Image default
Πρώτο Θέμα

Τουρκία: Πολύ κακό για το τίποτα;

morgan stanleyΟ φόβος για την εξάπλωση από την τουρκική αναταραχή αναμένεται να κοπάσει σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές  τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα στην Ευρώπη.

Ενώ η διακύμανση της λίρας ώθησε τους επενδυτες  να αποφύγουν το χρέος της περιφέρειας της Ευρώπης από την Πορτογαλία εως την την Ελλάδα, λόγω της ανησυχίας ότι οι τράπεζες ενδέχεται να εκτίθενται σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, οι στρατηγικοί αναλυτες  θεωρούν ότι οποιαδήποτε διαρροή είναι περιορισμένη.

Η πολιτική διατηρεί επικίνδυνες τις ομολογίες της Ιταλίας, όμως οι επενδυτές μπορούν να κάνουν καλά εάν αγοράσουν πονταροντας σε τυχόν πτώσεις στο γαλλικό και το ισπανικό χρέος, καθώς τα οικονομικά μεγέθη της Ευρώπης φαίνονται σταθερά, σύμφωνα με την Mizuho International Plc και τη Danske Bank A / S.

“Αυτή τη στιγμή οι αγορές δεν διαφοροποιούν πάρα πολλά με τους παίκτες που εμπορεύονται μόνο ό, τι μπορούν”, δήλωσε ο επικεφαλής της Commerzbank AG, στρατηγός σταθερού επιτοκίου Christoph Rieger. “Ο φόβος για συστημική τραπεζική κρίση θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις βελτιωθεί η κατασταση των τραπεζών στην Τουρκία”.

Τα ομόλογα της Ιταλίας εμφάνισαν ζημίες την Τρίτη, αλλά οι τουρκικές ανησυχίες εξακολουθούν να προστίθενται στην ηδη δυσμενή σκηνή πριν από τον Σεπτέμβριο του προϋπολογισμού της χώρας και τις αξιολογήσεις της ιταλικης οικονομιας.

 Στην Ισπανία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολογωνέφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που δείχνουν ότι οι τράπεζες του έθνους ήταν από τις πιο εκτεθειμένες στην αγορά της Τουρκίας.

Ακολουθούν οι αναλυτές σχετικά με τις αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ:

Morgan Stanley

“Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της έκθεσης δεν αποτελεί ακόμη ανησυχία για την ΕΚΤ, φέρνει την προσοχή των αγορών στα κανάλια μόλυνσης σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων “, έγραψε η στρατηγική Elaine Lin σε σημείωμα στους πελάτες

Οι γαλλικές και ισπανικές τράπεζες είναι πιο εκτεθειμένες, αλλά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα γενικά αντισταθμίζουν την υποτίμηση του νομίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι η καθαρή έκθεση θα είναι μικρότερη

Mizuho International

“Η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να είναι καταστροφική – μέσα από τις τράπεζες και την πιθανή οικονομική επιβράδυνση”, λέει ο  Antoine Bouvet.

“Αν το συναίσθημα προς τα άλλα E.M δεν βελτιωθεί από ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε τα EGB να αντικατοπτρίζουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου από άλλες αγορές”

“Αυτό θα επιτρέψει στα bunds να προσκολληθούν σε ακριβές αποτιμήσεις, ενώ η όρεξη για αγορά της πιο ευμετάβλητης αγοράς EGB, των BTPs, θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένη”

“Μετά τη διεύρυνση των περιθωρίων BTP από το Μάιο, οι ιταλικές τράπεζες θα ήταν οι πλέον ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω απώλειες στην τουρκική έκθεση.

Danske Bank

Η ισπανική τραπεζική έκθεση στην Τουρκία είναι μόνο περίπου το 2% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία είναι πιο κοντά στο 0,5%, λένε οι στρατηγικοί αναλυτες Arne Lohmann Rasmussen και Aila Mihr

Η μετάβαση στην Ισπανία θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη “επειδή τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη των ισπανικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια”

“Τα BTPs εκτίθενται στο σημερινό περιβάλλον ως αδύναμος κρίκος, αλλά έχουν περισσότερα να κάνουν με την επίδραση των κινήτρων σε σχέση με τον κίνδυνο από την άμεση έκθεση στην Τουρκία”

Συνιστά την αγορά ισπανικών ομολόγων και βρίσκει τα  διετή της Ιταλίας ελκυστικα στις αποτιμήσεις έναντι ομολόγων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με παρόμοια ημερομηνία

Commerzbank

“Ο τραπεζικός κίνδυνος φαίνεται να επικεντρώνεται σε λίγα μόνο ονόματα”, οπότε αν δεν υπάρξει αντίδραση σε άλλες αναδυόμενες αγορές, οι φόβοι θα πρέπει να υποχωρήσουν, λέει ο Rieger.

“Δεν νομίζω ότι η κατάσταση ρευστότητας και πίστωσης θα δικαιολογούσε αύξηση των τοποθετήσεων Euribor όπως υποδηλώνει η προθεσμία”

Μένει βεβαίως να δούμε εάν όλες αυτές οι εκτιμήσεις θα επαληθευτούν η όχι . 

Σχετικα αρθρα

Goldman Sachs: Η νέα έξαρση της πανδημίας εκτροχιάζει την ανάκαμψη

admin

Στη σκιά των διεθνών αγορών το Χ.Α. -0,82%, παρά τα αρχικά κέρδη…

admin

Το… βρήκε από τον Σαρκοζί, η Λεπέν

admin

Ελλάδα…. καληνύχτα!

admin

«Φούσκα» οι μετοχές στην Κίνα;

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ και… η ωρολογιακή βόμβα της 9ης Απριλίου

admin

Πτώση… δίχως φρένα για την τουρκική λίρα

admin

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

admin

Γαλλία: Σε αναζήτηση πολιτικής απάντησης στα κίτρινα γιλέκα

admin

FAZ: Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε διέξοδο με τον Μητσοτάκη

admin

Το ιρλανδικό ερώτημα απαιτεί ψυχραιμία

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Οι πολιτικοί φόβοι είναι οικονομικοί και πηγάζουν από την Ιταλία

admin

Το σχέδιο του Δαυίδ για τη σωτηρία της Frigoglass

admin

Trump:Σίγουρος ότι ο Covid-19 προήλθε από το εργαστήριο Wuhan στην Κίνα

admin

Πώς οι Ciudadanos άφησαν πίσω τους Podemos

admin

Πιθανές εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου

admin

Εκείνοι στους οποίους χρωστά η Thomas Cook έχουν δίκιο να είναι εξοργισμένοι

admin