image default
Πρώτο Θέμα

Μίνι κραχ made in Turkey στο ΧΑ

xaaaaaΜεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί προς τις 720 μονάδες, υπό των βάρος των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από το πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο των εξελίξεων στην Τουρκία και της επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 720,71 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,10%.Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 31,436 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30,764,513 μετοχές.

Οι short έγιναν ακόμη επιθετικότεροι στα τελευταία 15΄ της συνεδρίασης οπότε οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη διευρύνθηκαν πέραν του 3%, στον τραπεζικό κλάδο τα…χτυπήματα των οδήγησαν μέχρι 6,66% χαμηλότερα και στα blue chips εντάθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο και των 21 μη τραπεζικών με συνέπεια και ο FTSE25 να διορθώσει προς τις 1.900 μονάδες.

Στο περιβάλλον αυτό, τα ελληνικά ομόλογα για μία ακόμη φορά παρασύρθηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις, αψηφώντας την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και στο “ΒΒ-” στην οποία προχώρησε ο οίκος Fitch την Παρασκευή. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,260% με άνοδο 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή διαμορφώνεται στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή αγγίζει το 3,86% από 3,752%.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 8,24%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -7,47%, την Εθνική με -6,43% και την Eurobank με -4,77%. Πτώση 3,29% για τον ΟΤΕ, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΛΠ, Grivalia, Σαράντης, Jumbo, Aegean, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες σε Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Σε νέα αύξηση των αρνητικών (short) θέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε το βρετανικό fund Lansdowne Partners μέσα σε λίγες μέρες, τη στιγμή που σήμερα ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρό sell-off υποχωρώντας άνω του 4%, με την Πειραιώς να σημειώνει πτώση 3,96%.

Πλέον, οι short θέσεις του Lansdowne επί των μετοχών της ελληνικής συστημικής τράπεζας διαμορφώνονται στο 2,02% από 1,96% που ήταν στις 3 Αυγούστου όπου το fund είχε επίσης προχωρήσει σε αύξηση των shorts του από το 1,76%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται πως το βρετανικό fund Marshall Wace είχε επίσης αυξήσει στις 31 Ιουλίου τις short θέσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς κατά 11,11% και στο 0,90% επί των μετοχών της τράπεζας, ή στα 3,93 εκατ. μετοχές, από 0,81% που διαμορφώνονταν στις 17 Απριλίου.

Τα συνολικά shorts των funds στην Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται στο 2,92% της κεφαλαιοποίησής της, αγγίζοντας τα 32,2 εκατ. ευρώ ή τα 12,8 εκατ. μετοχές. Τον τελευταίο μήνα η μετοχή της Πειραιώς έχει υποχωρήσει 14%, ενώ από τις αρχές Μάιου η πτώση ξεπερνά το 45%.

Το Oceanwood Capital Management διατηρεί από 13 Ιουλίου short θέσεις στην Alpha Βank οι οποίες διαμορφώνονται στο 0,90% των μετοχών της, ενώ το 0,57% αγγίζουν οι short θέσεις του στην Eurobank και το 0,70% τα shorts του στην Εθνική. Στην Eurobank short θέσεις διατηρεί και το Lansdowne Partners από τις 23 Μαρτίου, οι οποίες φτάνουν το 0,60% της κεφαλαιοποίησής της, ενώ σταθερά παραμένουν τα shorts του στη ΔΕΗ και στο 1,21%.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

Χ.Σταϊκούρας:Πόσα παίρνουν οι κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin