Image default
Πρώτο Θέμα

FAZ: Η Κύπρος τολμά και βγαίνει στις αγορές-Επόμενο βήμα το QE

Με θετικά σχόλια υποδέχεται ο γερμανικός Τύπος την νέα επιτυχή έξοδο της Κύπρου στις αγορές που της εξασφάλισε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,4%, κάνοντας παράλληλα συγκρίσεις με την Ελλάδα.

Εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία μετά τη σημαντική αναβάθμισή της από την Standard & Poor´s, η Κύπρος προχώρησε τη Δευτέρα στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, καταφέρνοντας να αντλήσει 1,5 δις ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 2,4%, την ώρα που οι προσφορές των συνολικά 279 επενδυτών ξεπέρασαν τα 5,675 δις ευρώ.

Στο θέμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναφέρεται η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Κύπρος τολμά», σημειώνοντας ότι «δεν πέρασαν μόλις λίγες μέρες για να αξιοποιήσει η Κύπρος τη στήριξη που της παρείχε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Την Τρίτη η χώρα εξέδωσε 10ετές ομόλογο ύψους 1,5 δις ευρώ. Οι προσφορές κυμάνθηκαν στα 5,7 δις ευρώ. Προ ημερών ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor´s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της νησιωτικής χώρας από BB σε BBB-».

Ενταξη και στο QE;

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «έτσι η χώρα αποκτά και πάλι επενδυτική βαθμίδα: συγκεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να επενδύουν και πάλι σε αυτά τα ομόλογα ενώ επιπλέον η Κύπρος πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Διότι για να γίνει αυτό, ένας οίκος πρέπει να αξιολογεί μια χώρα τουλάχιστον με την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό συνέβη μετά την αναβάθμιση από την S&P. Μπορεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ να εκπνέει στα τέλη του έτους, ωστόσο οι εναπομείνασες αγορές ύψους 15 δισ. ευρώ το μήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για την Κύπρο».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια «το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσιζαν ένα πακέτο βοήθειας για την Κύπρο ύψους 10 δις ευρώ. Αυτό ήταν αναγκαίο διότι το εκεί τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω των στενών διασυνδέσεων με την Ελλάδα αλλά και της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Το 2016 η Κύπρος εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Οι αναλυτές της S&P θεμελιώνουν την αναβάθμιση παραπέμποντας στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στις καλές αναπτυξιακές προοπτικές».

Handelsblatt: Οι διαφορές Ελλάδας και Κύπρου

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου απασχόλησε τις τελευταίες μέρες και άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η οικονομική Handelsblatt σημείωνε προ ημερών ότι «Στις κεφαλαιαγορές η Κύπρος παίζει και πάλι στην πρώτη κατηγορία».

Η εφημερίδα σχολίαζε, μεταξύ άλλων, ότι «η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκπληκτική πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος στην αντιμετώπιση της κρίσης. Την ώρα που η γειτονική Ελλάδα κατάφερε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης μετά από 8 χρόνια συνεχίζοντας μάλιστα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές, η Κύπρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής σε λιγότερο από τρία. Από τα διαθέσιμα 10 δις ευρώ, η χώρα χρειάστηκε μόλις τα 7,3 δις.

Σήμερα η Κύπρος θεωρείται ένα θετικό παράδειγμα μιας επιτυχημένης διάσωσης. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα, οι πολιτικοί στη Λευκωσία οικειοποιήθηκαν το πρόγραμμα προσαρμογής. Στην Κύπρο υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για πολιτική συναίνεση απ΄ ότι στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, διευκόλυνε τον συντηρητικό πρόεδρο Αναστασιάδη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».

- DW

Σχετικα αρθρα

Ξένα ΜΜΕ για αναβάθμιση: Η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη, κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα

admin

Η Κίνα λέει ψέματα για τα κρούσματα της !

admin

Σούπερ μάρκετ: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

admin

Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Το ΔΝΤ ποντάρει στη Λαγκάρντ…

admin

Ο θάνατος του Κάστρο θα επαναπροσδιορίσει την Κούβα

admin

Η νίκη του Putin, ο πειρασμός της Ευρώπης

admin

Οι αναδυόμενες φούσκες της Ευρώπης

admin

Καμία ανησυχία (ακόμη) για το ισχυρό ευρώ

admin

Τι κρύβεται πίσω από το δίλημμα μεγαλύτερη Ευρώπη ή βαθύτερη ενοποίηση

admin

Ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης είναι οι ψηφοφόροι

admin

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

DW: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή των τουριστικών προορισμών

admin

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από εγγυήσεις σε 14 εβδομάδες

admin

Citi: Θετικές οι προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα και το 2021

admin

Πώς έχασαν τις περιουσίες τους 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Ο Ιταλός Ντόναλντ Τραμπ κυβερνά την Ιταλία

admin