Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Trump, η Τουρκία και το παιχνίδι με το δολάριο

dollar and euroΟ πρόεδρος Donald Trump έχει επανειλημμένα ζητήσει ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους αμερικανούς εξαγωγείς, αλλά οι πρόσφατες εμπορικές του πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής τιμολογίων εισαγωγής σε ορισμένα τουρκικά προϊόντα, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα της ενίσχυσης του δολαρίου.

Το δολάριο αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε σε 13 μήνες έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, κερδίζοντας πρόσθετη ώθηση καθώς οι αναδυόμενες αγορές έχουν αποσυρθεί από την ανησυχία τους για την εξάπλωση από την Τουρκία και οι επενδυτές ζήτησαν ασφάλεια στο αμερικανικό νόμισμα.

Στις 10 Αυγούστου, ο Τούρμπ ενέτεινε τη πίεση  στην Τουρκία για την κράτηση του αμερικανικού ευαγγελιστή πάστορα Andrew Brunson στην Τουρκία με την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές μετάλλων. Η κίνηση έφερε την τουρκική λίρα σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και προκάλεσε πτώση σε άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

Το αμερικανικό δολάριο έχει αυξηθεί σε σχέση με τα κυριότερα νομίσματα για αρκετούς μήνες, ενώ ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε σχεδόν κατά 8% τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Την Τετάρτη, ο δείκτης κατάκτησε  ένα νέο 13μηνο υψηλό.

“Με πολλούς τρόπους, ορισμένες από τις ενέργειές του έχουν ενισχύσει αυτό το περιβάλλον κινδύνου, το οποίο βοήθησε τελικά το αμερικανικό δολάριο να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Charles Tomes, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής και έμπορος στη Manulife Asset Management στη Βοστώνη .

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ φέτος, ακόμη και όταν η Ευρώπη και άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν χάσει λίγο από την δυναμική τους, βοήθησαν να διατηρηθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του δολαρίου.

“Νομίζω ότι το δολάριο ενισχύεται ως αποτέλεσμα των αποκλινουσών νομισματικών πολιτικών”, δήλωσε ο Oliver Pursche, Διευθύνων Σύμβουλος Αγοράς των Brothers Bruderman στη Νέα Υόρκη.

 Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι οι φορολογικές περικοπές των ΗΠΑ που πέρασαν το προηγούμενο έτος από το Κογκρέσο, οι οποίες ενισχύουν τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη, έχουν ενισχύσει τους λόγους αύξησης των επιτοκίων.

 Η περικοπή φόρου ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το νομοσχέδιο δαπανών ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, έχουν ωθήσει τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα να γινουν πολύ υψηλότερες. Η οικονομία των Η.Π.Α. αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν τέσσερα χρόνια το δεύτερο τρίμηνο.

Μήπως  λοιπόν ο κατά τα λοιπά γραφικός Trump έχει τελικά σχέδιο; 

Σχετικα αρθρα

Τι σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin

Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων – Τι σπίτια αγοράζουν πλέον οι Ελληνες

admin

Δεν πήγαν καλά οι εκπτώσεις: «Ζημιές» σε Αθήνα, Πειραιά, περιφέρεια Αττικής

admin

Η Βρετανία έχει εξάγει το πολιτικό χάος στη Γερμανία

admin

Γερμανικός Τύπος: Μια νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα

admin

Ανάσα κατ’ αρχήν για την Τερέζα Μέι

admin

Έχουν κι άλλο πάνω οι διεθνείς αγορές;

admin

Η Ευρώπη έχει χάσει τον δρόμο της

admin

Η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση ή μια διαπραγμάτευση

admin

DW: Είναι ο Μακρόν η νέα Μέρκελ;

admin

Ο επιχειρηματικός κόσμος μετατρέπεται σε μάχη γιγάντων

admin

«Ράλι» σε ομόλογα και μετοχές

admin

Πώς κέρδισαν οι αγορές τον Erdogan

admin

Η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση «κλειδί» για την αύξηση των εισπράξεων

admin

Ο θανάσιμος διχασμός για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία του Brexit

admin

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Forthnet

admin

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

admin

Aνοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο κατασκευών διαπιστώνει μελέτη της ICAP

admin