Image default
Πρώτο Θέμα

Η Τουρκία έχασε την ευκαιρία της να αναστρέψει την κατάσταση

ViewΤουλάχιστον η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να διακρίνει μια οικονομική κρίση. Αλλά δύσκολα πείθεται κανείς ότι οι αξιωματούχοι της θα πάρουν σοβαρά μέτρα για να τη σταματήσουν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών, στο 17,9%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Και αυτό δεν μοιάζει με την κορυφή του κύκλου. Οι τιμές παραγωγού, οι οποίες συνήθως “καθοδηγούν” τις τιμές καταναλωτή, αυξήθηκαν 6,6% μόνο τον Αύγουστο, ωθώντας τον ετήσιο ρυθμό άνω του 32%. Ο δομικός πληθωρισμός καταναλωτή διαμορφώθηκε στο ετήσιο ποσοστό-ρεκόρ του 17,2%.

Ένα άλμα στις αυξήσεις των τιμών παραγωγού τον Αύγουστο υποδηλώνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει περιθώριο περαιτέρω αύξησης

 Η κεντρική τράπεζα, παρότι δεν το συνηθίζει, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισήμανε τους “σημαντικούς κινδύνους” για τη σταθερότητα των τιμών, προσθέτοντας ότι η πολιτική θα προσαρμοστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak αρκέστηκε σε έναν σύντομο σχολιασμό για τα στοιχεία, λέγοντας ότι “απαιτείται πλήρης καταπολέμηση του πληθωρισμού”, σύμφωνα με την Haberturk.

Αλλά είπε επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες απότομες αυξήσεις του πληθωρισμού είναι “φυσιολογικές”.

Ένας δείκτης PPI που έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους δεν είναι φυσιολογικός. Και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν είναι απότομη βραχυπρόθεσμη αύξηση, είναι μια μακροπρόθεσμη τάση.

Ο καλπάζων πληθωρισμός της Τουρκίας (IΙ)

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο

View

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αν η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο από την αύξηση των τιμών, η καθυστέρηση αντίδρασης είναι επιβλαβής. Μέχρις ότου οι αξιωματούχοι αποκτήσουν τον έλεγχο του νομίσματος, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ελέγξουν τις τιμές.

Σε αυτό το σημείο, οι αγορές ομολόγων και συναλλάγματος έχουν χάσει την πίστη τους στην ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής – αλλά μια έκτακτη αύξηση του επιτοκίου θα έδειχνε τουλάχιστον ότι η κεντρική τράπεζα είναι σοβαρή και δεν αντιδρά απλά στα γεγονότα. Είναι δύσκολο να δούμε το όφελος από τη διατήρηση του εξαμηνιαίου χρονοδιαγράμματος των αποφάσεων πολιτικής.

Οι επενδυτές έχουν ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο και έχουν απογοητευτεί. Ο Albayrak και ο πεθερός του, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, υποσχέθηκαν πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 24 Ιουλίου ότι θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Οι traders αισθάνθηκαν βαθιά απογοήτευση όταν η κεντρική τράπεζα άφησε το επίσημο επιτόκιό της, το επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς διάρκειας μίας εβδομάδας, αμετάβλητο στο 17,75%. Από τότε, η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Η πραγματική οικονομία αισθάνεται το χτύπημα. Η κρατική επιχείρηση αγωγών Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% το Σαββατοκύριακο, σε συνέχεια της αύξησης που είχε εφαρμόσει τον προηγούμενο μήνα. Η συρρίκνωση της μεταποίησης επιδεινώθηκε, με τον δείκτη των προμηθειών του Αυγούστου να υποχωρεί στις 46,4 μονάδες από 49. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών μειώθηκε στις 44 μονάδες από 46,6.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι πρέπει να κάνει η κεντρική τράπεζα, από τη στιγμή που οι αξιωματούχοι αλλάζουν διαρκώς άποψη για το ποιο από τα τρία βασικά τους επιτόκια βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους. Αλλά αλήθεια, όποιο επιτόκιο κι αν επιλέξουν θα χρειαστεί να το ανεβάσουν τουλάχιστον 300 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι ήταν τον Ιούλιο.

Εξίσου σημαντικό είναι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό τον μήνα. Οτιδήποτε άλλο εκτός από το περιορισμό των δαπανών που έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν θα είναι εξαιρετικά απογοητευτικό.

Μετέωρη

Η τουρκική λίρα μετά βίας αντέδρασε στη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας να δράσει για τον πληθωρισμό

View

Η μεγάλη μάχη που έχει μπροστά της η τουρκική κυβέρνηση είναι να πείσει τους επενδυτές ότι αντιμετωπίζει σοβαρά το ζήτημα της διάσωσης της οικονομίας και είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις οικονομικές θεωρίες που την οδήγησαν σε αυτό το χάος. Η λίρα σημείωσε πτώση άνω του 1% τη Δευτέρα, ένα σημάδι πως, παρά τη ρητορική από την κεντρική τράπεζα και τον υπουργό Οικονομικών, οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί πώς θα επιτραπεί στους αξιωματούχους [της κεντρικής τράπεζας] να κάνουν αυτό που χρειάζεται. 

Σχετικα αρθρα

Πιόνι στα χέρια της Μόσχας η Άγκυρα για την ενεργειακή της πολιτική

admin

Πως χάθηκε … το μισό χρέος της Ελλάδας στο ΧΑ

admin

ΧΑ:Sell – off (-5,24%), σπάσιμο ισχυρών στηρίξεων και νέα χαμηλά 8-9 μηνών

admin

Οι τράπεζες και η μάχη των funds

admin

Ντράγκι: η ανάκαμψη της ευρωζώνης μπορεί να αντέξει το Brexit και τη Βόρεια Κορέα

admin

Σε τεντωμένο σχοινί με νέο «πρόγραμμα»

admin

Οδηγός για τις 120 δόσεις -«Κούρεμα» έως 100% στις προσαυξήσεις

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

22 μέρες μόνο…

admin

Οι επιλογές της Merkel, το μέλλον της Ευρώπης

admin

Τα δύο σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους

admin

Σκληραίνουν το παιχνίδι οι εργολάβοι

admin

Με βάση τις προσφορές επιλέγουν σούπερ μάρκετ τα ελληνικά νοικοκυριά

admin

Ντίξον: Η Ευρώπη μολις έκανε δώρο 55 δισ. € στην Ελλάδα

admin

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο

admin

Τα μαγειρεία της Δεξιάς

admin

Ο Πούτιν αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς του ΟΠΕΚ

admin

Τι θα σημαίνει ο Trump για την Ευρώπη

admin