Image default
Πρώτο Θέμα

Forthnet: Ο κίνδυνος φιάσκου και ο νέος «μνηστήρας»

forthentΣτην ώρα της αλήθειας πλησιάζει η διαδικασία πώλησης της Forthnet από τις τράπεζες, καθώς επίκειται η υποβολή οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, αλλά η διαδικασία κινδυνεύει να καταλήξει σε «ναυάγιο», ενώ την αγορά διατρέχουν σενάρια για εμφάνιση νέου «μνηστήρα» με τη διακριτική υποστήριξη της κυβέρνησης.

Οι δύο ενδιαφερόμενοι, από τους πέντε που είχαν εμφανισθεί αρχικά, δηλαδή η κοινοπραξία Vodafone – Wind και ο όμιλος του ΑΝΤ1 ολοκλήρωσαν το νομικό και οικονομικό έλεγχο της ιστορικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Έτσι, εκτός απροόπτου, η διαδικασία πώλησης του 32,8% των μετοχών της Forthnet, τα χρονοδιαγράμματα της οποίας έχουν ήδη «ξεχειλώσει», θα πρέπει να φθάσει το αμέσως προσεχές διάστημα στο τελικό της στάδιο, όπου ο οίκος Nomura θα παραλάβει τις οικονομικές προσφορές, για λογαριασμό των τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Attica Bank).

Όμως, από τις δύο προσφορές που θα υποβληθούν η μία, από την πλευρά του ANT1, θεωρείται σχεδόν βέβαιο στο χώρο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, αλλά και από τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία, ότι θα είναι «αδύναμη», καθώς ο ANT1 έχει ενδιαφέρον μόνο για τη συνδρομητική τηλεόραση.

Η προσφορά από Vodafone και Wind είναι… γρίφος, τυλιγμένος σε αίνιγμα, καθώς το σχέδιο των δύο βασικών ανταγωνιστών του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών να διαμοιράσουν τα ιμάτια της Forthnet και να εξαφανίσουν, κατ’ ουσία, τον τέταρτο ισχυρό «παίκτη» της αγοράς, είναι εντελώς αβέβαιο αν και με ποιους όρους μπορεί να εγκριθεί από τις εθνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Οι δύο εταιρείες ουσιαστικά καλούνται να… σημαδεύσουν στο σκοτάδι, αφού θα πρέπει να προσδιορίσουν ένα τίμημα για την εξαγορά των μετοχών της Forthnet, πιθανολογώντας αν θα εγκριθεί από τις αρχές το deal, αν θα μπλοκαριστεί, ή αν θα επιβληθούν όροι, αυστηροί ή όχι, ως προϋπόθεση για την έγκρισή του.

Προς το παρόν, τα μηνύματα προς τις δύο εταιρείες μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, που έχει πλέον ισχυρή επιρροή στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, μετά τις σχετικά πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία της, δεν έχει κρύψει ότι τάσσεται εναντίον της περαιτέρω συγκέντρωσης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και προκρίνει τη διατήρηση της Forthnet ως τέταρτου ισχυρού «παίκτη», με ενίσχυση από κατάλληλο στρατηγικό επενδυτή.

Οι συναρμόδιες αρχές για τον έλεγχο του deal, οι επιτροπές Ανταγωνισμού και Τηλεπικοινωνιών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ποια κατεύθυνση θα πάρουν, αλλά είναι σαφές ότι τον τόνο θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δίνει τα τελευταία χρόνια τα δικά της δείγματα γραφής, όσον αφορά την εποπτική αντιμετώπιση συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες περιορίζουν τον αριθμό των ισχυρών εταιρειών από τέσσερις σε τρεις (πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές).

Κάθε τέτοια περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά, με βάση την εκτιμώμενη επίδραση των συμφωνιών στις τιμές και στις επενδύσεις. Σίγουρο είναι ότι οι εγκρίσεις τέτοιων συμφωνιών δεν είναι εύκολη υπόθεση: Προ διετίας, η Κομισιόν σταμάτησε την εξαγορά από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Hutchison της ανταγωνίστριας Ο2 (θυγατρική της Telefonica),  που θα περιόριζε τον αριθμό των μεγάλων εταιρειών από τέσσερις σε τρεις, επειδή κρίθηκε ότι θα προκαλούσε αυξήσεις στις τιμές και θα περιόριζε τις επιλογές των καταναλωτών.

Αυτή την περίοδο, η Κομισιόν ολοκληρώνει την έρευνα για άλλη μεγάλη εξαγορά εταιρείας στην Ολλανδία, δια της οποίας επίσης θα μειωθεί ο αριθμός των ισχυρών εταιρειών από τέσσερις σε τρεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η συμφωνία θα εγκριθεί μεν, αλλά θα επιβληθούν αυστηροί όροι για να προχωρήσει.

Έτσι, ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Forthnet φαίνεται ότι θα καταλήξει σε ναυάγιο, αφού Vodafone και Wind είναι εντελώς αμφίβολο αν μπορούν να υποβάλουν μια «αξιοπρεπή» προσφορά σε τέτοιες συνθήκες, ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν το deal.

Αν καταλήξει άγονος ο διαγωνισμός και ακυρωθεί, με την προοπτική να αρχίσει πολύ σύντομα μια νέα διαδικασία αναζήτησης επενδυτών, υπάρχει στην αγορά έντονη φημολογία ότι θα κάνει την εμφάνισή του «μνηστήρας», ο οποίος είχε μετάσχει και σε αυτό το διαγωνισμό, αλλά δεν έφθασε ως το στάδιο της υποβολής προσφοράς, επειδή δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Ο εν λόγω ενδιαφερόμενος για την Forthnet φέρεται να αναπτύσσει και πάλι κινητικότητα, έχοντας εξασφαλίσει, αυτή την φορά, τα απαιτούμενα κεφάλαια. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, φαίνεται ότι θα έχει τη διακριτική υποστήριξη και της κυβέρνησης, καθώς η προσφορά του θα ήταν η τελευταία ελπίδα για να συνεχίσει αυτόνομα τη λειτουργία της η Forthnet και να περιορισθούν οι απώλειες για τις τράπεζες, αλλά και θέσεων εργασίας.

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 4,4% παρουσίασε η ελληνική αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο του 2016

admin

Σε τροχιά τελικής ρήξης…

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

Ο «ωρομίσθιος» και οι «ισοϋψείς»

admin

WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, αν «παγώσει» το 1 δισ. ευρώ, η πρώτη μεταμνημονιακή δόση

admin

Η Ελλάδα συζητά με το ΔΝΤ…

admin

Η υπεράσπιση της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω αυξανόμενων φόβων ύφεσης

admin

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

admin

Προς λύση με τις Βρυξέλλες οδεύει η Ρώμη

admin

Προεόρτια προεκλογικού αγώνα βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ μετά τη ΔΕΘ

admin

Η Κομισιόν ετοιμάζει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό

admin

Τελεσίγραφο 3,6 δισ. € των θεσμών στην Ελλάδα

admin

Το ιταλικό ομόλογο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016

admin

Ποια γαλλό-γερμανική ατμομηχανή….

admin

Ο “εφιάλτης” της Wall Street πλησιάζει

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο

admin

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

admin

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή… ατυχήματος!

admin