Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα τρομάζει την ΕΚΤ: Το κακό σενάριο των τραπεζιτών

banks upward picΠαράταση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές παρενέργειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φοβούνται πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες της Φρανκφούρτης, εν μέσω συνεχούς επιδείνωσης των συνθηκών στις διεθνείς αγορές και φυγής επενδυτικών κεφαλαίων από χώρες με υψηλό ρίσκο.

Την αγωνία των κεντρικών τραπεζιτών για την πορεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το μνημόνιο και χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή προδίδουν οι διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις, σε διάστημα λίγων ημερών, από τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, και τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και αρμόδιου για την παρακολούθηση των ελληνικών υποθέσεων.

Μιλώντας στην Αθήνα, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι, «μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, οι δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές στην Ελλάδα θα παρακολουθούνται στενά. Όπως έχει πει ο Γιάννης Στουρνάρας, “οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση”. Σε αυτό θα πρόσθετα: δεν μπορείς, στην πραγματικότητα, να διαφωνήσεις με τις αγορές».

Μετά την ηχηρή αυτή προειδοποίηση, ο Μπ. Κερέ επανήλθε στο ίδιο θέμα, τονίζοντας (στην «Καθημερινή»): «Η ευθύνη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών έχει μετατοπιστεί τώρα πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση. Μην περιμένετε ότι θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από ό,τι να πείσει τους θεσμούς».

Το σενάριο που προβληματίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι αυτό του παρατεταμένου αποκλεισμού της Ελλάδας από την αγορά ομολόγων. Εάν διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων (το 10ετές βρίσκεται τώρα στο 4,6%, που είναι απαγορευτικό για νέες εκδόσεις τίτλων), μπορεί η εξυπηρέτηση του χρέους να μην επηρεασθεί, αφού η χώρα διαθέτει το γνωστό «μαξιλάρι» των 24 δισ. ευρώ, αλλά θα δημιουργηθούν συνθήκες «πιστωτικής πολιορκίας», που φέρουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το τραπεζικό σύστημα.

Αν διατηρηθούν υψηλές οι αποδόσεις των ομολόγων και παραταθεί η αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, οι τράπεζες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν φθηνή χρηματοδότηση από την αγορά, ούτε και να προωθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, που θα είναι απαραίτητες το 2019, αφού η ΕΚΤ θα έχει καθορίσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα πρόσφατα τεστ αντοχής.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μπορεί να είναι υψηλή, αλλά η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή, ενώ μπορεί να προκύψουν πρόσθετες ανάγκες, αν η ΕΚΤ επιβάλλει στις τράπεζες μια περισσότερο επιθετική στρατηγική μείωσης των προβληματικών δανείων -στην Ιταλία, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν δραστικά, στα 41 δισ. από τα 86 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, ενώ με ανάλογη ταχύτητα κινείται και η Κύπρος, αφήνοντας την Ελλάδα μόνη στην αργή μείωση των προβληματικών δανείων.

Όπως τόνισε ο Μπ. Κερέ, «η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών έχει ενισχυθεί σημαντικά στη διάρκεια του προγράμματος και ποσοτικά τα επίπεδά της είναι σήμερα υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλότερη από ό,τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης, καθώς αποτελείται εν μέρει από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, ενώ υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ως κατάλοιπο της κρίσης. Χρειάζεται συνετή συμπεριφορά και καθορισμός φιλόδοξων στόχων προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο δείκτης των ΜΕΑ μέχρι το τέλος του 2019».

Οι τραπεζίτες της Φρανκφούρτης γνωρίζουν ότι, χωρίς ουσιαστική αποκατάσταση της σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές, η προσπάθεια εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών θα είναι πολύ δύσκολη, ενώ η «αρχιτεκτονική» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα φανεί ατελής, αφού χωρίς την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης με ένα νέο πρόγραμμα του ESM δεν υπάρχει η δυνατότητα να παράσχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, αν υπάρξει ανάγκη. Ταυτόχρονα, το «μαξιλάρι» που κράτησε η κυβέρνηση έχει προβλεφθεί να καλύψει μόνο τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, χωρίς πρόνοια για ένα χρηματοδοτικό «φάκελο» για τις τράπεζες. Έτσι, οι τράπεζες δεν έχουν άλλη διέξοδο για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους έξω από τους μηχανισμούς της αγοράς.

Το κλειδί για την επιστροφή στις αγορές κρατάει η ελληνική κυβέρνηση, που ως τώρα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που «δείχνουν» οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων, καθώς φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στις προεκλογικές παροχές, παρά στην εμπέδωση της οικονομικής σταθερότητας.

Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους, σε μια περίοδο όπου οι «τιμωροί» των αγορών στοχοποιούν τις πιο αδύναμες οικονομίες. «Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις», προειδοποιεί ο κ. Κερέ και μόνο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, το Σάββατο, θα αρχίσει να διαφαίνεται αν αυτές οι προειδοποιήσεις λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση…

Σχετικα αρθρα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κοιτούν για ακόμη μία φορά την άβυσσο

admin

Le Monde: Οκτώ χώρες έκαναν κλειστή λέσχη οικονομικών γερακιών στις Βρυξέλλες

admin

Capital Economics: Οι επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

admin

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

admin

Les Echos: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» η τουρκική οικονομία

admin

Έρευνα για Airbnb : Απώλεια δημοσίων εσόδων, εκτόξευση ενοικίων και αλλοίωση αστικού περιβάλλοντος

admin

Το lockdown θα έχει πιο δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία από τον ιό!

admin

Τέλος οι επικουρικές –Βασική σύνταξη 390 €

admin

Μόνιμοι φίλοι και εχθροί της ΕΕ: Μέρκελ και Ολλάντ θα παρουσιάσουν αντικρουόμενα οράματα

admin

Τι βλέπουν για το Χ.Α. Goldman Sachs και JP Morgan

admin

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία – και γιατί δεν θα το κάνει

admin

Τα πέντε… καυτά ερωτηματικά του Δεκεμβρίου

admin

Η Ιαπωνία πρέπει να συζητήσει πολιτικές, όχι πρόσωπα

admin

Αντίο αμερικανική ελευθερία του Τύπου;

admin

Ένα καινούριο Αμερικανικό Όνειρο…

admin

Η Ευρώπη διχάζεται για τους πρόσφυγες

admin

Τσακαλώτος:Aποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ και 120 δόσεις

admin

Ο Σουλτς δεν έχει πολλές επιλογές παρά να συμβιβαστεί

admin