Image default
Πρώτο Θέμα

Το πολύπλοκο παιχνίδι των ιταλικών ομολόγων πριν από τη θύελλα

italy and euΤρεις μήνες μετά τηn διαμόρφωση μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης οι επενδυτές ομολόγων σχεδιάζουν pώς θα αντιμετωπίσουν ένα νέο εμπόδιο: τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας Κυβέρνησης, τον επόμενο μήνα.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι ο ευρωσκεπτικιστικός συνασπισμός των πέντε Αστέρωνκαι της Λίγκας σπάσει το όριο του 3% στο έλλειμα που έχει θεσπιστεί βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας τη χώρα σε μια πορεία σύγκρουσης με το μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτεςι διαμορφωνουν ποικίλες στρατηγικές, από την πώληση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ομολόγων μέχρι την αγορά δικαιωμάτων Euribor, προκειμένου να προφυλαχθούν από το είδος της κατάρρευσης της αγοράς που παρατηρήθηκε στα τέλη Μαΐου.

Για τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, “το μεγάλο είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και το άλλο είναι το repo του ίδιου του ομολόγου”, σύμφωνα με τον επικεφαλής των κεφαλαιαγορών Jason Guthrie, με έδρα το Λονδίνο, για την εταιρεία WisdomTree Europe. “Αυτός είναι ο πρωταρχικός τρόπος για τους ανθρώπους να παίρνουν θέσεις” για τα ομόλογα της Ιταλίας, δήλωσε ο Guthrie, η εταιρεία του οποίου διαθέτει δύο κονδύλια για τα BTP που προσελκύουν κυρίως μικρότερους επενδυτές.

Με τις σχέσεις μεταξύ της λαϊκιστικής διοίκησης και της ΕΕ να συνεχίζουν να ξινίζουν, υπάρχουν μερικές από τις συναλλαγές που ευνοούνται από τους επενδυτές που προσπαθούν να αντισταθμίσουν την απειλή μιας άλλης ιταλικής θύελλας:

Η πώληση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των ιταλικών ομολόγων, αλλιώς γνωστών ως BTPs, είναι ίσως η πιο άμεση προσέγγιση και ως εκ τούτου πιο δημοφιλής. Τα παράγωγα ενεργούν ως υποκατάστατο για τον κίνδυνο και η σχετικά υψηλή ρευστότητα τους προσφέρει εύκολη είσοδο και έξοδο.

Το τελευταίο ξέσπασμα των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης άρχισε μετά τα μέσα Ιουλίου, μετά από αναφορές δημοσιονομικών εντάσεων – που αργότερα απορρίφθηκαν – μεταξύ των αντιπρόεδρων της Ιταλίας Matteo Salvini και Luigi Di Maio και του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria. Η Τρία έχει υποσχεθεί να τηρήσει τους στόχους για το έλλειμμα που είχαν τεθεί για το τρέχον έτος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Από τις 20 Ιουλίου, ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης – γνωστού ως ανοικτού ενδιαφέροντος – αυξήθηκε κατά 22% σε περίπου 415.000. Αυτό αντικατοπτρίζει τις “μεγαλύτερες ανάγκες κάλυψης των BTP λόγω της μεγάλης αστάθειας που είχαμε τους τελευταίους μήνες”, δήλωσε ο Antoine Bouvet, στρατηγός της Mizuho International Plc.

Επιλογές Euribor

Ένας άλλος τρόπος αντιστάθμισης είναι μέσω του Euribor ή του διατραπεζικού επιτοκίου ευρώ. Αυτό είναι ένα βασικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται για την τιμή τρισεκατομμυρίων δολαρίων ευρωπαϊκών τίτλων. Με την αγορά δικαιωμάτων πώλησης Euribor συμβάσεων που λήγουν μετά τον οφειλόμενο προϋπολογισμό, οι επενδυτές κερδίζουν κέρδη σε περίπτωση πτώσης των υποκείμενων συμβάσεων.

Μια εναλλακτική λύση είναι να στοχεύσουμε στη διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ ομολόγων χαμηλού και υψηλού επιτοκίου στη χώρα. Οι επενδυτες θα στοιχηματίζαν αποτελεσματικά έναντι του τελευταίου, το οποίο θα έπεφτε πολύ περισσότερο εάν αμφισβητηθεί η φερεγγυότητα του έθνους.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε μέχρι και έξι μονάδες βάσης την Τετάρτη το πρωί, προτού μειώσει την πτώση σε δύο μονάδες βάσης.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, υπάρχει η κλασική ανταλλαγή πιστωτικών προεπιλογών. Οι επενδυτές μπορούν να ασφαλίσουν έναντι ενός κακού αποτελέσματος αγοράζοντας CDS για τα ιταλικά κρατικά ομολογα που κατέχουν και φαίνεται ότι υπήρξαν: συμβάσεις που εφτασαν στο υψηλότερο σημειο από το 2013 τον Μάιο και μετά από μια σύντομη ανάπαυση έχουν αναρριχηθεί και πάλι αυτό το μήνα.

Σχετικα αρθρα

Επικίνδυνη αντεπίθεση της Τουρκίας για το αέριο!

admin

Ανοδικά για τέταρτο συνεχές έτος, οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

admin

Γερμανικός Τύπος: Ακμαίος ο ελληνικός τουρισμός ενόψει της ITB

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Κ. Μίχαλος: “Οι προσδοκίες για το 2017”

admin

Βελτιωμένη εικόνα, έπειτα από τέσσερα χρόνια κρίσης, εμφανίζει η ελληνική οικονομία

admin

Χ.Α. (+0,70%) – Οριακές απώλειες στις τράπεζες (-0,37%), από το -4%…

admin

Η Ελλάδα μπαίνει στο διεθνή επενδυτικό χάρτη

admin

90 χρόνια από το κραχ του 1929

admin

Μέρκελ και Ολλάντ προειδοποιούν πως η Λιβύη μπορεί να είναι η επόμενη πηγή μεταναστών

admin

Μέρκελ εναντίον Facebook στις γερμανικές εκλογές

admin

Ανατροπή στο Brexit;

admin

Ο Τουρισμός μεταμορφώνει την Αθήνα

admin

Πως ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα Media

admin

Οι επενδυτές θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους στην ευρωζώνη

admin

Οι 500 ελληνικές βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις

admin

Mη τραπεζικά χαρτιά χάλασαν το κλίμα- Άνοδος 2,55% στις τράπεζες

admin

Γερμανια: Τέστ στις αγορές με ομόλογο 30ετιας με 0% !

admin