Image default
Πρώτο Θέμα

«Ντρίπλες» Τσίπρα για αποφυγή σύγκρουσης με Eurogroup!

tsipras maximou 1 800x600Στρατηγική αποφυγής μιας σύγκρουσης με το Eurogroup για το «καυτό» θέμα των συντάξεων χαράζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η αναστολή των προγραμματισμένων μειώσεων, την οποία εξακολουθεί να επιδιώκει, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συναίνεση των Ευρωπαίων πιστωτών και όχι με μονομερείς πρωτοβουλίες.

Οι ηχηρές προειδοποιήσεις από τους δανειστές για αποφυγή μονομερών ενεργειών, μέσω των δηλώσεων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στα «Νέα» το Σάββατο, αλλά και της αναμενόμενης παρέμβασης από το διοικητή της Bundesbank, την Πέμπτη στην Αθήνα, οδηγούν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο σε πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, σε αντίθεση με άλλα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, που επιχειρούν με συνεχείς δηλώσεις να καλλιεργήσουν ευφορία για το θέμα των συντάξεων.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι, παρά τη γενικά θετική στάση της Κομισιόν για το θέμα, το Βερολίνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο Eurogroup, το οποίο μπαίνει και πάλι, μέσα στο φθινόπωρο, στη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης.

Την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση, μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, του Euro Working Group. Οι τεχνοκράτες του Eurogroup θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία για να δώσουν κατευθύνσεις στο κλιμάκιο της Κομισιόν, που θα διενεργήσει, από τις 10 Σεπτεμβρίου, τον πρώτο έλεγχο στην Αθήνα μετά τη λήξη του μνημονίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό, όπως έχει εγγραφεί στην ατζέντα του Eurogroup, να συζητήσουν την πορεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, στη συνεδρίασή τους, στις 7 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την κάθοδο των στελεχών της Κομισιόν στην Αθήνα.

Σε αυτή τη συνεδρίαση, της 7ης Σεπτεμβρίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρέμβει ακόμη και με «αιχμηρή» δημόσια δήλωση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, αν μέχρι τότε η ελληνική πλευρά διατηρήσει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα των συντάξεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην αναστολή των μειώσεων ακόμη και αν δεν υπάρχουν οι «ευλογίες» του Eurogroup.

Η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα, πάλι με ένδειξη «πιθανή» στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, είναι προγραμματισμένη στις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2019. Είναι προφανές ότι και σε αυτή την περίπτωση, αν η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει μονομερείς ενέργειες για τις συντάξεις, το Eurogroup μπορεί να επισημάνει ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της Αθήνας και να θέσει σε κίνηση το μηχανισμό επιβολής κυρώσεων, που μπορεί να φθάνουν ως την αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους!

Αντιλαμβανόμενος αυτούς τους κινδύνους, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη χθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα μπορούσε, ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, να σηκώσει τους τόνους για το θέμα των συντάξεων.

Αντίθετα, προκάλεσε αίσθηση η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτό το θέμα. Στο σκέλος της ομιλίας του που αναφερόταν στα μείζονα οικονομικά θέματα της εποχής μετά το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας προτίμησε να τονίσει τη σημαντική μείωση της ανεργίας, από το 28% στο 19%, να υποσχεθεί επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων («αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας στους εργαζόμενους») και αύξηση του βασικού μισθού, να αναφερθεί στην ανάγκη για φορολογική δικαιοσύνη και σταθερό φορολογικό σύστημα και να υποσχεθεί «γενναίες φορολογικές παρεμβάσεις και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις».

Με τη χθεσινή του ομιλία, όπως και με εκείνη από την Ιθάκη, ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει… δεξιοτεχνικά να αναλάβει δεσμεύσεις για το θέμα των συντάξεων, που θα δυσκόλευαν τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς των δανειστών και το Eurogroup. Η προσπάθεια για αναστολή του μέτρου σε συμφωνία με τους ξένους δανειστές θα γίνει, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, όχι όμως σε κλίμα σύγκρουσης, από την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει κερδισμένη.

Άλλωστε, ακόμη και αν υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία με την Α. Μέρκελ για την αναστολή του μέτρου, στο πλαίσιο συνολικότερων διευθετήσεων που περιλάμβαναν και το μεταναστευτικό, η συμφωνία αυτή θα τιναχθεί στον αέρα, αν η ελληνική πλευρά επιχειρήσει να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα με μονομερείς πρωτοβουλίες για δημιουργία εσωτερικών πολιτικών εντυπώσεων.

Σχετικα αρθρα

Το «colpo grosso” στην Eurobank

admin

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

admin

Ποια είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη;

admin

Παραμένει η πιθανότητα του Grexit

admin

Έτοιμοι ή όχι για την επόμενη ύφεση;

admin

Πώς μια κακή κατάσταση στην Κορέα μπορεί να γίνει χειρότερη

admin

Η μυστική διάσωση της Ευρώπης

admin

Τα ανατρεπτικά σταυροδρόμια της ενδιάμεσης «έκθεσης Πισσαρίδη»…

admin

Πώς η Netflix των 129 δισ. δολ. παραλίγο να πουληθεί στην Amazon για… 16 εκατ. δολάρια

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Μνημόνιο ή Grexit…μέχρι την Παρασκευή 8.30 π.μ.

admin

Η Ε.Ε θα νιώσει την έλλειψη της Βρετανίας μετά το Brexit

admin

Η κρίση τελείωσε αλλά ο εφιάλτης χειροτερευεί…

admin

Σόιμπλε προς Γερμανούς βουλευτές: Στηρίξτε την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

admin

Τα προβλήματα της Τουρκίας φαίνεται να είναι … δικά της

admin

Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι λαϊκιστές ψάχνουν τον επόμενο στόχο

admin

Είναι ο Covid-19 το τελος της Ευρώπης;

admin