Image default
Πρώτο Θέμα

WSJ: Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, επιστρέφει σε θυελλώδεις αγορές

greece flag 2403275bΤελείωσαν τα προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιστρέφει σε θυελλώδεις αγορές, είναι ο τίτλος άρθρου της The Wall Street Journal, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας χθες από τη Θεσσαλονίκη υποσχέθηκε κάποια ελάφρυνση από τα μέτρα λιτότητας, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η δυσκολία του είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον τα προγράμματα διάσωσης, τη στιγμή μάλιστα που οι αγορές γίνονται πιο ευμετάβλητες μετά από χρόνια ηρεμίας.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές ομολόγων αμέσως, χάρη σε ένα μεγάλο “μαξιλάρι” που δημιούργησε στο τέλος του προγράμματος.

Αλλά η χώρα πρέπει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογά της εάν θέλει να σταθεί μόνη της στα πόδια της οικονομικά στα επόμενα έτη, και να αποφύγει να επιστρέψει στα δάνεια έκτακτης ανάγκης από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπερνά το 4%, που είναι ένα απαγορευτικό επίπεδο για τα σφιχτά οικονομικά της χώρας. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που προκύπτει από την αβεβαιότητα για το εάν η Αθήνα θα υπαναχωρήσει από τη λιτότητα, εντείνεται από τις αναταράξεις στη γειτονική Ιταλία και Τουρκία.

Ο Α. Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ, προσπάθησε να πετύχει μια ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των ψηφοφόρων που έχουν κουραστεί από μια δεκαετή ύφεση, και των πιστωτών της ευρωζώνης που δεν επιθυμούν απόκλιση από τις αυστηρές πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οκταετίας των προγραμμάτων.

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου, “εάν το κριτήριο για την επιτυχία του προγράμματος είναι το εάν η χώρα ανέκτησε την πρόσβασή της στην αγορά, έχει αποτύχει”.

Το “μαξιλάρι” των 24 δισ. ευρώ σημαίνει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί για δύο χρόνια χωρίς να πουλήσει νέα ομόλογα. Αλλά η Αθήνα χρειάζεται να εκδώσει κάποια ομόλογα σε standard λήξεις, για να οικονομήσει εκ νέου μια βάση με τους επενδυτές και για να έχει μια προσβάσιμη αγορά ομολόγων στο μέλλον.

“Υπάρχει μια γενική επανεξισορρόπηση της διάθεσης ρίσκου, οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερη αποστροφή ρίσκου για σειρά λόγων: εξαιτίας της Τουρκίας, της Ιταλίας, των αγορών ενέργειας και του εμπορίου”, δήλωσε ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Teneo Intelligence.

Στη χθεσινή ομιλία του επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση στοχεύει να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό, επισημαίνει το δημοσίευμα, θα αποδειχθεί δύσκολο για την Ελλάδα, λόγω του τεράστιου χρέους της και του περιορισμένου ρυθμού ανάπτυξης.

“Η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσφατη τριετή περίοδος ευημερίας, όταν υπήρχε άφθονη ρευστότητα, ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλές ενεργειακές τιμές. Οι άλλες χώρες βγήκαν από τα προγράμματά τους νωρίτερα και επωφελήθηκαν από αυτή την περίοδο για να ανακάμψουν γρήγορα”, τόνισε ο Π. Τσακλόγλου.

Σχετικα αρθρα

Περισσότερες από 500 επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα μας

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να ζήσει με την Κίνα

admin

Φρένο στα λουκέτα της βαριάς βιομηχανίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση

admin

Τα 82 προαπαιτούμενα για την έξοδο από το μνημόνιο

admin

​Χάνεται τo στοίχημα του τουρισμού στην Ευρώπη

admin

To πολιτικό χάος της Ευρώπης

admin

OTE:Ισχυρά αποτελέσματα,υποθήκη για το μέλλον

admin

Νέα παρέμβαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Τα ελληνικά Capital Controls είναι δίκαια;

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο

admin

Το μυστικό όπλο της Κίνας στον αγώνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

admin

Εάν η Σουηδία και η Γερμανία γίνονταν πολιτείες των ΗΠΑ…

admin

Συνεργός της βραζιλιάνικης δικτατορίας η VW

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπό απειλή

admin

Οι έξι «καυτές πατάτες» για την κυβέρνηση

admin

Eurostat:Μόνο στην Ελλάδα ύφεση

admin

Γερμανικός Τύπος: Τι θα γινόταν εάν οι Βρετανοί παρέμεναν στην ΕΕ;

admin

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την υποχώρηση του ευρώ

admin