Image default
Πρώτο Θέμα

Κρίση αναδυόμενων αγορών:Τι πραγματικά συμβαίνει σε Τουρκία, Ρωσία, Αργεντινή και Κίνα ;

emerginΤι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις αναταράξεις  στις αγορές που είναι πιο ευάλωτες στο σημερινό γεωπολιτικό και νομισματικό περιβάλλον.

Τουρκία

Οι εκδηλώσεις τους τελευταίους μήνες υπογραμμίζουν τους σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην τουρκική αγορά. Ο διορισμός ενός νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ο γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε τις οικονομικές υποθέσεις, η αντιθεσητου ίδιου του ηγέτη με τις αυξήσεις των επιτοκίων και η διπλωματική κριση  για  έναν κρατούμενο αμερικανό πάστορα, έπληξαν την εμπιστοσύνη, προκαλώντας κατάρρευση κατά 31% στην  λίρα από τα τέλη Ιουνίου, την μεγαλυτερη  από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Επιπλέον, η Τουρκία αντιμετωπίζει τον διψήφιο πληθωρισμό και το μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών.Η υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να χρειασθεί πολύ για να βοηθήσει δραστικά να μειώσει τις εισαγωγές και να μειώσει το χάσμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Αργεντίνη

Η οικονομία Νο 2 της Νότιας Αμερικής έχει επιτόκιο αναφοράς 60% και ο πληθωρισμός είναι στο 31%. Το πραγματικό επιτόκιο  σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο και ωθεί την οικονομία πίσω στην ύφεση. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 6,7% τον Ιούνιο. Οι νέοι φόροι που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα για να αποκατασταθεί ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός θα προκαλεσουν  μόνο  πόνο.

Η Αργεντινή στοχεύει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μέχρι το 2020 για να μειώσει τη ζήτηση για ξένη χρηματοδότηση και να στηρίξει το πέσο, το οποίο υποχώρησε περισσότερο από 50%  φέτος. Αυτές οι οικονομικά υγιείς και εξαιρετικά μη δημοφιλείς πολιτικές μπορούν να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια;  Οι εθνικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για μόλις 13 μήνες από τώρα.

Ρωσία

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αποκτούν μερικές από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές λόγω των αντιλήψεων των επενδυτών ότι ο ιδιωτικός πλούτος δεν προστατεύεται επαρκώς. Ενώ η χώρα ανέκαμψε από μια νομισματική κρίση το 2014, παραμένει ένας από τους πρώτους στόχους σε μια αναδυόμενη αγορά. Βασική ευπάθεια: Ένα κλίμα στις ΗΠΑ,το οποίο θεωρείται ότι είναι υπέρ της Ρωσίας, είναι πολιτικά μειονεκτικο. Η κριτική των δημοκρατών ώθησε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να προσθέσει τις υπάρχουσες κυρώσεις.

Η Ρωσία έχει ένα ισχυρό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο πληθωρισμός είναι  χαμηλός. Αυτό βοήθησε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σηματοδοτούν τον τερματισμό του κύκλου χαλάρωσης, καθώς οι πιέσεις των τιμών συνεχίζονται  θέτοντας τις βάσεις για την πρώτη αύξηση της δανειακής επιβάρυνσης από τη Ρωσία από το 2014. Το ρούβλι ήταν ο τέταρτος χειρότερος αντιπαλος έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα.

Βραζιλία

Η βασική αδυναμία της Βραζιλίας έγκειται σε δημοσιονομικά ελλείμματα χάρη στην αναιμική οικονομική ανάπτυξη. Ενώ το βασικό δημοσιονομικό υπόλοιπο του δημόσιου τομέα, ένα μέτρο της δημοσιονομικής υγείας πριν από την καταβολή τόκων, ανέρχεται σήμερα σε έλλειμμα 1,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σύγκριση με το 3% στο χειρότερο σημείο του 2016, εξακολουθεί να συγκρίνεται δυσμενώς με ένα μέσο πλεόνασμα 2,9%. Περαιτέρω περιπλοκές είναι οι ευρύτατες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η εγγύτητά του και οι στενοί εμπορικοί δεσμοί με την Αργεντινή σημαίνουν ότι η μόλυνση μπορεί επίσης να την επηρεάσει.

Όλα αυτά, ένα ιστορικά χαμηλό επιτόκιο πολιτικής σημαίνει ότι η Βραζιλία έχει αρκετό περιθώριο να σφίξει τη νομισματική πολιτική και να αποφύγει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στο πραγματικό, το τρίτο χειρότερο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς φέτος.

Κίνα

Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τρόμπα δεν θα μπορούσε να ήταν πιο χρονομετρημένος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας έπεσε σχεδόν στο μηδέν και απειλεί να εισέλθει σε έλλειμμα. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έναντι ενός καλαθιού των εμπορικών εταίρων κυμαίνεται κοντά σε ένα υψηλό ρεκόρ, σηματοδοτώντας ότι το νόμισμα μπορεί να έχει περιθώριο υποτίμησης.

Οι δίδυμες πιέσεις αποτελούν πρόκληση για τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει στο ελάχιστο τη μεταβλητότητα του γιουάν και μπορεί επίσης να υπονομεύσει έναν βασικό οικονομικό στόχο: Την ενίσχυση του ρόλου του γιουάν ως μέσο διεθνών πληρωμών. Το μερίδιο του νομίσματος στις παγκόσμιες συναλλαγές έπεσε μόλις στο 1,8% από 2,8% πριν από τρία χρόνια.

Ινδονησία

Ενώ η ρουπία έχασε περίπου το 9% φέτος, μια κοροϊδία σε σύγκριση με την Τουρκία και την Αργεντινή, το ινδονησιακό νόμισμα είναι πλέον το πιο αδύναμο από την ασιατική οικονομική κρίση του 1998. Οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και οι παρεμβάσεις  από την Bank Indonesia δεν κατάφεραν να περιορίσουν την υποτίμηση.

Ενώ η νομισματική αυστηρότητα, καθώς και η καθυστέρηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων για την εξοικονόμηση συναλλαγματικών αποθεμάτων θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ο κίνδυνος άμεσης ύφεσης είναι μικρότερος από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες, διότι η οικονομία επεκτάθηκε σε ποσοστό περίπου 5% από το 2014. Ο υποτονικός πληθωρισμός μπορεί επίσης να μετριάσει την ανησυχία για τη μετακύλιση των τιμών ενός ασθενέστερου νομίσματος.

Νότια Αφρική

Η πλέον βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής βρίσκεται ήδη σε ύφεση, λόγω της κάμψης της γεωργικής παραγωγής. Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα χειρότερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με έλλειμμα 4,8% του ΑΕΠ. Η αισιοδοξία για το οικονομικό σχέδιο του Προέδρου Cyril Ramaphosa έχει μειωθεί, ενώ ένας επιδεινούμενος εμπορικός πόλεμος ή μια επιβράδυνση στην Κίνα μπορεί να ωθήσει την οικονομία που εξαρτάται από τα βασικά προϊόντα περαιτέρω προς τα κάτω.

Η κύρια αδυναμία της Νότιας Αφρικής είναι η πλεονάζουσα ρευστότητα, σύμφωνα με τον Charles Robertson, παγκόσμιο επικεφαλής οικονομολόγο στην Renaissance Capital Ltd. Η Νότια Αφρική έχει τον υψηλότερο δείκτη του κύκλου εργασιών σε σχέση με το ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές, Η Αφρική βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σχετικα αρθρα

Διέξοδο σε αγορές τρίτων χωρών βρήκε η ελληνική βιομηχανία καλωδίων το 2013

admin

Κλειδί για το μέλλον του ευρώ το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Ανησυχία στις Βρυξέλλες εν αναμονή του βρετανικού δημοψηφίσματος

admin

Απώλειες 0,77% για το ΓΔ και 1,44% στις Τράπεζες

admin

Η ΕΚΤ «δυσκολεύει» τις ελληνικές τράπεζες

admin

Οι οπτικές ίνες και το γρήγορο internet στην Ελλάδα

admin

Στις αγορές με επιτόκιο-έκπληξη κάτω από 5%;

admin

Οι μεγάλοι traders φτιάχνουν το δικό τους χρηματιστήριο

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται καλύτερο σύστημα απορρόφησης σοκ

admin

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους της διάσωσης εν μέσω της προσφυγικής κρίσης

admin

Αγώνας δρόμου προς την υποτίμηση

admin

Διχασμένη στη διάγνωση, η ΕΕ αναλογίζεται τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

admin

ΔΝΤ: Ταχύτερη ανάπτυξη φέτος, αλλά ελλοχεύουν και σημαντικοί κίνδυνοι

admin

Η Πορτογαλία ανησυχεί μη γίνει Ελλάδα

admin

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για νέο μνημόνιο

admin

Οι ιδεολογικές μάχες που θα καθορίσουν την εποχή μας

admin

Η ΕΚΤ δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι (αν)ασφαλής

admin