Image default
Πρώτο Θέμα

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

folliΗ μεγαλύτερη λογιστική μεθόδευση  της ελληνικής επιχειρηματικής ιστορίας στήθηκε πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα της Folli Follie, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του λογιστικού ελέγχου της Alvarez & Marsal, η οποία αποκαλύπτει μια απόκλιση που… ζαλίζει: 2 δισ. δολ!

Ο έλεγχος του οίκου A&M στα βιβλία της ασιατικής θυγατρικής, από την οποία δήθεν η Folli Follie αντλούσε το 70% του κύκλου εργασιών της, αποκαλύπτει ότι το λογιστικό «μαγείρεμα» (για «ελληνική Parmalat» έχει μιλήσει ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM) δεν ήταν «στιγμιαίο», δηλαδή περιορισμένο στη χρήση του 2017, αλλά έχει (απροσδιόριστη, μέχρι στιγμής) διάρκεια στο χρόνο.

Ένα είναι το αναμορφωμένο κονδύλι στις οικονομικές καταστάσεις της FFG Source, το οποίο σοκάρει, αφήνοντας να διαγραφεί η πραγματική έκταση και διάρκεια της λογιστικής μεθοδευσης: Τα μη διανεμηθέντα κέρδη και άλλα αποθεματικά έφθαναν τα 1,832 δισ. δολ. στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017, αλλά το ύψος του κονδυλίου επαναπροσδιορίσθηκε -180.638.116.

Πρόκειται για μια κολοσσιαίων διαστάσεων αναμόρφωση, καθώς η απόσταση που χωρίζει τους δύο αριθμούς ξεπερνά τα 2 δισ. δολ.!

Αυτή η γραμμή των οικονομικών καταστάσεων της FFG Source είναι εξαιρετικά σημαντική, ίσως περισσότερο και από τα πολυσυζητημένα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς στα αδιανέμητα κέρδη και λοιπά αποθεματικά απεικονίζονται τα αποτελέσματα της διαχείρισης σε βάθος χρόνου και αποκαλύπτεται ότι η διοίκηση της Folli Follie δεν ξέφυγε μόνο το 2017 από το σωστό δρόμο, αλλά «μαγείρευε» συστηματικά και για αρκετές χρήσεις τα οικονομικά στοιχεία.

Ουσιαστικά, η πολυδιαφημισμένη ελληνική πολυεθνική που είχε κατακτήσει τη διεθνή αγορά και, κυρίως, την Ασία αποδεικνύεται ότι ήταν ένα «φάντασμα» του λογιστικού εαυτού της, με πολύ χαμηλότερες πραγματικές πωλήσεις και ανύπαρκτη κερδοφορία. Στην πραγματικότητα, στα χρόνια της λειτουργίας της σώρευσε ζημιές 180 εκατ. δολ.

Μόνο για τη χρήση του 2017, όπου φαίνεται ότι κορυφώθηκε η προσπάθεια εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού, οι καταγεγραμμένες πωλήσεις ήταν περίπου στο ένα δέκατο των πραγματικών πωλήσεων, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν μόλις σε 6,4 εκατ. δολ., ενώ είχαν δηλωθεί σχεδόν 297 (!) και η εταιρεία είχε ζημιές σχεδόν 45 εκατ. δολ., ενώ είχε δηλώσει κέρδη 316,4 εκατ. δολ. Ο πίνακας που έδωσε η εισηγμένη στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικός:

FF Group Source (Χονγκ Κονγκ) – Ποσά σε δολ. Οικ. Καταστάσεις 2017 Alvarez & Marsal
Αποθέματα 581,681,095 33,873,632
Εμπορικές Απαιτήσεις 718,957,460 99,125,013
Άλλες Πληρωμές – Προκαταβολές 310,742,476 7,568,415
Τραπεζικά Διαθέσιμα 296,771,278 6,400,473
Εμπ. και λοιπές υποχρεώσεις 144,561,043 260,932,940
Έσοδα 1,112,348,021 116,847,155
Κόστος Πωλήσεων 614,207,787 33,234,017
Καθαρά Κέρδη 316,444,076 (44,702,304)
Μη διανεμηθέντα κέρδη και άλλα αποθεματικά 1.831.930.169 (-180.638.116)

Ο ιδρυτής της FF Group και υπεύθυνος για τη διαχείριση της ασιατικής θυγατρικής, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, έχει παραιτηθεί, αλλά μένει να φανεί στο προσεχές μέλλον αν θα υπάρξει ποινική μεταχείριση των υπευθύνων αντίστοιχη με την έκταση και σοβαρότητα των παραβάσεων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την ειδική εγκληματολογική έκθεση της A&M, όπου θα καταγραφεί ακριβώς ποιος έπραξε τι, αλλά διευκρίνισε εξαρχής ότι ο έλεγχος δεν αποκάλυψε άλλες σοβαρές παραβάσεις, όπως η υπεξαίρεση ή κάποια άλλη κατάχρηση. Συνεπώς, με βάση την έκθεση, η ποινική διερεύνηση θα πρέπει να οδηγηθεί μόνο προς τα ποινικά αδικήματα του νόμου για τη χειραγώγηση αγοράς.

Σύμφωνα με το νόμο, η δημοσίευση ψευδών/παραπλανητικών πληροφοριών τιμωρείται με φυλάκιση/κάθειρξη 1-10 ετών, αλλά μόνο όταν αποδεικνύεται ότι οι υπαίτιοι αποκόμισαν οικονομικά οφέλη από τη διάδοση τέτοιων πληροφοριών στην αγορά.

Αν η δημοσίευση πλασματικών οικονομικών στοιχείων αφορούσε μόνο τη χρήση 2017, ο Δ. Κουτσολιούτσος και πιθανόν άλλοι insiders του ομίλου θα «έπεφταν στα μαλακά», αφού δεν είχαν προχωρήσει σε χρηματιστηριακές συναλλαγές από τις οποίες θα αποκόμιζαν οικονομικά οφέλη.

Όμως, τα ευρήματα της Alvarez & Marsal καθιστούν πιο σοβαρή την υπόθεση, δεδομένου ότι οι αλλοιώσεις των στοιχείων έχουν μεγαλύτερο χρονικό βάθος και, τουλάχιστον σε μία περίπτωση (το placement μετοχών του 2017 από τον Δ. Κουτσολιούτσο, με έσοδα 23 εκατ. ευρώ) φαίνεται να υπάρχει οικονομικό όφελος από τη δημοσίευση των χαλκευμένων οικονομικών καταστάσεων.

Αυτά θα εξετασθούν προσεχώς από τον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, στον οποίο θα φθάσουν τελικά τα πορίσματα της Alvarez & Marsal (λογιστικό και εγκληματολογικό), αφού πρώτα κατατεθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση με βάση τα νέα δεδομένα και -εκτός απροόπτου- να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον κ. Δραγάτση.

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση για να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων είναι έντονη και διεθνοποιημένη, αφού στη μετοχή και στα ομόλογα της Folli Follie παγιδεύθηκαν μεγάλου ύψους κεφάλαια ξένων διαχειριστών, ανάμεσα στους οποίους και πολύ ισχυροί επενδυτικοί οίκοι, όπως η Fidelity.

Σχετικα αρθρα

Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι δύσκολη

admin

90 χρόνια από το κραχ του 1929

admin

Διπλή ήττα Τζόνσον – Μπλόκο βουλευτών στο άτακτο Brexit και πρόωρες εκλογές

admin

Οκτώ χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου

admin

Προσδοκίες αναβάθμισης, καύσιμα για νέα υψηλά…

admin

Ποια Tesla; Η πραγματική ευκαιρία βρίσκεται στην BMW

admin

Επενδύσεις από τη Γερμανία ζητά ο Εμ. Μακρόν

admin

Γερμανός πρέσβης:Το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος

admin

Τι συμφωνήθηκε και τι όχι στο ολονύκτιο Eurogroup

admin

Οι παγίδες του χρέους της Ευρώπης

admin

Νέο καθεστώς για τις ασφαλιστικές

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Φθινοπωρινές εκλογές και κόμμα του ΟΧΙ

admin

Μην πυροβολείτε τον πολλαπλασιαστή….

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Θα βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά ο Σαμαράς;

admin

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

admin

Ίσως η Κίνα να μην μπορεί τελικά να κατακτήσει τον πλανήτη

admin