Image default
Πρώτο Θέμα

Μίνι κραχ made in Turkey στο ΧΑ

xaaaaaΜεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί προς τις 720 μονάδες, υπό των βάρος των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από το πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο των εξελίξεων στην Τουρκία και της επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 720,71 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,10%.Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 31,436 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30,764,513 μετοχές.

Οι short έγιναν ακόμη επιθετικότεροι στα τελευταία 15΄ της συνεδρίασης οπότε οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη διευρύνθηκαν πέραν του 3%, στον τραπεζικό κλάδο τα…χτυπήματα των οδήγησαν μέχρι 6,66% χαμηλότερα και στα blue chips εντάθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο και των 21 μη τραπεζικών με συνέπεια και ο FTSE25 να διορθώσει προς τις 1.900 μονάδες.

Στο περιβάλλον αυτό, τα ελληνικά ομόλογα για μία ακόμη φορά παρασύρθηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις, αψηφώντας την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και στο “ΒΒ-” στην οποία προχώρησε ο οίκος Fitch την Παρασκευή. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,260% με άνοδο 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή διαμορφώνεται στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή αγγίζει το 3,86% από 3,752%.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 8,24%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -7,47%, την Εθνική με -6,43% και την Eurobank με -4,77%. Πτώση 3,29% για τον ΟΤΕ, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΛΠ, Grivalia, Σαράντης, Jumbo, Aegean, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες σε Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Σε νέα αύξηση των αρνητικών (short) θέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε το βρετανικό fund Lansdowne Partners μέσα σε λίγες μέρες, τη στιγμή που σήμερα ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρό sell-off υποχωρώντας άνω του 4%, με την Πειραιώς να σημειώνει πτώση 3,96%.

Πλέον, οι short θέσεις του Lansdowne επί των μετοχών της ελληνικής συστημικής τράπεζας διαμορφώνονται στο 2,02% από 1,96% που ήταν στις 3 Αυγούστου όπου το fund είχε επίσης προχωρήσει σε αύξηση των shorts του από το 1,76%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται πως το βρετανικό fund Marshall Wace είχε επίσης αυξήσει στις 31 Ιουλίου τις short θέσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς κατά 11,11% και στο 0,90% επί των μετοχών της τράπεζας, ή στα 3,93 εκατ. μετοχές, από 0,81% που διαμορφώνονταν στις 17 Απριλίου.

Τα συνολικά shorts των funds στην Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται στο 2,92% της κεφαλαιοποίησής της, αγγίζοντας τα 32,2 εκατ. ευρώ ή τα 12,8 εκατ. μετοχές. Τον τελευταίο μήνα η μετοχή της Πειραιώς έχει υποχωρήσει 14%, ενώ από τις αρχές Μάιου η πτώση ξεπερνά το 45%.

Το Oceanwood Capital Management διατηρεί από 13 Ιουλίου short θέσεις στην Alpha Βank οι οποίες διαμορφώνονται στο 0,90% των μετοχών της, ενώ το 0,57% αγγίζουν οι short θέσεις του στην Eurobank και το 0,70% τα shorts του στην Εθνική. Στην Eurobank short θέσεις διατηρεί και το Lansdowne Partners από τις 23 Μαρτίου, οι οποίες φτάνουν το 0,60% της κεφαλαιοποίησής της, ενώ σταθερά παραμένουν τα shorts του στη ΔΕΗ και στο 1,21%.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Πώς ένα lockdown μετέτρεψε την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» στον «παράδεισο» των Ευρωπαίων

admin

Πώς οι λαϊκιστές μπορούν να καταστρέψουν την παγκόσμια ανάκαμψη

admin

Το σκωτσέζικο ουίσκι φοβάται το Brexit

admin

Πάνω από χίλιοι Γερμανοί στα Paradise Papers

admin

Η Ευρώπη πέφτει σε παγίδα στασιμότητας…

admin

Χ.Α: Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα του Ιουνίου

admin

Μία χρυσή στιγμή για τη Γερμανία, που μπορεί να μην κρατήσει πολύ

admin

Ο Μπερλουσκόνι της Αμερικής

admin

Εξήντα χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση με 508 εκ. καταναλωτές

admin

Καμπανάκι Κρούγκμαν για παγκόσμια ύφεση το 2019

admin

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

admin

Ιταλικός Αρμαγεδδών απειλεί την Ευρώπη

admin

Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις το 2017-Οι πρωταθλητές

admin

Το μεγάλο παιχνίδι των Τούρκων με τα κοιτάσματα της Κύπρου

admin

Η συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών είναι γεγονός – Όλα τα νέα μέτρα

admin

DW:Θα πρέπει η Ελλάδα να φοβάται το FDP;

admin

DIW: Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος

admin

Το Libra καταρρέει αλλά όχι τα μεγάλα κρυπτονομίσματα -Τι συμβαίνει

admin