Image default
Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ:Νέο όχι για συντάξεις,επιβεβαίωση του oikonomia.gr

IMFΕπιμένει το ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα στείλει μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός φιλικού προς την ανάπτυξη δημοσιονομικού μείγματος, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση τύπου στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα τόνισε ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία όπως υπενθύμισε συμφωνήθηκαν το 2017, θα στείλει στους επενδυτές το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το S10 από τις 24 Αυγούστου (http://sofokleous10.gr/index.php/top-stories/item/147927-2018-08-24-08-13-50).

Ειδικότερα, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ανέφερε τα ακόλουθα:

Συμφωνία με την Κομισιόν για αναστολή της μείωσης συντάξεων από το 2019 θα υπάρξει μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως μεταδίδεται από κυβερνητικούς κύκλους, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει εντελώς άκαμπτο στην απαίτηση του να εφαρμοσθούν κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και η σκληρή στάση του είναι πολύ πιθανό να φέρει «τιμωρία» από τις αγορές, με τη μορφή της απομάκρυνσης κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει ως τώρα να συζητηθεί σε νέα βάση το πολιτικά «καυτό» θέμα των συντάξεων με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, που θα βρεθούν από τις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Στόχος είναι να ανασταλεί η ήδη ψηφισμένη περικοπή της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» των «παλαιών» συνταξιούχων, που κανονικά θα πρέπει να τεθεί ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση σε ένα εκλογικό έτος.

Τα κυβερνητικά στελέχη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα έχουν ως βασικό ατού στις συζητήσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 την ευχάριστη έκπληξη από τα οικονομικά στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος παρουσιάζει και φέτος πλεόνασμα – μαμούθ, πολύ υψηλότερο από τις εγγραφές στον προϋπολογισμό του 2018.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία Ιουλίου, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ξεπερνούσε τα 640 εκατ. ευρώ, και τώρα εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους ίσως να ξεπεράσει και το 1,5 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μεγάλο δημοσιονομικό χώρο, που θα καταστήσει περιττή, από δημοσιονομική άποψη, τη νέα περικοπή των συντάξεων.

Η άποψη της Κομισιόν, όπως έχει εκφρασθεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα από τον Πιερ Μοσκοβισί, είναι ότι η αναστολή του μέτρου θα μπορούσε να συζητηθεί, στο βαθμό που η Ελλάδα κρίνεται ότι θα παραμείνει εντός των στόχων του προγράμματος, επιτυγχάνοντας και το 2019 ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ.

Όμως, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια για μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων, η οποία θα εκφρασθεί και από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου, τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να παραγνωρίζουν την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ για το θέμα, η οποία έχει αυξημένη βαρύτητα αυτή την περίοδο, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση της με τις αγορές.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι αντιρρήσεις του Ταμείου θα είναι στρατηγικό λάθος να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς οι εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομική πολιτική αποτελούν «πυξίδα» για τους ξένους επενδυτές και μάλιστα σε μια περίοδο περιορισμού των ρίσκων στα χαρτοφυλάκιά τους και απόσυρσης κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, λόγω της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Προς το παρόν, οι ξένοι επενδυτές προσεγγίζουν με δυσπιστία τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, μετά την απελευθέρωση από τα… δεσμά των μνημονίων, και θα θεωρήσουν ότι το επενδυτικό ρίσκο της Ελλάδας αυξάνεται εκ νέου, αν διαπιστώσουν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απομακρύνεται από τις κατευθύνσεις που έχει ορίσει το ΔΝΤ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει φέτος τη δεύτερη χειρότερη απόδοση από όλα τα χρηματιστήρια αναδυόμενων αγορών, μετά το τουρκικό χρηματιστήριο (-21,6% σε όρους δολαρίου), ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει στο 4,2-4,3%, δηλαδή σε όρια που απαγορεύουν κάθε σκέψη για επιστροφή στην αγορά με νέο 10ετές ομόλογο.

Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη, εσχάτως με την έκθεση του άρθρου IV, ότι δεν προτίθεται να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση το θέμα της μείωσης των συντάξεων ως ένα δημοσιονομικό μέτρο για την επίτευξη του συμφωνημένου πλεονάσματος.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν ο ελληνικός προϋπολογισμός «αντέχει» την αναστολή αυτής της μείωσης, το Ταμείο επιμένει ότι είναι απαραίτητη ως ένα διαρθρωτικό μέτρο αλλαγής του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Όπως έχει εξηγήσει ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρεί στα τρέχοντα, υψηλά επίπεδα τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, την ώρα που δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια για την υποστήριξη άνεργων και οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και για την κάλυψη βασικών λειτουργικών και επενδυτικών αναγκών του Δημοσίου.

«Οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων για τους σχετικά εύπορους, δεν αφήνουν περιθώρια για άμεση στήριξη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ανέργων», τόνιζε πρόσφατα, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του άρθρου IV, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι, ακόμη και αν υπάρξει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους, που θα έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα (διευκόλυνση της κυβέρνησης ενόψει εκλογών), το Ταμείο θα εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή του συμφωνημένου μείγματος πολιτικής για τη διετία 2019-2020, στέλνοντας «σήμα» στις αγορές για επιβολή «τιμωρίας» στην Ελλάδα…

Σχετικα αρθρα

Ούτε η Ελλάδα θα σώσει το βαυαρικό CSU…

admin

Ζυμώσεις για τη διαδοχή Μέρκελ

admin

Η στροφή της Μέρκελ προς το Παρίσι προκαλεί δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

admin

Η σιωπηρή πτώση της λιτότητας

admin

Ιταλία: Διατηρείται η μετεκλογική αβεβαιότητα

admin

Η Ευρώπη είναι πολύ εκτεθειμένη στην Ιταλία…

admin

Η JPMorgan χάνει την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά ομόλογα

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ : Να ενεργήσουν έως τις 31/1/2014 για να «προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους»…

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι «πονηροί» όροι υπέρ του Σπ. Λάτση

admin

Τράπεζες:SOS για τα ρυθμισμένα δάνεια που ξανακοκκινίζουν

admin

Το Βερολίνο αποφάσισε: μένουμε στο βάλτο!

admin

ICAP:Αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση της κερδοφορίας το 2017

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

«Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες

admin

Οι πιο χρεωμένοι Ευρωπαίοι οι Ελληνες -Σχεδόν οι μισοί αργούν να πληρώσουν δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς

admin

Το νησί σταθερότητας της ευρωζώνης

admin

WSJ:Αναγκαία μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

admin

Economist: Η εύθραυστη τροφική «αλυσίδα» δοκιμάζεται εν μέσω πανδημίας

admin