Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί η Μέρκελ προωθεί μία παγκόσμια Ευρώπη

merkelΗ Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε την επιστροφή της στην πολιτική με μια έκκληση προς την Ευρώπη να διεκδικήσει τα συμφέροντά της πιο δυναμικά, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump pροσπαθεί να δημιουργήσει αναταραχήστην παγκόσμια τάξη.

Στην πρώτη συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, h Γερμανός καγκελάριος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη παγκόσμια ευθύνη. Καθώς ο Trump επιτίθεται στην οικονομική αντοχή της Γερμανίας και επιδιώκει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ενώ η Ιταλία συγκρούεται με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη μετανάστευση, η Μέρκελ προωθείί πάλι στον κεντρικό ρόλο της Ευρώπης.

Λίγο μόλις μετά ​​από τη φιλοξενία του παλαιού αντιπάλου της Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γερμανία, σταμάτησε στο Αζερμπαϊτζάν το Σαββατοκύριακο για να στηρίξει έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα σήμαινε αντίβαρο στις ρωσικές προμήθειες. Αυτή την εβδομάδα, η Μέρκελ ταξιδεύει σε τρεις αφρικανικές χώρες για να προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ως έναν τρόπο να περιορίσει τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Αναμένεται να μιλήσει με τον Πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι τον επόμενο μήνα σχετικά με προτάσεις για ενίσχυση της ευρωζώνης.

“Πρέπει να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη”, δήλωσε η Μέρκελ την Κυριακή στη συνέντευξη με τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD. “Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Έχουμε το μεγάλο καθήκον και το μεγάλο καθήκον να καταστήσουμε αυτήν την Ευρώπη έναν ισχυρό παράγοντα στον κόσμο, να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη και την ελευθερία ».

Η ανάκριση του Trump σχετικά με τους πυλώνες της διαταγής μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και η απόσυρσή του από μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις βοήθησαν να διαπραγματευτούν, ωθεί όλο και περισσότερο τις χώρες όπως τη Γερμανία να αναζητήσουν εναλλακτικές ρυθμίσεις.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ;

Με ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της ΕΕ δημιούργησαν συστήματα πληρωμών ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ

Η Μέρκελ σταμάτησε να υποστηρίζει την πρόταση αυτή την Κυριακή, λέγοντας ότι αυτή και ο υπουργός Εξωτερικών της «σε μεγάλο βαθμό» συμφωνούν για την ώθηση που η Ευρώπη χρειάζεται όλο και περισσότερο να διαμορφώσει το πεπρωμένο της. Οι σοσιαλδημοκράτες του Μάασ είναι ο κατώτερος συνεργάτης της κυβέρνησης συνασπισμού της Μέρκελ.

Στο Αζερμπαϊτζάν, η Μέρκελ έδωσε υποστήριξη για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου, ένα έργο αγωγού που υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α. και την ΕΕ ως μειωμένη ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

“Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού”, δήλωσε η Μέρκελ το Σάββατο μαζί με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μπακού.

Αυτή ήταν μόνο μια εβδομάδα μετά τη Μέρκελ που φιλοξένησε τον Πούτιν για τις πρώτες συνομιλίες τους στη Γερμανία μετά από πέντε χρόνια. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι συμφώνησε να προωθήσει τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, παρά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ότι ο Γερμανός “είναι αιχμάλωτος της Ρωσίας” επειδή αγοράζει ενέργεια από τη Ρωσία.

Η προβολή της σταθερότητας, η υπεράσπιση των γερμανικών συμφερόντων και η εξόντωση των αντιπάλων της ήταν καθοριστικής σημασίας για την πολιτική μακροζωία της Μέρκελ κατά τα 13 σχεδόν χρόνια της θητείας της. Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν όταν κάλεσε τον Πούτιν πίσω από το κρύο, σύμφωνα με τον Wolfgang Ischinger, επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου και πρώην γερμανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ

Οι συγκρούσεις μεταξύ της ΕΕ σχετικά με τον περιορισμό της μετανάστευσης, που κυριαρχείται πρόσφατα από την κυβέρνηση της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας, διαμορφώνονται ως η επόμενη δοκιμασία της αντοχής της Μέρκελ στη συσσώρευση μιας συνόδου κορυφής στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο. Η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να υποσχεθεί ότι οι κυβερνήσεις θα επιτύχουν συμφωνία με στόχο του τέλους Αυγούστου.

“Ελπίζω να μπορέσουμε ακόμα να σημειώσουμε πρόοδο στον υπόλοιπο χρόνο, αν και γνωρίζω ότι αυτές οι συνομιλίες δεν είναι καθόλου εύκολες”, δήλωσε το Σάββατο.

Σχετικα αρθρα

Τα κοιτάσματα, η Τουρκία και ο ψυχρός πόλεμος

admin

Η Μέρκελ εγκλωβίζεται από σκληροπυρηνικούς που αμφισβητούν την πολιτική της

admin

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπό την απειλή υψηλότερων φόρων

admin

Süddeutsche Zeitung: Στροφή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

admin

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για νέα άνοδο της μετανάστευσης

admin

Βloomberg: Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις -Σε λίγους μήνες ξανά στο ίδιο τραπέζι

admin

Γιατί πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματικοί άγγελοι…

admin

H Eυρώπη στο επίκεντρο του Μακρόν

admin

Ένας χρόνος πριν από το Brexit

admin

Μια χαμένη δεκαετία…

admin

Handelsblatt: 30 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

admin

DW: Γερμανική βοήθεια… σε αναμονή

admin

Ο ΟΟΣΑ «χτυπά» τους ισχυρούς των καυσίμων!

admin

Ισχυρό sell-off στα ιταλικά ομόλογα, σημαντικές πιέσεις και στα ελληνικά

admin

Η ΕΚΤ στέκει ατάραχη απέναντι σε μια ιταλική τράπεζα που ζορίζεται

admin

Κάντο όπως οι Ισλανδοί – Ι

admin

Ο Μακρόν δε θα ντραπεί να χρησιμοποιήσει γαλλική δύναμη

admin

Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκλίνεται στην Κίνα

admin