Image default
Πρώτο Θέμα

Συντάξεις: Κίνδυνος… τρακαρίσματος με ΔΝΤ – αγορές!

imf8746937Συμφωνία με την Κομισιόν για αναστολή της μείωσης συντάξεων από το 2019 θα υπάρξει μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως μεταδίδεται από κυβερνητικούς κύκλους, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει εντελώς άκαμπτο στην απαίτηση του να εφαρμοσθούν κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και η σκληρή στάση του είναι πολύ πιθανό να φέρει «τιμωρία» από τις αγορές, με τη μορφή της απομάκρυνσης κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει ως τώρα να συζητηθεί σε νέα βάση το πολιτικά «καυτό» θέμα των συντάξεων με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, που θα βρεθούν από τις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Στόχος είναι να ανασταλεί η ήδη ψηφισμένη περικοπή της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» των «παλαιών» συνταξιούχων, που κανονικά θα πρέπει να τεθεί ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση σε ένα εκλογικό έτος.

Τα κυβερνητικά στελέχη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα έχουν ως βασικό ατού στις συζητήσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 την ευχάριστη έκπληξη από τα οικονομικά στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος παρουσιάζει και φέτος πλεόνασμα – μαμούθ, πολύ υψηλότερο από τις εγγραφές στον προϋπολογισμό του 2018.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία Ιουλίου, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ξεπερνούσε τα 640 εκατ. ευρώ, και τώρα εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους ίσως να ξεπεράσει και το 1,5 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μεγάλο δημοσιονομικό χώρο, που θα καταστήσει περιττή, από δημοσιονομική άποψη, τη νέα περικοπή των συντάξεων.

Η άποψη της Κομισιόν, όπως έχει εκφρασθεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα από τον Πιερ Μοσκοβισί, είναι ότι η αναστολή του μέτρου θα μπορούσε να συζητηθεί, στο βαθμό που η Ελλάδα κρίνεται ότι θα παραμείνει εντός των στόχων του προγράμματος, επιτυγχάνοντας και το 2019 ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ.

Όμως, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια για μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων, η οποία θα εκφρασθεί και από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου, τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να παραγνωρίζουν την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ για το θέμα, η οποία έχει αυξημένη βαρύτητα αυτή την περίοδο, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση της με τις αγορές.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι αντιρρήσεις του Ταμείου θα είναι στρατηγικό λάθος να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς οι εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομική πολιτική αποτελούν «πυξίδα» για τους ξένους επενδυτές και μάλιστα σε μια περίοδο περιορισμού των ρίσκων στα χαρτοφυλάκιά τους και απόσυρσης κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, λόγω της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Προς το παρόν, οι ξένοι επενδυτές προσεγγίζουν με δυσπιστία τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, μετά την απελευθέρωση από τα… δεσμά των μνημονίων, και θα θεωρήσουν ότι το επενδυτικό ρίσκο της Ελλάδας αυξάνεται εκ νέου, αν διαπιστώσουν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απομακρύνεται από τις κατευθύνσεις που έχει ορίσει το ΔΝΤ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει φέτος τη δεύτερη χειρότερη απόδοση από όλα τα χρηματιστήρια αναδυόμενων αγορών, μετά το τουρκικό χρηματιστήριο (-21,6% σε όρους δολαρίου), ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει στο 4,2-4,3%, δηλαδή σε όρια που απαγορεύουν κάθε σκέψη για επιστροφή στην αγορά με νέο 10ετές ομόλογο.

Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη, εσχάτως με την έκθεση του άρθρου IV, ότι δεν προτίθεται να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση το θέμα της μείωσης των συντάξεων ως ένα δημοσιονομικό μέτρο για την επίτευξη του συμφωνημένου πλεονάσματος.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν ο ελληνικός προϋπολογισμός «αντέχει» την αναστολή αυτής της μείωσης, το Ταμείο επιμένει ότι είναι απαραίτητη ως ένα διαρθρωτικό μέτρο αλλαγής του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Όπως έχει εξηγήσει ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρεί στα τρέχοντα, υψηλά επίπεδα τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, την ώρα που δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια για την υποστήριξη άνεργων και οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και για την κάλυψη βασικών λειτουργικών και επενδυτικών αναγκών του Δημοσίου.

«Οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων για τους σχετικά εύπορους, δεν αφήνουν περιθώρια για άμεση στήριξη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ανέργων», τόνιζε πρόσφατα, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του άρθρου IV, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι, ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους, που θα έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα (διευκόλυνση της κυβέρνησης ενόψει εκλογών), το Ταμείο θα εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή του συμφωνημένου μείγματος πολιτικής για τη διετία 2019-2020, στέλνοντας «σήμα» στις αγορές για επιβολή «τιμωρίας» στην Ελλάδα…

Σχετικα αρθρα

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι

admin

Ολα τα τελευταία ενδεχόμενα…

admin

Sentix: Mειώθηκε δραστικά ο κίνδυνος Grexit

admin

Καυτό δίμηνο για τις τράπεζες

admin

Η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα

admin

H Δύση σε βαριά κατάθλιψη

admin

Κανείς δεν ακούει τον Μάριο Ντράγκι

admin

Ψευδής αυγή στην Αμερική

admin

Γερμανία: Εύκολα κλείνουν, δύσκολα ανοίγουν τα καταστήματα

admin

Το SPD έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτική πραγματικότητα

admin

Τουρκία: Ο στόχος για τριπλασιασμό της οικονομίας της έως το 2023

admin

Πως θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

admin

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

admin

DW: Ακόμα περισσότεροι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2018;

admin

Γερμανία: Πώς ζει κανείς με τον κατώτατο μισθό;

admin

Ο κόσμος το 2015

admin

Το γερμανικό «βάρος» της Ευρώπης

admin

Το «master plan» Μέρκελ-Σαμαρά…

admin