Image default
Πρώτο Θέμα

Το δράμα του χρέους στην Ιταλία επιδεινώνεται

Υποτίθεται ότι όλα θα τελειώσουν τα Χριστούγεννα. Αλλά πρόκειται για μία εξαντλητική διαδικασία που θα δοκιμάσει τους επενδυτές, που θα μπορούσαν αντ’ αυτού να περάσουν ένα καλοκαίρι απολαμβάνοντας ένα ήσυχο trading. Η φαινομενική βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική ευθύνη και να καταργήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ ανησυχεί τους επενδυτές.

Οι αποδόσεις της Ιταλίας έναντι της Ισπανίας, ένα βασικό βαρόμετρο του επενδυτικού κλίματος στα περιφερειακά έθνη της Ευρώπης, είναι σχεδόν τόσο υψηλές όσο ήταν κατά την κρίση χρέους της περιφέρειας- το ίδιο δράμα που ώθησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι να πει ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν “ο,τιδήποτε χρειαστεί” για την υπεράσπιση του ευρώ. Κάποιος θα αναρωτιόταν αν ο Ντράγκι θα μπει στον πειρασμό να επαναλάβει τη δέσμευση για άνευ όρων στήριξη.

Σχεδόν τόσο άσχημα όσο και κατά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Ένα βασικό μέτρο της επενδυτικής νευρικότητας στην Ιταλία εκτοξεύτηκε εξαιτίας της ανησυχίας για τα σχέδια των πολιτικών

View

Ο παραπάνω πίνακας αποτελεί μια ιστορία και για την πολιτική κρίση της Ισπανίας, που περνάει χωρίς να βλάπτει ιδιαίτερα τις αποδόσεις των ομολόγων της. Βαδίζει προς το semi-core στάτους (προς την πυρήνα της Ευρώπης). Το spread στο ισπανικό 10ετές ομόλογο διευρύνθηκε πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση συρρικνώθηκε από την ανησυχία των επενδυτών για την Ιταλία. Το spread θα μπορούσε σύντομα να υποχωρήσει κάτω από τις 90 μονάδες βάσης, στα επίπεδα του Ιουνίου.

Και όπως επεσήμαναν οι συνάδελφοί μου στο - News, John Ainger και James Hirai, οι αυξανόμενοι όγκοι συναλλαγών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ιταλικών ομολόγων αποτελούν ανησυχητικό σημάδι. Δεν θα περίμενε κανείς μεγάλη δραστηριότητα τον Αύγουστο, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί  που πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικό να αντισταθμίσουν τον ιταλικό κίνδυνο από το να χαλαρώνουν σε μια παραλία.

Απασχολημένοι, αλλά για κακό

Τα futures των ιταλικών ομολόγων είναι χώρος έντονης δραστηριότητας καθώς το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους επενδυτές

View


Σίγουρα οι ξένοι επενδυτές δεν περιμένουν εκεί γύρω.

Οι ξένοι επενδυτές λένε “Ciao”!

Oι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να εγκαταλείπουν τα ιταλικά ομόλογα τον Ιούνιο μετά από ρευστοποιήσεις-ρεκόρ το Μάιο

View

*Τα στοιχεία αφορούν εταιρικά και κρατικά ομόλογα


Αλλά κάποιος πρέπει και να αγοράζει. Και, σύμφωνα με τον David Owen στο Jefferies, φαίνεται αυτός ο κάποιος να είναι οι ιταλικές τράπεζες. Αυτό θυμίζει τον φαύλο κύκλο τραπεζών και κυρίαρχων χωρών που προκάλεσαν την κρίση του χρέους στις αρχές της δεκαετίας.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι αποδόσεις του ιταλικού χρέους αυξάνονται, νομίζετε ότι θα ήταν υπερβολικά ακριβό να σορτάρει κανείς. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το μηνιαίο κόστος σορταρίσματος είναι περίπου στις 3 μονάδες βάσης, κόστος αρκετά φθηνό για ένα στοίχημα ότι η διαδικασία του προϋπολογισμού θα τεθεί εκτός ελέγχου.

Υψηλοί όγκοι, υψηλές αποδόσεις, ευρεία spreads – αυτά είναι τα συστατικά για ένα θυελλώδες φθινόπωρο στις ιταλικές αγορές.

Σχετικα αρθρα

DW: Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών

admin

Ο πολιτικός μαραθώνιος της Γαλλίας

admin

Σκληρό πόκερ για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό

admin

Τα κοιτάσματα, η Τουρκία και ο ψυχρός πόλεμος

admin

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κοιτούν για ακόμη μία φορά την άβυσσο

admin

DW: Στενές επαφές Τσίπρα – Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα

admin

Η πολιτική φιλοδοξία της Γερμανίας πρέπει να συμβαδίζει με την ισχύ της

admin

Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος το πρώτο τρίμηνο 2017

admin

Πορτογαλία: Ο Δούρειος Ίππος των Κινέζων;

admin

Η κρίση της Ευρώπης ξεκινά από το σπίτι

admin

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Αναλυτικός οδηγός για την προστασία της α’ κατοικίας – Παραδείγματα

admin

Το ερώτημα της Ευρώπης για το 2016

admin

Με αντίπαλο τον χρόνο η κυβέρνηση

admin

Ξεπέρασαν τα 33 εκατ.οι τουρίστες το 2018 και τα 16 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

admin

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

Η οργή της Κίνας: Η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα κατηγορεί το Πεκίνο για την πανδημία και ζητά αποζημίωση 149 δισ. €

admin

Μείωση παραγωγικής δραστηριότητας 30% η βιομηχανία ξυλείας

admin