Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από Αργεντινή και Τουρκία

crisis2008Αυτό που κάποτε ήταν ξεκάθαρα κρίσεις ανά χώρα, οι οποίες ήταν περιμετρικά των συνόρων τους, αιμορραγούν τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για να εμποδίσει την διαφάνεια στο νόμισμά της, η Αργεντινή αύξησε το βασικό επιτόκιο σε ένα επιβλητικό 60% την Πέμπτη, αλλά το πέσο ήταν ακόμα 30% ασθενέστερο από τη Δευτέρα. Αν και η Τουρκία δεν είναι πιο κοντά στην επίλυση των πολλών προβλημάτων της, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η λίρα έπρεπε να πέσει 4% την Πέμπτη. Οι εξηγήσεις ότι αυτό οφείλεται στην παραίτηση ενός από τους τέσσερις αναπληρωτές κυβερνήτες της κεντρικής τράπεζας δεν πείθουν – πήγε μόνο για να αναλάβει άλλη κυβερνητική δουλειά.

Ομοίως, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο η νοτιοαφρικανική ή η βραζιλιάνικη πραγματική οικονομια χρειάστηκε να εξασθενήσει περίπου το 3%.

Αυτό μοιάζει με μόλυνση. Τα προβλήματα μιας αναδυόμενης χώρας έχουν γίνει προβλήματα άλλων αναδυόμενων χωρών και είναι δύσκολο να δούμε πώς να σπάσουμε τον κύκλο.

Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι οι διακυμανσεις αυτής της εβδομάδας δεν φαίνεται να έχουν καθοδηγηθεί από την ισχύ του δολαρίου – με βάση το εμπόριο, το δολάριο είναι χαμηλότερα αυτην την εβδομάδα.

Αλλά μια ανοδική αναθεώρηση της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, σε 4,2%, υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει σχεδόν διαφοροποιηθεί από τις αυξανόμενες δυσκολίες σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο Powell θα είναι ανοικτός στη μετατόπιση των νομισματικών πολιτικών.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει πιέσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας και ότι έχει κανει tweet κατά της Νότιας Αφρικής, είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε πώς κάποιος στο Λευκό Οίκο θα είχε το μυαλό να βοηθήσει.

Η καρδιά του προβλήματος για τις αναδυόμενες χώρες είναι ότι καταργείται το παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές την επόμενη χρονιά θα σκληρύνει. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής είναι σταθερά σε καλό δρόμο για να επιτύχουν ποσοτικούς περιορισμούς. Η ρευστότητα βγαίνει σαφώς από το σύστημα.

Ποσοτική σύσφιξη

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθούν να προσθέτουν ρευστότητα στο σύστημα, ο ρυθμός είναι πολύ μικρος. Η ΕΚΤ πρόκειται να σταματήσει αυτό το έτος – γεγονός που θέτει τον πρόεδρο Mario Draghi σε δύσκολη θέση.

Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας παιζει με το ζεστό και το κρύο για το κατά πόσο θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που λογικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημοσιονομικά υπεύθυνος. Οι επενδυτές αρνούνται να δώσουν στους Ιταλους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και η παραλαβή των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο, οι ιταλικές 2ετης αποδόσεις σημείωσαν άνοδο 16 μονάδες βάσης την Πέμπτη, παρόλο που νωρίτερα την ημέρα το δημόσιο ταμείο έφθασε το υψηλότερο ποσό ζήτησης για νέα έκδοση χρεογράφων 5 ετών από το 2012. Αυτή η αύξηση του κόστους δανεισμού μοιάζει πολύ με τη μετάδοση από αναδυόμενες αγορές.

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης της Ευρώπης θα πρέπει όλο και περισσότερο να φροντίσει για τον εαυτό του.

Και τα μεγαλύτερα αναδυόμενα έθνη μπορούν να ξεχάσουν να καλέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προχωρήσει και να αναστρέψει τη σήψη. Η σχεδιαζόμενη διάσωση 50 δισ. Δολαρίων για την Αργεντινή έχει αποδειχτεί εντελώς ανεπαρκής για να αναχαιτίσει τη διακύμανση του πέσο.

Αυτός είναι ο Αύγουστος, η ρευστότητα είναι λεπτή, και σε μια αγορά που κινδυνεύει να ξεσπάσει, πρέπει να αναμένονται απότομες κινήσεις. Αλλά το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι ότι είναι δύσκολο να δούμε την επιστροφή των συναλλαγών στην κανονική τους ροη όταν όλοι επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει σοβαρά προβλήματα, χωρίς προφανή λύση – ή σωτήρα.

Σχετικα αρθρα

Πώς να βγάλετε χρήματα από τις κεφαλαιαγορές

admin

Το γαλλικό κρατικό ξεπούλημα δεν είναι ακόμη επανάσταση

admin

Η απειλή της Ιταλίας στην Ευρώπη

admin

Τι να μην περιμένουμε το 2018

admin

Το επικίνδυνο κύκνειο άσμα της τρόικας

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Τι οφείλει η Γερμανία στο ΝΑΤΟ;

admin

Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για το ΑΕΠ της Ελλάδος

admin

Η Ιταλία και το φάντασμα των μνημονίων

admin

Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα με τα λεφτά της

admin

DW: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

admin

Τα 35 μνημονιακά προαπαιτούμενα που απομένουν εως το 2022

admin

ΟΤΕ: Στα 192,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2017- Μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή

admin

Χρονιά ρεκόρ για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2015

admin

Μη μπερδεύετε τις αγορές με την οικονομία

admin

Η Γερμανία θα έχει τεράστιες απώλειες από το Brexit

admin

Θα είναι η Glencore η Lehman Brothers του 2015;

admin

H Ισπανία παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

admin